Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cine vinde porci la Piaţa…

Cine vinde porci la Piaţa Centrală?

480-porcPavilioanele de carne din Piaţa Centrală din Chişinău sunt mereu aglomerate. Orăşenii vin aici să cumpere carne direct de la producător. Totuşi, mulţi ţărani susţin că nu au posibilitatea să îşi vândă carnea aici, deoarece locurile sunt ocupate de către intermediari. Halele de carne au fost privatizate de mai mulţi ani, firma căreia aparţin acestea fiind suspectată şi de evaziune fiscală.

Familia Jorja din raionul Criuleni se ocupă de creşterea, reproducerea şi vânzarea porcilor de aproximativ 30 de ani. În gospodăria lor au improvizat o mică fermă cu peste 20 de porci şi câteva vite cornute. Membrii familiei spun că investiţiile pentru întreţinerea şi comercializarea porcilor sunt mari, nu şi câştigurile. Şi asta deoarece ţăranii sunt nevoiţi să livreze ani în şir marfa unor intermediari, căci nu au acces în hala de carne din Piaţa Centrală din Chişinău.

“Eu trebuie să plătesc veterinarului din sat 100 de lei pentru verificarea unui porc, apoi 25 de lei medicului veterinar din Piaţa Centrală şi câte 30 de lei pentru fiecare porc hamalului care descarcă marfa. Sunt de acord să plătesc şi arenda, doar să ni se permită să vindem noi. Ultima oară am fost la piaţă centrală cu vreo trei săptămâni în urmă şi nu ne-au permis să vindem porcii. Mi-au sărit intermediarii în faţă şi îmi spuneau că porcii sunt graşi, mai bine să le vând carnea lor, că n-am să câştig mult pe ea. Şi le-am vândut-o intermediarilor cu 43 de lei pentru 1kg de porc tăiat.”, spune ţăranul de la Criuleni.

480-porc2„Toţi care vând acum în pavilion sunt de la ţară”

Deşi mai mulţi ţărani crescători de porci spun acelaşi lucru, administratorul halei de carne, Nicolae Puşcaş, declară contrariul: “Nu este adevărat ce spuneţi. Toţi care vând acum în hală sunt ţărani. Avem locuri destule pentru toţi. Ei trebuie să achite administratorului 300 de lei pentru arenda zilnică, şi trebuie să fie echipaţi obligatoriu cu şorţuri şi bonete albe”, susţine Puşcaş.

“Dacă ajungi în pavilion să vinzi, ei ne dau mesele din capătul halei, unde nu mai ajunge niciun cumpărător, şi clar că suntem în pierdere”, explică crescătorul de porci.

Şi alţi ţărani ne-au spus că deşi au acces în hală ca să-şi vândă marfa, locurile libere sunt cele mai îndepărtate, iar taxele pentru un loc variază între 200 şi 300 de lei. Între timp, autorităţile au suspectat această firmă de evaziune fiscală în valoare de milioane de lei anume din neînregistrarea taxelor colectate.

Cine e stăpânul halei de carne?

Pavilionul de carne nr. 2 din Piaţa Centrală aparţine firmei “Comingi”, proprietara căreia este o persoană cu numele Elisaveta Moruz. Anatolie Moruz, unul dintre cei doi fii ai ei, este căsătorit cu fiica fostului deputat democrat Valeriu Guma, dat în căutare internaţională de instanţele judiciare din România după ce a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru acte de corupţie. Totodată, presa a scris anterior că Anatolie Moruz şi soţia sa Daniela Guma sunt finii ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari.

L-am întrebat pe Nicolae Puşcaş, administratorul halei de carne, cum aş putea discuta cu Elisaveta Moruz, stăpâna firmei care deţine această hală. Puşcaş, deşi activează de mai mulţi ani în această funcţie, ne-a declarat că nu cunoaşte, de fapt, numele proprietarului firmei. “Da’ cine-i familia Moruz? Idee nu am cine-i doamna, nu-i la noi aşa persoană. Da cine v-a zis de Moruz? Voi aţi venit cu o întrebare şi acum vreţi să aflaţi altceva.”

60 de lei pentru un metru pătrat de hală

Elisaveta Moruz a fost angajată a Pieţei Centrale în anii ’90 şi ulterior a luat în arendă hala de carne pe o perioadă de cinci ani, după care, în anul 2000, a privatizat-o. Deşi administratorul halei de carne ne-a spus că nu o cunoaşte, Elisaveta Moruz pare să fie foarte accesibilă, având un cont pe Facebook. Întrebând-o dacă este la curent cu nemulţumirile ţăranilor, am obţinut acelaşi răspuns pozitiv ca şi al colegului său, ea invocând faptul că poate ţăranii nu deţin toată lista de acte necesare. “Ţăranii au acces permanent la noi. Pentru a comercializa carne proaspătă mai este nevoie de nişte acte: de certificatul de la primăria de unde vine persoana, certificatul obţinut de la veterinar şi de fişa medicală. În hală pot comercializa până la 50 de persoane’’, spune Moruz.

Proprietara pavilionului nr. 2 susţine, de asemenea, că plăteşte taxe la bugetul statului. ‘’Noi plătim trimestrial taxe în bugetul local, câte 60 de lei pentru un metru pătrat, şi alte taxe şi impozite.’’

480-porc1Suspectată de ofiţerii CNA de evaziune fiscală

Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, în anul 2010 această firmă a fost suspectată de evaziune fiscală pentru perioada 2008-2010. Iniţial conducerea firmei a fot suspectată că ar fi admis evaziune fiscală în valoare de peste 2 milioane de lei, prin faptul că nu a înregistrat în evidenţa contabilă venituri din încasări în numerar de la prestarea serviciilor. Cauza a fost remisă către Comisariatul de Poliţie Centru în septembrie 2012. Solicitaţi de ZdG reprezentanţii MAI, ai CNA şi ai Procuraturii Generale nu au putu să ne explice exact în gestiunea cărei instituţii se află acest dosar acum.

Firma “Comingi” a fost înregistrată la 17 septembrie 1998, având în calitate de asociaţi pe Elisaveta Moruz, cu o cota de 75 %, şi Florin Litun, cu cota socială de 25 %. La 6 septembrie 2010 această firmă s-a adresat Judecătoriei Economice de Circumscripţie cu o cerere de chemare în judecată a lui Florin Litun. Firma solicita excluderea acestuia din lista coproprietarilor, invocând tergiversarea aportului financiar corespunzător părţii sociale deţinute, în cuantum de 1350 de lei. În luna noiembrie 2010, Judecătoria Economică de Circumscripţie a admis acţiunea înaintată de SRL „Comingi” şi l-a exclus pe asociatul Litun din componenţa firmei. Au urmat litigii repetate, iar într-un final, judecătorul Radu Ţurcanu de la Judecătoria Botanica a hotărât restabilirea lui Litun Florin în funcţia deţinută anterior. Mai mult, firma urma să îi achite acestuia şi un prejudiciu moral în mărime de 5000 de lei.

Un kilogram de carne de porc la Piaţa Centrală se vinde cu 75 de lei, fiind procurată cu 43 de lei de la producătorul, care investeşte luni de zile în creşterea porcilor.

Diana Păvăleanu