Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Beneficiarii pensiilor ASITO, mai aproape…

Beneficiarii pensiilor ASITO, mai aproape de bani

Joi, 16 octombrie 2014, judecătoarea Svetlana Garştea-Bria de la Judecătoria Botanica a decis scoaterea de pe rol a cererii depuse de către doi acţionari ai Companiei Internaţionale de Asigurări (CIA) „Asito”, care solicitau suspendarea şi stoparea plăţilor pensiilor suplimentare. Totodată, magistrata a decis să anuleze decizia prin care era suspendată efectuarea plăţilor conform contractelor semnate în perioada 1994—2005.

În vara anului 2013, ucrainenii Bogdan Kuchai şi Roman Rybchenko au depus, la Judecătoria Botanica, o plângere împotriva lui Ruslan Doboş şi a Companiei „Asito”, cerând constatarea nulităţii contractelor de asigurare cu pensie suplimentară. Kuchai şi Rybchenko şi-au rezervat dreptul de a acţiona Compania de Asigurări în judecată, după ce, cu câteva săptămâni mai devreme, procuraseră 4000 de acţiuni ale „Asito”, acestea constituind, însă, doar 0,08% din numărul total al acţiunilor. În august 2013, magistrata Garştea-Bria decidea suspendarea plăţilor până la examinarea dosarului în fond. Pentru că beneficiarii acelor pensii nu au fost de acord cu suspendarea plăţilor pe timpul procesului şi au atacat decizia judecătoarei la Curtea de Apel (CA) Chişinău, iar mai apoi, la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), dosarul nu putea fi examinat în prima instanţă. În septembrie 2014, definitiv şi irevocabil, toate instanţele au respins solicitările beneficiarilor de pensii, astfel că, pe 16 octombrie, examinarea dosarului în prima instanţă putea începe.

Doar că, la această şedinţă de judecată, conform informaţiilor din hotărârea judecătoarei, nu s-au prezentat nici cei doi acţionari ai „Asito” care au depus cererea de chemare în judecată, nici însăşi Compania. Astfel, judecătoarea Svetlana Garştea-Bria a dispus scoaterea cererii de pe rol. Din aceste considerente, magistrata a şi anulat măsura de suspendare a efectuării plăţilor. Încheierea ar urma să intre în vigoare pe 31 octombrie 2014, adică la 15 zile după pronunţare, dacă aceasta nu va fi atacată de subiecţii dosarului la CA Chişinău.

ZdG a încercat să discute cu Angela Maxim, şefa Direcţiei juridice a „Asito”, pentru a afla dacă şi de când oamenii vor începe să-şi primească pensiile. Aceasta, însă, nu a răspuns la apelurile ZdG, deşi am telefonat de mai multe ori.

V.M.