Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Analiza GRECO despre prevenirea…

DOC Analiza GRECO despre prevenirea corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor din R. Moldova: doar 6 dintre cele 18 recomandări au fost implementate

Un raport interimar al Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) aferent rundei a patra de evaluare a R. Moldova, adoptat în sesiunea plenară din perioada 29 noiembrie – 3 decembrie 2021, publicat miercuri, 9 februarie, dezvăluie că „R. Moldova a implementat șase dintre cele 18 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare a rundei a patra. Dintre recomandările rămase, nouă au fost parțial implementate, iar trei nu au fost implementate”.

În urma evaluării, GRECO a făcut 18 recomandări autorităților R. Moldova. Ulterior, 6 dintre acestea au fost calificate ca fiind tratate sau implementate satisfăcător, 9 – implementate parțial, alte 3 nu au fost implementate.

În ceea ce privește membrii Parlamentului, conform raportului GRECO, prea multe legi sunt adoptate fără consultări și cu viteză accelerată. Site-ul Parlamentului nu a fost actualizat și e-Legislația unificată nu este încă operațională.

„Rămâne de adoptat un cod cu privire la comportamentul parlamentarilor, inclusiv reguli pentru diverse situații de conflict de interese, precum și un Cod al regulilor parlamentare și Proceduri. Criteriile clare și obiective privind ridicarea imunității parlamentare încă nu sunt adoptate. Rămâne de introdus reguli cu privire la modul în care parlamentarii pot interacționa cu terții. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a efectuat controale ale declarațiile de avere și de interese personale ale parlamentarilor (precum și ale judecătorilor și procurorilor) dar legislația relevantă privind consolidarea independenței și eficacității acesteia nu a fost încă adoptată; rămâne cu personal insuficient și neinstruit corespunzător”, se menționează în raport.

În ceea ce îi privește pe judecători, raportul GRECO arată că proiectul de lege care prevedea o verificare generală a judecătorilor a fost abandonat, întrucât astfel de evaluări la scară largă nu ar fi compatibile sau proporționale cu cerința de verificare a integrității judecătorilor înainte de desemnare/promovare. Cu toate acestea, o evaluare externă a tuturor judecătorilor (și procurorilor) și a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), precum și un număr de funcționari ai organelor anticorupție), este încă avută în vedere pentru a restabili încrederea și a îmbunătăți calitatea justiţie. Acest exercițiu ar trebui să fie proporțional și compatibil cu cerințele independenței judiciare.

În ceea ce privește procurorii, instrucțiunile verbale adresate procurorilor urmează să fie acum confirmate în scris și s-au înregistrat progrese pentru a se asigura că toate intervențiile ierarhice referitoare la un caz sunt documentate corespunzător. În ciuda modificărilor recente aduse legislația, Ministrul Justiției și președintele CSM rămân membri din oficiu ai CSP, contrar recomandării GRECO.

GRECO concluzionează că nivelul de conformitate cu recomandările făcute rămânw „nesatisfăcătoare la nivel global” în sensul Regulii 31 revizuit, paragraful 8.3 din Regulamentul de procedură. Astfel, GRECO solicită autorităților R. Moldova să prezinte un raport cu privire la progresul de implementare a recomandărilor până la 31 decembrie 2022.

Raportul GRECO: