Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Averea lui Tudor Balițchi sub…

Averea lui Tudor Balițchi sub lupa CNI, după publicarea unei investigații ZdG

Averea șefului Serviciului Vamal, Tudor Balițchi  va fi analizată astăzi în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Integritate. Se întâmplă după ce la 29 octombrie,  Ziarul de Gardă a publicat o investigație despre afacerile și proprietățile  familiei Balițchi.

Investigația Ziarului de Gardă  constată că Tudor Balițchi, șeful Serviciul Vamal al R. Moldova, locuiește într-un apartament de peste 200 m.p., înregistrat pe numele surorii sale. În ultimii ani însă, sora sa, stabilită în SUA, dar și mama acestuia, medic de profesie, acum pensionară, au devenit proprietarele mai multor terenuri pentru construcții la periferia Chișinăului, care valorează milioane de lei. Tot mama lui Balițchi, în 2015, a fondat, împreună cu directorul Fabricii Rogob, o firmă ce are activități declarate în construcții.

Tudor Balițchi și soția sunt și ei fondatori de firme, deşi Legea serviciului în organele vamale îi interzice să „exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător” și îl obligă să „transmită în administrare fiduciară unei alte persoane, pe perioada serviciului în organul vamal, cota sa (pachetul de acţiuni) din fondul statutar al organizaţiei comerciale”.

CNI va examina cazul sub apectul „eventualei încălcări a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2014, admisă de către șeful Serviciului Vamal.”