Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Crimă misterioasă la Ialoveni

Crimă misterioasă la Ialoveni

S489-crima-ialoveniunt bănuite de omor şi de incendierea soţului şi, respectiv, a tatălui vitreg. De 10 luni deja, Natalia Matcaş, din Ialoveni, soţia victimei, se află în stare de arest la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. La fel şi fiica sa, Olga Demian, de 22 de ani. Avocaţii acestora susţin că bănuita, Olga Demian, a fost supusă unor presiuni psihice de către anchetatori, pentru a-şi pune semnătura sub declaraţii false, din care ar reieşi că ele ar fi comis infracţiunea. Avocaţii mai susţin că dosarul ar fi fost fabricat de către Valeriu Cârlan, procuror de Ialoveni.

Inga Albu, avocata bănuitei Natalia Matcaş, susţine că, de fapt, acestea sunt victimele tragicului incident din 4 decembrie 2013. „Natalia Matcaş are o fiică, Olga Demian, şi un fecior. S-a recăsătorit cu Iurie Matcaş (decedatul). Din căsătoria lor s-a mai născut un băiat, care este minor acum. Fostul soţ obişnuia să consume băuturi alcoolice. În urma mai multor certuri, fiul cel mai mare, Denis, a plecat de acasă şi închiria un apartament la Botanica. Fiica, Olga, împreună cu mama locuiau la nişte rude. Timp de câţiva ani, copiii aveau domicilii diferite. În urma mai multor agresiuni din partea fostului soţ, Natalia Matcaş a scris o plângere la poliţia din Ialoveni, solicitând intentarea unui dosar de violenţă în familie. Fostul soţ, însă, o rugase să-şi retragă plângerea, să îl ierte şi să se împace”, povesteşte avocata.

Avocaţii contrazic ancheta cu probe video

Potrivit avocatei Albu, pe 2 decembrie 2013, Iurie Matcaş îşi sunase familia împrăştiată pe la neamuri, cerând încă o şansă şi implorându-i pe toţi să revină acasă. Între timp, îşi căuta un avocat, în dosarul intentat pentru violenţă în familie. Peste un timp, din lipsă de bani, acesta renunţase la serviciile avocatului.

„Pe 5 decembrie, Iurie Matcaş trebuia să meargă la poliţie în legătura cu dosarul. El îi cerea soţiei să îl însoţească şi să-şi retragă plângerea. Fosta soţie, Natalia Matcaş, i-ar fi răspuns că chiar dacă îşi va retrage plângerea, dosarul de violenţă în familie nu se fa finaliza cu iertarea. Dimineaţa, pe la ora 7.00, plecase la muncă, la şcoală. Iurie Matcaş rămase acasă, deoarece urma să ajungă la poliţie. Pe la 9.00, ele au primit vestea că le arde casa”, spune avocata Albu.

Iurie Matcaş se afla în casă în timpul incendiului. Potrivit expertizei, el decedase pe loc. Conform raportului de expertiză medico-legală nr. 165/2183/D, din 23.12.2013, pe corpul neînsufleţit al lui Matcaş au fost depistate mai multe leziuni corporale. Avocata Inga Albu spune că, în expertiză, era indicat faptul că nu se poate constata dacă persoana putea sau nu să-şi aplice personal loviturile. Totodată, avocata confirmă cu probe că bănuitele nu au avut nicio legătură cu incendierea şi asasinarea lui Iurie Matcaş.

„Natalia Matcaş este vânzătoare la un magazin din Ialoveni. Iar angajatorul a confirmat că, în fiecare dimineaţă, la ora 07.55, ea este la serviciu deja. Fiica, Olga, începe lucrul la ora 08.30, dar ca să ajungă la această oră în centrul oraşului Ialoveni, ea trece dimineaţa pe la mama sa la serviciu, pentru că acolo se opreşte rutiera. Este o înregistrare video din care se vede că, la 08.45, calmă, ea apare la serviciu, şi dispare la 09.17, când primeşte vestea că arde casa”, zice avocata Inga Albu.

Procurorul Valeriu Cârlan la aceeaşi oră, în locuri diferite

Pe 5 decembrie 2013, Natalia Matcaş şi fiica sa, Olga Demian, au fost reţinute, fiind aplicată măsura preventivă de arest, care a fost prelungită până pe 04.05.2014. Ulterior, termenul de arest preventiv a fost prelungit pentru 90 de zile, la cererea procurorului de Ialoveni, Valeriu Cârlan.

Avocatul Artur Lungu, care îi apără drepturile Olgăi Demian, spune că clienta sa a oferit declaraţii de recunoaştere a vinovăţiei în comiterea infraţiunii, fiind speriată de poliţişti. Avocatul susţine că pe Olga Demian au reţinut-o ilegal la Inspectoratul de Poliţie Ialoveni.

„Fără a întocmi proces-verbal de reţinere, care în urma unor influenţe violente psihice neîntrerupte, în intervalul 12-20.00, i-au comunicat că fratele minor este şi el reţinut în izolator şi salvarea tuturor membrilor familiei sale este în mâinile ei. I-au spus că, dacă ea va da declaraţii de recunoaştere a vinei, în formula sugerată de mai mulţi colaboratori de poliţie, care în acest răstimp strigau la ea şi o ameninţau, s-ar alege cu o pedeapsă mai blândă. Pentru a curma violenţele psihice provocate şi agravate de poliţişti şi pentru a fi eliberat fratele ei mai mic din izolator, Olga Demian a semnat declaraţii că ea cu mama ei ar fi comis infracţiunea, deşi, în realitate, ea nu a comis aşa ceva”, susţine avocatul Artur Lungu.

Dosarul a fost trimis în instanţa de fond în luna iulie 2014. Toate probele acumulate în acest răstimp de către avocaţii Inga Albu şi Artur Lungu contrazic probele acumulate de anchetatori. Avocaţii demonstrează că procurorul Valeriu Cârlan ar fi falsificat dosarul.

„Ordonanţa de bănuire şi de audiere au fost semnate sub presiuni psihice. Procurorul Valeriu Cârlan cel puţin nu a verificat legalitatea acestor acţiuni, or, Olga Demian nici nu are idee pentru ce a semnat. Iniţial, ea avea un avocat din oficiu, care dormea pe scaun în timpul audierilor, fapt confirmat de Olga. A doua zi, după audiere, adică pe 6 decembrie, la ora 11.50, i-a fost adusă ordonanţa de învinuire, fiind audiată de către procurorul Cârlan în incinta Inspectoratului de Poliţie Ialoveni. Noi am găsit un material în instanţa de judecată din Ialoveni, din care este clar că, în aceeaşi zi, la 11.45, acelaşi procuror, se afla în instanţa de judecată Ialoveni şi susţinea demersul de arestare preventivă pentru Natalia Matcaş, mama Olgăi. Ne întrebăm cum e posibil ca un procuror, în acelaşi timp, să fie în locuri diferite şi să lucreze cu persoane diferite. E foarte grav”, spune avocata Inga Albu.

Erori grave în ancheta poliţiştilor

Potrivit avocaţilor, dosarul bănuitelor conţine mai multe incoerenţe şi chiar greşeli.

În toate actele se constată că omorul a avut loc pe str. Hotinului 20, iar în ordonanţa de învinuire este scris că infracţiunea s-a produs pe str. Hotinului 7. Pe această adresă se află un teren de construcţie. Mai mult ca atât, acuzarea îi este adusă unui cetăţean care nu figurează în niciun fel în acest dosar – Constantin Mihail, fiind semnată de procurorul Cârlan. Avocata crede că poliţiştii au lucrat după o schemă mai veche, în care nu au modificat până la capăt nici cel puţin datele personale ale suspecţilor.

„Se vede că dosarul e făcut pentru a trimite un dosar în judecată şi a arăta că poliţia şi procuratura din Ialoveni lucrează. Cineva, pe nume Angela Galai, care a investigat cazul, a fost deja ridicat în grad şi transferat la Chişinău”, spune avocata Inga Albu.

Judecătorii admit în fiecare şedinţă demersul de arest

Dosarul a ajuns în instanţa de judecată din Ialoveni pe 25 aprilie 2014, dar pâna pe 23 iulie 2014 nu a avut loc nicio şedinţă. Pe 14 iulie 2014, avocaţii inculpatelor, Inga Albu şi Artur Lungu, au înaintat o cerere, solicitând accelerarea procedurii de judecare a cauzei şi modificarea măsurii preventive – din arest – în arest la domiciliu. A doua zi, pe 15.07.2014, după parvenirea cererii avocaţilor, procurorul Valeriu Cârlan a depus şi el un demers de prelungire a măsurii preventive de arest pentru 90 de zile. La 23 iulie, completul de judecători format din Grigore Lungu, Constantin Creţu, Ludmila Barbos a admis demersul procurorului şi a prelungit arestul cu 90 de zile, cererea avocaţilor fiind respinsă ca inadmisibilă. La 11 august, Curtea de Apel, unde a fost atacată decizia Judecătoriei Ialoveni, a redus cu 45 de zile termenul de detinere în arest preventiv. Pe 3 septembrie, curent, în şedinţa de judecată, avocaţii s-au prezentat cu o cerere de încetare a dosarului penal, iar procurorul a depus un nou demers de prelungire a arestului preventiv cu încă 90 de zile. La insistenţa avocaţilor, instanţa de judecată a anunţat o pauză, până pe 9 septembrie. În şedinţa din 9 septembrie, completul de judecători a refuzat examinarea cererii avocaţilor, anunţând că atât cererea de încetare, cât si demersul procurorului vor fi examinate concomitent. Avocaţii Inga Albu şi Artur Lungu au recuzat completul de judecată şi au solicitat o pauză de perfectare în scris şi de motivare a cererii de recuzare.

„Revenind după pauză, am aflat că cererea de recuzare a fost respinsă, la fel ca şi cererea noastră de încetare a dosarului, în schimb, a fost admis demersul procurorului”, spune avocatul Artur Lungu.

Eu am ceasul meu, judecătoria ceasul ei, spune procurorul

Procurorul Valeriu Cârlan, care este acuzat de către avocata Angela Galai de fabricarea dosarului, face referire la expertiza medico-legală. Potrivit lui, la 4 decembrie 2013, în familia Matcaş a avut loc un omor, nu o sinucidere. El susţine că victima a suportat mai multe lovituri. L-am întrebat cum putea, el, personal, în acelaşi timp, la aceeaşi oră, să înainteze învinuirea Olgăi Demian, la Inspectoratul de Poliţie Ialoveni, şi să susţină demersul de arest preventiv al Nataliei Matcaş, la instanţa de fond.

„Înaintarea învinuirii a avut loc până la şedinţa de judecată. Poate s-au suprapus o minută sau două minute. Eu am avut ceasul meu, la judecătorie este alt ceas. Dacă instanţa de judecată va considera că sunt vinovat pentru ceva, eu mă voi expune”, răspunde procurorul de Ialoveni, Valeriu Cârlan.

L-am întrebat pe procuror despre greşelile din achetă, în special despre datele eronate din adresa la care s-ar fi produs tragedia. „E o eroare. Asta nu schimbă nimic”, crede procurorul Cârlan.

Între timp, Olga Demian a semnat că nu-şi recunoaşte vina. La ultima şedinţă de judecată, pe 29 septembrie 2014, instanţa a amânat examinarea cauzei pe motiv că procurorul Cârlan nu ar fi fost pregătit, deoarece nu a citat martorii. Următoarea şedinţă de judecată va avea loc pe 3 noiembrie, curent.

Diana PAVALEANU