Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr. 24

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Pentru circumscripția uninominală nr. 24, mun. Chișinău (sect. Botanica – bd. Cuza-Vodă, bd. Dacia, bd. Decebal, str. Grenoble, str. Hristo Botev, str. Independenței, str. Sarmizegetusa, bd. Traian, str. Zelinski), vor lupta cinci concurenți electorali –  Alexandr Bannicov, candidat PDM, Vasile Bolea, de la PSRM, Serghei Burgudji, din partea PP Șor, Grigore Colun, candidat din partea blocului ACUM și Artur Croitor, candidat independent. 

Alexandr Bannicov, PDM

Foto: avere.md

Începând cu 24 decembrie 2010 şi până în prezent Alexandr Bannicov ocupă funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova, fiind membru al fracţiunii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (2010–2015) şi deputat neafiliat (2015–2017). După părăsirea fracţiunii în decembrie 2015 a fost exclus din PCRM, iar în martie 2017 a aderat la fracţiunea parlamentară a Partidului Democrat din Moldova, notează avere.md

În perioada 2005–2009 demnitarul a deţinut funcţia de director general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru.

Conform declaraţiilor depuse de Alexandr Bannicov, familia acestuia este posesoare a următoarelor bunuri imobile şi mobile: o casă de locuit cu terenul aferent în mun. Chişinău şi 3 automobile cu marca Acura MDX, Toyota RAV4 şi Dodge Grand Caravan, deţinut în folosinţă, menționează avere.md. În proprietatea familiei Bannicov se află şi cote de participare în cadrul companiilor “Tina” S.R.L. (25%), “Tina Service” S.R.L. (25%), “Timetron-Imobil” S.R.L. (25%), “Betalan” S.R.L.  şi 288 acţiuni ale fondului de investiţii “Telecom-Invest” S.A., aflat în proces de lichidare.

Vasile Bolea, PSRM

Din decembrie 2014 Vasile Bolea este deputat ales pe lista PSRM. Face parte din Comisia juridică, numiri şi imunităţi şi este secretar general al fracţiunii PSRM în Parlament.

În declaraţia depusă la CEC în electorala – 2019, Bolea indică salariul său de la Parlament şi pe al soţiei sale de la ÎS Moldpresa. La proprietăţi, deputatul indică două terenuri şi, pe lângă cele două apartamente indicate anterior, apare şi un al treilea apartament, cumpărat de Bolea în anul 2018.  Familia Bolea deţine două autoturisme – un Kia Rio şi un Chevrolet Aveo, care ar valora, respectiv, 300 000 lei şi 700 000 lei. De asemenea, deputatul şi soţia sa au plasamente în Compania de Asigurări Grawe Carat de 23 000 de lei în total. Tot în anul 2018 Bolea a contractat un credit de 25 000 de euro, pe care trebuie să îl ramburseze până în anul 2023, la dobânda zero. Deputatul şi soţia sa sunt fondatorii SRL Afaceri de Familie, creată în anul 2010. Deputatul nu declară vreun venit din activitatea acestei întreprinderi.

Serghei Burgudji, PP ȘOR

Foto: Facebook

Burgudji este lector universitar la Colegiul Internațional de Business și Administrate, manager la SRL „DFM” și președintele Organizației Teritoriale Botanica a PP Șor.

În declarația de avere depusă la CEC, acesta indică un salariu de 20. 830 lei de la SRL „DFM” și 219.583 lei obținuți din activitatea la „Dufremol” SRL, precum 21. 555 lei obținuți din activitatea în calitate de lector.

Familia Burgudji deține două apartamente de 65,5 m.p și, respectiv, 104,2 m.p., achiziționate în  unul 2015 și celălalt în 2018. Din 2006, este proprietarul unui automobil marca Hyundai.

Grigore Colun, Blocul ACUM

Foto: protv.md

Grigore Colun este administrator al SRL „Locuința confortabilă”. În anul 2017, a devenit președintele Organizației Teritoriale Botanica a Partidului ”Platforma Demnitate și Adevăr”.

Potrivit declarației de avere și interese personale depusă la CEC, pe parcursul a doi ani, Grigore Colun a obținut suma totală de circa 264 de mii de lei din salarii în calitate de administrator la firmele pe care le conduce și circa jumătate de milion de lei din vânzarea unui apartament și a unui autoturism. Pe parcursul a doi ani, soția candidatului a obținut un salariu total de circa 70 de mii de lei.

Grigore Colun și soția sa sunt proprietari a șase terenuri: unul extravilan și altele cinci care fac parte din alte categorii de terenuri aflate în circuitul civil.

Candidatul este proprietarul unei case de locuit de 220 metri pătrați, situate în orașul Codru din municipiul Chișinău, notează moldovacurata.md. Locuința a fost achiziționată în anul 2016. Familia mai are în proprietate două spații comerciale și patru garaje – toate situate în sectorul Botanica al capitalei, menționează aceeași sursă. Grigore Colun deține două automobile: o mașină de teren Mitsubishi Outlander și un microbus. Soția sa, de asemenea, are în proprietate două mașini: un alt microbus și o mașină de teren, de model Citroen C Crosser.

Artur Croitor, Independent

Foto: protv.md

Artur Croitor deține funcția de Președinte al Asociației pentru promovarea businessului mic și mijlociu „Lumea Liberă”.

În declarația depusă la CEC, acesta nu menționează nicio sursă de venit, niciun autoturism, doar un apartament de 53 m.p. pe care familia Croitor îl are în proprietate din anul 2009.