Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Satul Sângereii Noi, preferat de…

Satul Sângereii Noi, preferat de ONU

493-sangereii-noiSatul cu o populaţie de peste 5000 de oameni, cu nouă grupuri religioase şi cu peste 40 de familii cu zece sau chiar cincisprezece copii, a devenit punctul de atracţie pentru proiectele finanţate de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care promovează pacea mondială, respectarea drepturilor omului şi cooperarea internaţională. Astfel, satul Sângereii Noi a beneficiat de sprijinul ONU în consolidarea autonomiei locale prin elaborarea strategiilor şi planurilor de dezvoltare a comunităţii, renovarea infrastructurii comunitare şi accesul la informaţii prin implicarea tuturor grupurilor de oameni, inclusiv a celor religioase.

Satul Sângereii Noi, pe data de 24 octombrie curent, a fost o gazdă primitoare pentru reprezentanţii ONU, care au decis să celebreze aniversarea de 69 de ani în regiunea în care au investit în ultima perioadă foarte mulţi bani, efort şi timp. Marcată anual în lume prin evenimente publice pentru a sublinia importanţa şi realizările organizaţiei, programul de festivităţi dedicat Zilei ONU la Sângereii Noi a inclus un meci de fotbal dintre angajaţii ONU Moldova şi echipa de fotbal din sat în sala de sport renovată cu sprijinul ONU, o expoziţie de meşteşuguri şi tradiţii populare, precum şi un concert al colectivelor artistice din sat.

În cadrul evenimentului, localnicii nu au uitat să vorbească despre reuşitele şi proiectele pe care le-au început şi care necesită un suport financiar. „Nu aveam în sat o biserică pentru creştinii ortodocşi şi trebuia să mergem în satele vecine. De aceea, am decis să ne construim o biserică a noastă, dar ne-am oprit la mijlocul lucrărilor pentru că nu ne ajung bani”, au spus nişte bătrâne din sat, atunci când s-au întâlnit cu Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi reprezentant permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în R. Moldova.

493-sangereii-noi3Invitaţii străini au cunoscut şi tradiţiile localităţii. Au intrat în Casa Mare, improvizată în Casa de Cultură. Margareta Timofti, prima doamnă a R. Moldova, prezentă la eveniment, a remarcat dibăcia femeilor din sat, care au prezentat broderii şi meşteşuguri făcute cu mare dragoste. De asemenea, Margareta Timofti a apreciat performanţa autorităţilor locale, care au realizat gazificarea satelor Sângereii Noi şi Mărineşti, reparaţia bibliotecilor publice din comună şi completarea fondului de carte, amenajarea parcului, reparaţia capitală a drumului central şi a liceului.

Valentina Caplinscaia, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Alecu Russo”, povesteşte că după ce au câştigat proiectul FISM, au reparat acoperişul liceului şi au realizat gazificarea şcolii. „Am mai câştigat proiectul de reparare a drumurilor, parcului şi proiectul transfrontalier a tinerilor. Astfel am ajuns să avem o sală mobilată modern, cu o tablă interactivă, calculatoare, unde tinerii îşi petrec timpul, fac unele ore”, explică Valentina Caplinscaia.

Valentina Ceauşceac, primara satului Sângereii Noi, ne spune că agenţiile ONU au ajutat comunitatea la elaborarea strategiei de dezvoltare social-economică, la consolidarea capacităţilor primăriei de a conlucra cu membrii comunităţii, inclusiv cu cele nouă grupuri religioase în identificarea şi soluţionarea celor mai stringente necesităţi de dezvoltare, precum şi la reamenajarea parcului din centrul satului şi asigurarea accesului gratuit la internet în scuarul din sat. „ONU plănuieşte să susţină crearea unei spălătorii pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, precum şi un centru de socializare pentru ei”, menţionează primara satului.

493-sangereii-noi2„Mă bucur să văd sate îngrijite, unde oamenii nu au plecat, dar se implică în dezvoltarea satului. Localitatea Sângereii Noi reprezintă un model de urmat în ţara noastră. Sunteţi o comunitate care, deşi formată din mai multe grupuri religioase, convieţuiţi în pace şi bună înţelegere”, a declarat prima doamnă în cadrul evenimentului. „E important să punem accent pe educaţie şi să ne asigurăm că niciun copil nu rămâne în afara instituţiilor de învăţământ. Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi este, de asemenea, o prioritate. Anume agenţiile ONU, prin activitatea lor, contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor noştri, la realizarea priorităţilor de dezvoltare ale ţării”, a adăugat prima doamnă.

„În fiecare an, de Ziua ONU, noi reafirmăm misiunea noastră globală şi valorile universale ale respectului reciproc şi demnităţii umane. Aici, la Sângereii Noi, observăm o asemenea viziune în practică. Satul e un exemplu al realizărilor care pot fi obţinute atunci când autorităţile locale şi localnicii îşi unesc eforturile pentru a asigura o viaţă mai bună pentru fiecare om”, a spus Nicola Harrington-Buhay.

ONU şi-a început activitatea în R. Moldova prin intermediul agenţiilor sale specializate în 1992.

Tatiana BEGHIU