Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Primarul care nu și-a declarat…

Primarul care nu și-a declarat 1782 de terenuri, 10 mașini, două case și zeci de mii de lei

Constatări fără precedent în cazul unui primar, anunță Comisia Națională de Integritate. Aceasta a constatat astăzi că un primar nu a declarat 1782 de bunuri imobile, 10 bunuri mobile și diverse venituri obținute pe parcursul anului 2012 împreună cu soția. Este vorba de Ghenadie Rabei, primar al satului Cimișeni din raionul Criuleni, care nu a trecut în declarația sa de avere două case de locuit, un spațiu comercial și 1779 de terenuri deținute împreună cu soția.

De menționat aici, că primarul nici nu a inclus-o pe aceasta în declarație. La capitolul „nedeclarări ale primarului” se enumeră și venitul acestuia în sumă de peste 50 000 lei, venitul obținut de soția sa de aproximativ 14 000 lei, un transfer în valoare de aproape 80 000 de euro, 10 unități de transport și calitatea soției de fondator a două societăți comerciale.

Urmare acestor constatări, Comisia Națională de Integritate a dispus: Sesizarea Procuraturii Generale, privind indicarea intenţionată în declarația cu privire la venituri şi proprietate a dlui Ghenadie Rabei a datelor incomplete, pentru examinare prin prisma art.3521 Cod Penal al Republicii Moldova; Sesizarea Centrului Naţional Anticorupţie pentru examinare, conform competenţei, eventuala implicare a acestuia în activităţi de spălare a banilor; Sesizarea Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în vederea verificării onorării obligațiunilor faţă de buget a primarului, în cazul venitului obţinut din transferul sumei de 79970,00 Euro.

Tot astăzi, Comisia a stabilit incompatibilitatea în care s-a aflat viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim drept consecință a practicării unei activități remunerate în cadrul unei societăți comerciale.

În privința altor trei viceminiștri, astăzi au fost inițiate proceduri de control sub aspectul eventualelor încălcări ale regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, aceștia sunt: Igor Șarov, vicemnistru al Culturii; Vitali Ciolac, viceministru al tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Dumitru Godoroja, viceministru al Economiei.