Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Poliția letonă, pentru prima dată,…

Poliția letonă, pentru prima dată, a confiscat bunuri imobiliare în Riga, vizate în cazul Magnitsky, avocatul care a murit într-o închisoare din Rusia, după ce a semnalat despre problema spălării banilor din buget

Material de pe Spektr

Pentru prima dată poliția letonă a confiscat bunuri imobiliare în Riga în valoare de aproximativ 250 de mii de euro (aproximativ 21 de milioane de ruble), ca parte a anchetei în cazul Magnitsky. Informațiile au fost publicate pe site-ul poliției. Departamentul nu a dat numele proprietarului, subliniind doar că este vorba despre omul de încredere al liderului unui grup infracțional identificat în timpul anchetei.

Publicația IStories (autoritățile ruse au inclus această organizație în registrul presei internaționale cu funcții de agent străin) precizează că acesta este omul de afaceri Artem Zuev, care a fost anterior asociat în mass-media cu atacurile raider. Partenerul său și liderul grupului criminal, potrivit redacției, este antreprenorul Dmitri Klyuev.

Departamentul de Justiție al SUA, precum și autoritățile din mai multe țări europene, l-au numit anume pe Klyuev organizatorul și unul dintre principalii beneficiari ai delapidării de peste 5 miliarde de ruble din bugetul rusesc. Această infracțiune a fost investigată de avocatul Serghei Magnitsky, care a murit într-o închisoare rusă în 2009.

Zuev, prin intermediul companiilor nominalizate, a fost unul dintre coproprietarii Băncii Universale de Economii, prin care banii din Trezoreria Federală au fost furați și spălați, notează ziarul. Mama lui Zuev, Valentina, a deținut mai mulți ani o funcție înaltă în Trezorerie.

Letonia a lansat în 2012 o investigație în cazul Magnitsky, la cererea lui Bill Browder, co-fondator și șef al Fundației Hermitage Capital. Potrivit acestuia, din cele 230 de milioane de dolari furați din trezorerie, cel puțin 19 milioane au fost spălate prin băncile letone. O parte din acești bani au ajuns în conturile companiilor offshore ale lui Zuev.

Comunicatul de presă al Poliției letone citează declarația lui Browder: „Faptul că aceste fonduri au fost descoperite și arestate în Letonia este extrem de semnificativ. Letonia, prin prevenirea legalizării fondurilor obținute prin mijloace criminale, se transformă într-o țară în care poliția arată că este competentă, că investighează spălarea banilor și luptă cu cei, care sunt legați de crimele, identificate de Serghei Magnitsky”.

Serghei Magnitsky a fost arestat în 2008. Aflându-se în arestat, a murit în centrul de detenție Matrosskaya Tishina cu șapte zile înainte de expirarea perioadei de un an în care putea fi ținut legal fără proces. În același timp, în ancheta împotriva lui Magnitsky au participat persoane, acuzate anterior de către el de acte de corupție.

Moartea lui Magnitsky a provocat un mare protest internațional și a devenit motivul adoptării în 2012 în Statele Unite, și mai târziu în Canada, a Ligii Magnitsky, care a impus sancțiuni personale împotriva celor responsabili de încălcarea drepturilor omului și a statului de drept în Rusia. Inițial, legea a fost îndreptată împotriva persoanelor care, potrivit autorităților americane, au fost implicate în moartea lui Magnitsky. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat în acțiunile autorităților ruse o încălcare a mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Pe 6 iulie 2020, Regatul Unit a introdus sancțiuni personale împotriva celor care au fost implicați în moartea lui Magnitsky.

Autoritățile ruse au condamnat măsurile luate de țările occidentale, negând acuzațiile lui Magnitsky și considerându-l implicat în corupție.