Învățătoare condamnată pentru că a maltratat o elevă

O învățătoare de clasele primare din cadrul Gimnaziului din satul Troiţa Nouă, raionul Anenii Noi, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu suspendare, şi privată de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul învăţămîntului pe o perioadă de 5 ani. Învățătoarea a fost găsită vinovată de „privaţiune ilegală de libertate” şi „tratament inuman şi degradant”. Procurorii au considerat această pedeapsă prea blândă şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară, solicitînd aplicarea unei pedepse mai aspre.

Potrivit procurorilor, temei pentru declanşarea procesului penal a servit plîngerea depusă la Procuratură de o localnică, care reclama faptul că fiica minoră vrea să se sinucidă pe motiv că a fost înjosită şi maltratată de profesoara sa. Pe acest caz procurorii au iniţiat o cauză penală, iar în rezultat au constatat că, pe 9 aprilie 2013, în timpul orelor şi în prezenţa colegilor, minora, care era elevă în clasa a III-a, a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda. Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei. În continuare, profesoara a închis-o pe elevă în subsolul instituţiei, privând-o ilegal de libertate preţ de două ore.

Procurorii au stabilit că astfel de cazuri au avut loc în permanenţă în intervalul anilor 2011 – aprilie 2013, perioadă în care profesoara cu regularitate îşi permitea un asemenea comportament faţă de eleva respectivă. Expertiza psihiatrico-psihologică, dispusă de procurori pe acest caz, a relevat că, în perioada în care fusese supusă tratamentului degradant, minora a suferit tulburări profunde la nivel psihologic. În legătură cu gravele abateri şi încălcări ale drepturilor minorului, Procuratura din Anenii Noi a sesizat atât Consiliul raional şi Direcția Educație din teritoriu, cât şi administraţia gimnaziului, pentru a suspenda profesoara din funcţie, însă până în prezent, aceasta continuă să activeze, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Un caz similar a avut loc în raionul Leova, când un profesor a fost acuzat de tratament inuman şi degradant, după ce a lovit un elev din clasele gimnaziale. Procurorii au fost pe poziţia condamnării, însă, recent, instanţa de judecată l-a achitat, motivând că profesorii nu sunt subiecţi ai acestei categorii de infracţiuni. Procurorii consideră sentinţa ilegală şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *