Principală  —  IMPORTANTE   —   Centrala de la Cuciurgan a…

Centrala de la Cuciurgan a micșorat volumul de energie electrică pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului. Slusari: „Termocentrala a primit o avertizare de la Tiraspoltransgaz”

Foto: moldgres.com

Termocentrala de la Cuciurgan, situată în orașul Dnestrovsc, controlată de așa-numitele autorități de la Tiraspol, a micșorat începând de luni, 25 octombrie, volumul de energie electrică livrită până acum către centralele de pe malul drept al Nistrului. Despre asta a anunțat ex-vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari printr-o notă informativă emisă instituțiilor de presă. În notă, fostul deputat menționează că Centrala a micșorat volumul energiei electrice livrat către malul drept în urma unei avertizări primite de la de la Tiraspoltransgaz în acest sens.

În context, politicianul susține că tot de astăzi va fi sporit importul energiei electrice din Ucraina, orientativ 2 milioane KWh/zi.

„Acest lucru deja puteți vedea în cifre pe pagina Moldelectrica la capitolul „Starea sistemului energetic al Republicii Moldova”. Deocamdată, nu este clar dacă aceasta energia electrică rămâne ca un împrumut sau partea ucraineană va cere un contract comercial de livrare, având în vedere incertitudinea situației cu gaze”, menționează Alexandr Slusari în notă.

ZdG i-a contactat pe reprezentanții CET Nord pentru a-i întreba dacă au primit vreo notificare de la centrala Cuciurgani în legătură cu micșorarea volumului de energie electrică livrat către instituție, însă directorul instituției nu ne-a răspuns la telefon

La 20 octombrie curent reprezentanții Guvernului au emis o notă prin care au anunțat că prim-ministra Natalia Gavrilița a discutat la telefon cu așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre criza gazelor naturale cu care se confruntă R. Moldova și identificarea unor soluții în acest sens.

Potrivit Guvernului, părțile au abordat subiecte ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. În context, prem-ministra i-a solicitat lui Krasnoselski informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, despre rezervele de cărbune existente.

În nota Guvernului se menționa că Vadim Krasnoselski a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului. Cei doi au discutat scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil. 

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.