Principală  —  IMPORTANTE   —   Cod portocaliu în România: la…

Cod portocaliu în România: la altitudini de peste 1 700 m va ninge, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de până la 100 km/h

Administrația Națională de Meteorologie din România a emis o avertizare meteorologică Cod portocaliu valabilă în intervalul 11 decembrie, ora 17:00 – 12 decembrie, ora 17:00, fiind prognozate precipitații abundente – ploi și ninsori la altitudini de peste 1 700 m.

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi precipitații abundente. Va ploua, iar la altitudini de peste 1 700 m va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității. Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și pe suprafețe mici 70 l/mp.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România îndeamnă cetățenii să evite să se pornească la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate.

Tototdată, IGSU recomandă ca înainte de plecare, cetățenii să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă -anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.