Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Şapte ani în căutarea dreptăţii

Şapte ani în căutarea dreptăţii

La Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti-Bdul Lacul Tei a fost orgonizate manifestarea Ziua Portilor Deschise prilej cu care orice pensionar putea sa vada modul de calculare si recalculare a pensiei proprii.In holurile de asteptare ii intampinau angajati ai Casei pentru cansiliere-pensionari asteptand,nemultumiti.

De şapte ani, fără un acoperiş deasupra capului şi fără vreo sursă de existenţă, Ludmila Hanganu cu cei doi copii ai săi bate pragul instanţelor pentru a-şi face dreptate. După decesul soţului, bunurile „Alcos-Grup” SRL, la care acesta era fondator, au fost puse sub sechestru, iar în 2009 a fost pornită o cauză penală pe faptul samavolniciei soldate cu prejudiciu în proporţii deosebit de mari, ulterior au fost conexate alte trei cauze. Sub învinuire sunt puşi foştii asociaţi, persoane cu funcţii de răspundere din cadrul BC „Moldinconbank” SA Hânceşti, dar şi angajaţi ai Oficiului Teritorial Hânceşti, pentru delapidare de bunuri, fabricare de contracte, fals în acte, contrafacerea semnăturilor şi prejudiciu de circa 62 milioane de lei. Bunica celor doi copii, care a devenit reprezentantul părţii vătămate, a făcut zeci de demersuri către instanţele de drept, dar şi către conducerea statului, cerând accelerarea procesului şi transmiterea în judecată a dosarului, iar mama acestora spune că, după şapte ani de zbucium, este gata să declare greva foamei în faţa Parlamentului.

De la tragicul accident rutier în care a decedat Ionel Hanganu au trecut aproape zece ani, timp în care soţia sa, rămasă cu doi copii, luptă pentru a recăpăta bunurile familiei. Ionel Hanganu era unicul fondator al SRL Alcos-Grup, fabrică de producere a alcoolului etilic, deţinând 100% din capitalul statutar. Ulterior, acţionari au devenit tatăl său, fratele, Valeriu Hanganu, şi contabila Claudia Danilov. După decesul lui Ionel Hanganu, conform unei decizii irevocabile a Curţii Supreme de Justiţie din 2008, Ludmila Hanganu devine asociată cu 51%, iar fratele şi contabila cu câte 24,5%. În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, deşi în 2007 a fost pus sechestru pe bunurile întreprinderii, utilaj, documentaţia contabilă şi conturile bancare, atât asociaţii, cât şi reprezentanţi ai filialei Hânceşti a SA „Moldinconbank” şi ai Oficiului Cadastral Teritorial Hânceşti, cu bună ştiinţă, ar fi delapidat proprietatea întreprinderii. Sub învinuire au fost puse nouă persoane, iar Ludmila Hanganu a fost declarată parte vătămată şi parte civilă. Prejudiciul adus succesorilor este estimat la peste 62 milioane de lei.

Semnături de 1,9 mln de lei

Cauza penală a fost deschisă de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei încă la 13 octombrie 2009, pe faptul samavolniciei, soldată cu daune în proporţii deosebit de mari cauzate întrprinderii Alcos-Grup, în baza art. 352 alin. (3) lit. d) Cod Penal, comise de asociatul firmei, Valeriu Hanganu, fratele celui decedat.

Urmărirea penală a stabilit că Valeriu Hanganu, profitând de lipsa controlului asupra întreprinderii din partea altor asociaţi, în mod arbitrar, ar fi încheiat cu SRL „Rotalin Gaz Trading”, la 14 ianuarie 2008, un contract în baza căruia a fost înstrăinată o conductă de gaz, în valoare de 650 de mii de lei. Valeriu Hanganu este vizat şi într-un dosar pentru falsificarea semnăturii, pentru că, în 2004, ar fi aplicat, deşi nu avea acest drept, semnături pe mai multe contracte, încheiate cu SA Moldinconbank Hânceşti, reprezentată de directorul filialei, Toader Mereacre. Astfel, la 3 mai 2004, acesta ar fi semnat un contract în sumă de 1,9 mln de lei, acordat pentru 24 de luni, cu scadenţă finală la 2 mai 2006, dar şi mai multe contracte de gaj, prin care în posesia băncii urmau a fi transmis utilajul fabricii, un imobil din Hânceşti şi transportul tehnologic. Expertiza economico-financiară efectuată în 2013 de Centrul Naţional de Expertize Judiciare (CNEJ) a stabilit că cei 1,9 mln de lei nu au intrat la propriu în contul de decontare al întreprinderii, dar au servit drept temei pentru reîncheierea raporturilor privind creditele anterior contractate, fapt prin care banca ar fi încălcat Regulamentul cu privire la creditele expirate. De asemenea, experţii au ajuns la concluzia că gajul depus anterior era suficient şi nu era nevoie de a gaja bunuri adăugătoare. Ulterior, expertizele grafoscopice efectuate de CNEJ şi Ministerul Afacerilor Interne au constatat că semnăturile nu aparţin decedatului, ci fratelui său, Valeriu Hanganu.

Pe faptul delapidării averii străine în proporţii deosebit de mari, la 4 decembrie 2014, Direcţia generală urmărire penală a IGP a deschis un dosar penal în baza bănuielilor rezonabile că între 2007-2008 administratoarea şi fondatoarea SRL „Constant Val”, Maria Marandici, administratorul SRL-ui „Rotalin Gaz Trading”, Andrei Curalov, împreună şi după o înţelegere prealabilă cu Rodica Marulea, Valeriu Hanganu şi Claudia Danilov, precum şi cu persoanele cu funcţii de răspundere din cadrul SA „Moldinconbank”, au delapidat bunurile SRL „Alcos Grup”, cunoscând faptul că acestea se aflau sub sechestru şi interdicţii, cauzând părţii vătămate daune în proporţii deosebit de mari: 62 571 272 de lei. Tot atunci a fost pornită urmărirea penală pe numele lui Dionisie Arbuz, registrator la Oficiul Cadastrat Teritorial Hânceşti. Acesta este suspectat că prin exces de putere şi abuz de serviciu, ilegal, a radiat toate înscrisurile de aplicare a sechestrului şi interdicţiilor din registrul bunurilor imobile care aparţineau SRL „Alcos Grup”. Sub învinuire este pus şi directorul SRL „Cimişlia Gaz”, Nicolae Supivnic. BC „Moldinconbank” SA are calitate de persoană civilmente responsabilă.

O cauză complexă sau tergiversată?

Din 2014, cauza penală a fost trecută în competenţa Procuraturii Generale, Secţia conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV, către procurorul Lilian Bacalîm, iar urmărirea penală este efectuată de ofiţerul Ghenadie Furdui din cadrul Direcţiei Generale Urmărire Penală a Inspectoratului General al Poliţiei. Anterior, dosarul a fost gestionat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Secţia urmărire penală a Inspectoratului de Poliţie Hânceşti. După repetate solicitări de audienţă, scrisori deschise şi cereri privind accelerarea transmiterii în judecată a dosarului, rămase fără vreun răspuns din partea instituţiilor statului, bunica celor doi copii ai lui Ionel Hanganu, Anastasia Florea, care între timp a devenit şi reprezentantă a părţii vătămate, spune că dosarul se tergiversează intenţionat, din cauza unor interese ascunse. Ea afirmă că, până acum, au fost efectuate nenumărate expertize şi contraexpertize, au fost ridicate probe şi documentele bancare, dar nu s-a ajuns la o finalitate. De fiecare dată aceasta a fost asigurată că se lucrează şi că, în scurt timp, dosarul va fi expediat în instanţă. Acest lucru era afirmat în răspunsul procurorului Lilian Bacalîm încă în 2014. Şi la sfârşit de 2015, procurorul pe acest caz avea acelaşi răspuns: „Urmărirea penală este în desfăşurare”. În aprilie curent, Viorel Morari, pe atunci şef al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi ale SV, informa că „la moment au fost ridicate de la Băncile Comerciale din R. Moldova documente bancare necesare pentru numirea expertizei financiar-economice, în scopul stabilirii tuturor circumstanţelor cauzei”, dar şi că, „în scopul urgentării urmăririi penale şi neadmiterii tergiversării pe viitor, organul de urmărire a fost strict avertizat”.

La 6 mai, drept răspuns la cererea cu privire la accelerarea urmăririi penale, judecătorul de instrucţie Sergiu Bularu, de la Judecătoria Centru, dispunea respingerea, ca fiind neîntemeiată, a solicitării Ludmilei Hanganu, motivând că aceasta, dar şi bunica, nu s-au prezentat în audienţă, iar cauza penală este una complexă, deoarece au fost conexate mai multe dosare. Ludmila Hanganu a fost citată pentru audienţă pe 1 iunie, declarată zi liberă. Ea spune că a primit scrisoarea cu întârziere, dar afirmă că, după şapte ani de luptă pentru dreptate, nu mai vrea să meargă la audienţe care se încheie fără vreun rezultat. Aceasta a trimis o scrisoare deschisă către preşedintele Parlamentului, procurorul general, ministrul Afacerilor Interne şi cel al Justiţiei, dar şi către reprezentanţi europeni ai drepturilor omului în Moldova, dar, deocamdată, nu a urmat vreo reacţie.
„Sunt în stare de depresie și sunt gata la orice acțiune pentru copii mei, voi fi nevoită să declar greva foamei cu copii în fața Parlamentului și Procuraturii Generale dacă în cel mai scurt timp nu va fi transmisă cauza penală în judecată.”, scrie mama.

Între timp, ofițerul Ghenadie Furdui, dat asigurări că dosarul se află pe ultima sută de metri, dar a refuzat să dea detalii privind acțiunile de urmărire penală: „Dosarul se află pe ultima sută de metri, se fac acțiuni de urmărire penală, în alte amănunte nu pot să intru pentru că este secret de urmărire penală. S-a făcut un volum foarte mare de lucru, expertize, detalii nu pot să vă spun. La noi dosarul este din 2014, în această perioadă s-a făcut cel mai mare volum de lucru.”

Lilian Bacalîm, procuror

Direcţia Generală Urmărire Penală a IGP duce dosarul, acolo este format un grup de urmărire penală. Atunci când există o plângere, eu chem pe cei care efectuează urmărirea şi văd ce acţiuni desfăşoară, ulterior răspund. În aprilie organul de urmărire penală a fost avertizat strict de către şeful Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV a PG, Viorel Morari. S-au dat indicaţii în scris atunci, au fost sesizaţi să urgenteze urmărirea penală, s-a făcut şi şedinţă cu şefii instituţiei.

Foto: imagine simbol