Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Putin semnează legea împotriva protestatarilor

Putin semnează legea împotriva protestatarilor

Vladimir Putin a semnat, pe data de 22 iulie, o lege prin care protestatarii riscă să fie amendați și arestați. Astfel cum Rusia se află sub reflectorul internațional ca urmare a conflictelor cu Ucraina și a prăbușirii avionului Malaysia Airlines, pedepsirea protestelor e menită să controleze și restricționeze reacțiile societății civile și să restrângă libertatea de expresie.

Vladimir Putin speaks at press conference in MoscowPotrivit preşedintelui rus, citat de Washington Post, „mişcările pro-democratice din ultimii ani, cum ar fi revoluțiile colorate au fost organizate și finanțate de cinev adin exterior”. Motivaţia guvernului condus de Putin vizează prevenirea unor astfel de manifestări prin care situaţia internă a unei ţări „cu politică independentă” sau care „stă în calea intereselor cuiva” ar putea fi destabilizată prin presupusa dirijare a societăţii civile. „Aceste metode nu vor funcţiona în Rusia”, a mai spus Putin în cadrul unei întâlniri a Consiliului Rus pentru Securitate. „Metodele folosite în cazul unor state mai slabe, convulsionate de conflict intern, nu vor funcţiona şi în cazul nostru. Oamenii noştri, cetăţenii Rusiei, nu vor lăsa să se întâmple acest lucru şi nu-l vor accepta niciodată”, a subliniat Putin.

Odată intrată în vigoare, noua lege legată de protestele de stradă, presupune că cei găsiţi vinovaţi de „organizarea unor întâlniri, demonstraţii, marşuri şi pichetări” de mai multe ori într-un interval de şase luni vor fi pasibili de pedeapsă, care presupune amenzi usturătoare (echivalentul a 17.124 – 28.540 de dolari sau echivalentul salariului primit pe doi ani) sau până la cinci ani de muncă silnică ori închisoare.

De asemenea, preşedintele rus a mai aprobat o lege care va crește pedeapsa persoanelor care public au „violat integritatea teritorială a Federaţiei Ruse”. Astfel, cetăţenii găsiţi vinovaţi pot primi până la patru ani de închisoare, iar cei care lansează astfel de apeluri pe Internet sau prin intermediul mass media pot primi până la cinci ani de închsioare.