Principală  —  IMPORTANTE   —   37 de cazuri de gripă…

37 de cazuri de gripă sezonieră, înregistrate, în R. Moldova, în ultima săptămână. Anunțul ANSP

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că în perioada 27 decembrie – 2 ianuarie, în R. Moldova au fost înregistrate 37 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 18 confirmate prin metoda de laborator și 19 clinico-epidemiologic.

În ultima săptămâna, au fost înregistrate 37 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 18 confirmate prin metoda de laborator și 19 clinico-epidemiologic (Chișinău – 13, Fălești -9, Taraclia – 7, Comrat – 4, Bălți – 2, Soroca – 1), fiind spitalizate 21 de persoane. Distribuția cazurilor după vârste este următoarea: 0 – 4 ani – 8 cazuri; 5 – 14ani – 14 cazuri; 15 – 29 ani -4 cazuri; 30 – 64ani – 9 cazuri; ˃65 ani – 2 cazuri.

În laboratoarele ANSP, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, au fost investigate, prin metoda molecular biologică – 75 de probe, de la persoanele cu semne compatibile cu gripa sezonieră, sau cu infecții respiratorii virale acute, în 9 probe fiind confirmată prezența virusului SARS-CoV-2 și în 18 probe – prezența virusurilor gripale (AH3N2 – 7 probe și de tip A – 11 probe).

Conform datelor epidemiologice raportate din teritoriile administrative, în perioada 27 decembrie -2 ianuarie), morbiditatea prin IACRS s-a aflat la un nivel de intensitate joasă, atestându-se o descreștere cu 16,8% în comparație cu săptămâna anterioară acesteia și a constituit 182,86 cazuri la 100 mii populație(pragul epidemic fiind de 283,63 cazuri la 100 mii populație).

Astfel, în perioada 4 octombrie – 2 ianuarie au fost înregistrate:

  • Gripă – 141 cazuri;
  • IACRS – 76106 cazuri ;
  • SARI – 6743 cazuri.

Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 3,3% – 8,8%.

În total, în laboratoarele ANSP, au fost investigate, la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2, 573 de probe, dintre care în 55 de probe s-a confirmat prezența virusului SARS-CoV-2, iar în 43 de probe – prezența virusurilor gripale de tip A.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor sau depistarea precoce în sezonul gripal se recomandă respectarea măsurilor de profilaxie nespecifice:

*   adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
*   izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate –  spitalizarea;
*   evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
*   folosirea măştilor de protecţie;
*   respectarea distanței fizice;
*   igiena personală;
*   igiena și dezinfecția mâinilor;
*   acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
*   stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
*   igiena locuinței;
*   evitarea locurilor aglomerate (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
*   triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
*   acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic.