Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DIN PRIMA SURSĂ: abuzurile din…

DIN PRIMA SURSĂ: abuzurile din zonele de conflict din Ucraina se intensifică

O Misiune Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina (SMM) elaborează și publică rapoarte zilnice despre situația din zona de conflict. Potrivit monitorilor OSCE, ieri, 5 februarie 2022, în regiunea Donețk, au fost înregistrate 85 de încălcări ale încetării focului, inclusiv o explozie. În perioada de raportare anterioară, SMM a înregistrat 29 de încălcări ale încetării focului în această regiune.

În regiunea Lugansk, Misiunea a înregistrat 73 de încălcări ale încetării focului, inclusiv o explozie. În raport se menționează că, în perioada precedentă de raportare, au fost înregistrate 31 de încălcări ale încetării focului în aceeași zonă.

Formațiunile armate dislocate în localitate au interzis trecerea Misiunii OSCE lângă Stanytsia Luhanska, regiunea Luhansk.
Misiunea a urmărit rapoartele privind pagubele la punctul de control de intrare-ieșire de lângă Hnutove, regiunea Donețk. Un mini-vehicul aerian fără pilot (UAV) nu a putut fi controlat de SMM din cauza interferenței semnalului în apropiere de Verkhnoshyrokivske, regiunea Donețk, controlată de neguvernamentali.
SMM a monitorizat funcționarea infrastructurii civile critice, continuând să urmărească situația civililor, inclusiv la cinci puncte de control de intrare-ieșire și două puncte de control corespunzătoare ale formațiunilor armate din regiunile Donețk și Lugansk.
Tot pe 5 februarie, Misiunea a vizitat un punct de trecere a frontierei din regiunea Harkov, unde nu a văzut nicio schimbare în zona de securitate.
Potrivit Raportului elaborat de monitori, libertatea de mișcare a Misiunii a continuat să fie restricționată, inclusiv la un punct de control al formațiunilor armate din sudul regiunii Donețk. Restricțiile au împiedicat Misiunea să urmărească și să evalueze daunele cauzate de atacurile armate.