Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Negociatorii americani și ruși se…

Negociatorii americani și ruși se confruntă la Geneva pentru Ucraina. Subiectele aflate pe masă de discuție

După zile de declarații pesimiste din ambele părți, Statele Unite și Rusia au început luni negocierile calificate dure la Geneva, în care Washingtonul speră că va evita pericolul unei noi invazii ruse a Ucrainei fără a accepta cererile de securitate de anvergură ale Kremlinului, transmite Reuters.

Discuțiile dintre adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov și adjunctul secretarului de stat al SUA Wendy Sherman au început la misiunea diplomatică a SUA de la Geneva, cu relațiile dintre SUA și Rusia, care sunt la „cel mai tensionat nivel” de la încheierea Războiului Rece în urmă cu trei decenii.

Cei doi au avut doar un scurt contact vizual când au pozat pentru fotografii de protocol, scrie sursa citată.

„Convorbirile promit să fie lungi și substanțiale”, a scris pe Twitter misiunea diplomatică rusă de la Geneva, alături de o fotografie a celor doi negociatori principali stând în fața steagurilor lor naționale.

Sherman a spus că „SUA va asculta preocupările Rusiei și le vor împărtăși pe ale SUA” într-un tweet postat anterior de la Geneva, adăugând că nicio discuție privind securitatea europeană nu va avea loc fără prezența altor aliați.

Discuțiile pe marginea acestor subiecte vor avea loc în această săptămână și la Bruxelles și Viena.

Aproape 100.000 de militari ruși sunt adunați în apropierea graniței cu Ucraina, „fiind pregătiți pentru ceea ce Washingtonul și Kievul spun că ar putea fi o nouă invazie, la opt ani după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea din fosta republică sovietică”.