Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Ghelici: doar Unirea ne…

[sondaj] Ghelici: doar Unirea ne salvează

Deputaţi şi miniştri pe viaţă? Cel puţin, o iniţiativă, în acest sens, a fost lansată de PDM şi PLDM. Până la sfârşit de aprilie, „invenţia” ar urma să se conţină într-un proiect de lege. Dacă iniţiativa va primi girul Curţii Constituţionale şi votul Parlamentului, deputaţii, promovaţi în Guvern, vor avea dreptul să revină în Parlament în cazul în care vor fi retraşi din funcţie sau Guvernul va fi demis.

Parlamentul: loc de refugiu pentru foşti miniştri?

Nadejda-BranzanNadejda Brânzan, Asociaţia „Primul Parlament”

Lumea geme de nedreptate, de nelegiuire, de sărăcie – jaf şi hoţie ca la drumul mare, ţăranii au ieşit la drum, în loc să meargă în câmpuri, războiul din Ucraina îşi face drum tot mai aproape de noi şi în toată nevoia asta, deputaţii au găsit că nu au nimic mai important decât grija pentru funcţiile lor, de parcă s-au născut deputaţi şi miniştri pe viaţă. Au dat de bine şi nu vor să se lepede de confort. Halal de aşa deputaţi şi miniştri. E grav. Lipsă totală de demnitate publică. Se tem că, într-o bună zi, Europa se va apuca de capul lor aşa cum s-a apucat DNA-ul în România şi vor să se asigure, să poată să se retragă din guvern în legislativ, sub umbrela imunităţii parlamentare. Asta cred că vor, că simplul cetăţean nu câştigă nimic dintr-o astfel de lege.

osmochescuNicolae Osmochescu, profesor universitar

Nu văd sensul acestei iniţiative. Ce schimbă pentru R. Moldova (nu pentru partide) readucerea în Parlament a unor foşti miniştri, mai ales dacă nu şi-au făcut treaba, s-au compromis ori au comis hoţii – aşa după cum se întâmplă la noi. Orice viitor ministru (deputat sau ne-deputat), înainte de a fi promovat, este consultat la partid. Decizia lui este una asumată. Şi basta. Ţi-ai luat „crucea” şi – înainte. Dar chestia asta cu azi în parlament, mâine la guvern, după care – faci nu faci treabă, poftim, băiete, revino „la călduţ”, în legislativ, sub imunitate parlamentară, nu e serioasă. Din momentul în care îşi asumă actul guvernării, cabinetul de miniştri trebuie să-şi asume şi riscurile guvernării. Altfel e joc. E doar confort.

Sergiu-MusteataSergiu Musteaţă, istoric

În lume există tot felul de practici, inclusiv cea pentru care pledează PDM şi PLDM, dar, pe lângă drepturi, aceste practici implică şi foarte mari responsabilităţi. Nu poţi, de pildă, să fii eliminat din guvern pentru corupţie sau alte lucruri rele şi, în loc să faci puşcăria, să revii, bine, mersi, în parlament. La noi se vrea şi asta. Nu suntem gata pentru o astfel de schimbare la guvernare. Atunci când, în R. Moldova, vom avea legea în capul mesei, s-ar putea reveni şi la această iniţiativă, dar nu mai devreme. Dacă în 20 de ani nu s-a sinucis niciun prim-ministru sau ministru, pentru că şi-a pierdut funcţia la guvern, să lăsăm lucrurile aşa cum au fost. În caz contrar, va trebui să facem plăcerile cuiva.

nicolencoOlga Nicolenco, comentator politic

Din păcate, trăim perioada unei dezamăgiri crâncene în ceea ce se cheamă clasă politică în R. Moldova. Degradare totală: şi politică, şi morală, şi etică. Din multitudinea problemelor pe care le are lumea, ei se gândesc doar la ceea ce ţine de propriul lor confort. Dincolo de problemele proprii, pe ei nu-i interesează nimic. Menirea acestei legi nou-dorite va fi una singură: crearea unui cerc vicios, care să asigure aşa-zişilor politicieni şi odraslelor lor (în generaţii), aflarea la putere şi asigurarea unui confort nemeritat pe viaţă. R. Moldova încă nu a învăţat una din principalele lecţii ale democraţiei: într-un stat bun, oamenii buni trăiesc bine, în cel rău – răii trăiesc bine.

feodor-gheliciFiodor Ghelici, preşedinte AO ”Moldova Mea”

Ceea ce vor să facă zişii noştri democraţi şi liberal-democraţi este culmea obrăzniciei. Li-i puţin că ei controlează tot ce mişcă în acest stat, acum mai caută să îşi satisfacă plăcerea de a putea călători din parlament la guvern şi de la guvern la parlament, după pofte şi interese, astfel ca, în 4 ani, să-şi poată face, prin „rotaţie” şi biografii de deputaţi, şi biografii de miniştri. În 4 ani ei vor să stea pe toate „scaunele” din stat. Şi să fure din toate. Cu puţin timp în urmă, m-am expus, într-o conferinţă de presă, asupra situaţiei din R. Moldova. E dezastru. Dacă până pe 30 noiembrie eram un statalist convins şi credeam că R. Moldova are perspective să se afirme ca stat, acum nu mai cred decât într-o singură perspectivă pentru cetăţenii acestei republici: Unirea cu România.