Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] E. Șevciuk interzis în…

[sondaj] E. Șevciuk interzis în Moldova

Luni, preşedintele Radei Supreme, Al. Turcinov, a refuzat să semneze Legea Amnistiei pentru persoanele vinovate de secesiune şi crime în estul Ucrainei. „Condiţiile care ar trebui să conducă la amnistiere nu au fost îndeplinite”, a declarat Turcinov. În aceeaşi zi, liderul separatist de la Tiraspol, Evg. Şevciuk, a fost surprins pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi împiedicat de un grup de combatanţi să plece la Moscova, prin sala VIP.  Accesul la avion i-a fost asigurat lui Şevciuk de poliţia de frontieră a R. Moldova.

Criminali, pe post de VIP-uri?

Anatol-CaramanAnatol Caraman, Asociaţia „Tiras-Tighina”, preşedinte

Bravo, Turcinov. Chiar şi în condiţii de război, Ucraina rămâne pe poziţii. Cât despre Şevciuk şi cazul de la Aeroport, nu a fost nici provocare şi nici implicare a serviciilor secrete, aşa după cum speculează Tiraspolul. A fost un protest al societăţii civile, organizat de „Tiras-Tighina”, împotriva unui lider criminal, care ţine în umilinţă şi sub ţeava armei populaţia din stânga Nistrului. Piciorul lui Şevciuk nu are ce călca nu că prin sala VIP, ci nici printr-o sală a Aeroportului. Din momentul în care a preluat politica unui regim criminal, el însuşi este criminal şi trebuie să suporte consecinţele. Şi Şevciuk, şi Ştanski, şi toată gloata lor merită un singur tratament: dosare penale şi interdicţie la orice mişcare pe teritoriul R. Moldova. Să stea în Rusia.

Ion-ManoleIon Manole, Asociaţia „Promo-Lex”, preşedinte

Problema nu e în zona VIP. Oricine poate apela la serviciile zonei VIP, dacă plăteşte. Această zonă te scuteşte de statul prin rânduri, de agitaţie, deci, îţi oferă un plus de confort. Dar costă. Şi dacă eşti gata să plăteşti, poftim… Problema, în opinia mea, e alta. Şi anume că Şevciuk are liber la curculaţie, vine la Chişinău şi, fie prin sala VIP sau pe altă cale, zboară la Moscova şi de la Moscova, deşi toată lumea ştie că el reprezintă un regim antistatal, că dincolo de Nistru acest regim încalcă drepturile omului şi regimul constituţional al R. Moldova, dar atâta timp cât organele noastre de drept nu i-au intentat dosare şi nu este condamnat, el este liber să facă ceea ce face… Problema e a Chişinăului, nu a lui Şevciuk.

maria-roibuMaria Roibu, Liceul „Alexandru cel Bun”, Tighina

În viaţă există o etichetă în toate, care trebuie respectată, altfel ea îşi pierde valoarea şi sensul. Aşa e şi cu sala VIP. Prin această sală au ajuns la Chişinău şi Biden, şi Merkel, şi mulţi alţi şefi de state şi de guverne şi, culmea, tot pe aceeaşi linie este trecut şi Şevciuk. Dacă-i aşa, înseamnă că-i recunoaştem statutul de VIP? Nu arată bine. Şi nu trebuie puse toate în dependenţă de bani. Eşti bandit sau hoţ şi, dacă plăteşti, mergi la VIP? Lucrurile ar trebui diferenţiate… După ani şi ani, am tot mai mult impresia că Şevciuk doar oficial nu este recunoscut preşedinte de către cei de la Chişinău, dar în rest e de capul lui. Şi asta, pentru că aşa vrea Rusia.

Mihai-GodeaMihai Godea, deputat

Declaraţia lui Turcinov este o declaraţie responsabilă a unui om de stat. Cu adevărat, nu pot fi amnistiaţi cei care au tras cu tunul asupra Ucrainei. La noi e altfel. La noi, criminalii pot avea şi funcţii de stat, nu doar acces la terminalele VIP. Poziţia mea: Şevciuk, ca şi mulţi alţii ca el, sunt criminali de stat. Ei trebuie trataţi ca criminali şi arestaţi, nu favorizaţi, aşa cum se întâmplă în Aeroportul Chişinău. Lucrurile trebuie luate de la început. Există împotriva lor dosare intentate în problema şcolilor şi a ţăranilor, dar există un temei pentru condamnarea lor mult mai serios: atentarea la suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. De aici trebuie să pornim.

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia Primul Parlament

În 1992, Rusia ne-a luat cu război Transnistria, transformând-o într-o rezervaţie. Şi dacă liderii regimului, care a împuşcat şi mai terorizează şi azi lumea, au dincoace de Nistru deschise sălile VIP, e un mare păcat. Drumul lor nu poate fi altul decât puşcăria. Să încerce VIP-ul la Odesa, de ce vin la Chişinău? De 3 ori „bravo” combatanţilor că au reacţionat şi, la fel, „bravo” Kievului că nu cedează separatismului, pe care Rusia încearcă, tot pe cale armată, să-l exporte din Transnistria în estul Ucrainei. În conjunctura politică de azi, Chişinăul şi Kievul ar trebui să semneze un Acord comun de combatere a separatismului, să avem o politică comună, pentru că ameninţarea este aceeaşi şi pentru Ucraina, şi pentru R. Moldova.