Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Lista CCCEC

Lista CCCEC

O informaţie importantă a rămas nemediatizată. Aflam, zilele trecute, că Corporaţia „Provocările Mileniului” este îngrijorată de faptul că proiectul de lege privind constituirea unui Consiliu Civil pentru monitorizarea Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC) nu a fost remis Parlamentului spre aprobare nici până acum, deşi a fost finalizat încă în luna martie.

O declaraţie în acest sens a fost făcută în cadrul şedinţei grupului de lucru pentru implementarea Planului Preliminar al Programului „Provocările Mileniului” pentru R. Moldova de consultantul juridic, Gregori Diamond.

Potrivit experţilor Corporaţiei „Provocările Mileniului”, situaţia ar fi ajuns în impas. „Suntem îngrijoraţi de încercările de a diminua prevederile acestui proiect de lege. Dintre toate obiectivele Planului Preliminar, constituirea Consiliului Civil funcţional va face dovada dorinţei R. Moldova de a avea o guvernare democratică, la standarde internaţionale, care ar consolida încrederea societăţii”, a subliniat Diamond.

Ce ar fi trebuit să facă acest Consiliu Civil pe care, se pare, autorităţile R. Moldova refuză să îl accepte?

În primul rând, potrivit proiectului acestei legi, Consiliul Civil ar fi abilitat să monitorizeze atât efectuarea anchetelor, cât şi activităţile interne ale CCCEC. Această tergiversare a aprobării proiectului de lege nu înseamnă altceva decât o manifestare a reticenţei acestei instituţii privind o eventuală colaborare cu un Consiliu Civil. Se pare că CCCEC ar avea ceva de ascuns din momentul în care până şi experţii internaţionali au constatat că se încearcă diminuarea prevederilor acestei noi legi.

De fapt, de mai mulţi ani încercăm să înţelegem ce anume are de ascuns această instituţie. Acum două săptămâni, în cadrul unui club de presă, am încercat să aflăm de la funcţionarii CCCEC care declarau că, în prima jumătate a anului 2008 au intentat dosare penale unui număr de 29 de primari şi funcţionari ai administraţiilor publice locale, din partea căror partide politice sunt aceste persoane suspectate de CCCEC de comiterea unor acte de corupţie. „Nu facem nicio delimitare, muncim după prevederi legale”, declarase public responsabila de relaţii cu presa de la CCCEC. Am cerut atunci lista acelor primari. „Mâine o aveţi, nu-i nicio problemă”, ne-a asigurat funcţionara.

Mâine am căutat-o. Era joi. A fost greu de găsit. „Suntem ocupaţi, am fost la o conferinţă”, aflu răspunsul la întrebarea mea legată de lista celor 29 de primari şi demnitari publici. „Mâine, numaidecât”, spune funcţionara. Mâine era vineri şi am căutat-o din nou. Telefoanele nu mai răspundeau, iar subalternii funcţionarei ne asigurau că lista a fost făcută, doar că nu e la ei. „Reveniţi luni”, auzisem o nouă contramandare.

Luni răspunde altcineva. „Lista e la un coleg, dar acela şi-a fracturat piciorul şi nu a venit la serviciu”, auzim la prima oră. Mai târziu revenim. Aflăm că acel coleg nu s-a vindecat încă, iar funcţionara e în vacanţă, şi că până la revenirea acesteia nu vom obţine nici un cuvânt. „Lista este, dar nu am dreptul să o dau nimănui”, spunea vocea de la CCCEC. Am cerut numărul de mobil al şefei. „Nu are rost, e plecată din Moldova. Reveniţi peste două săptămâni”.

De la 23 iulie până la 7 august o listă de 29 de nume nu a putut fi obţinută, deşi a fost promisă.

De altfel, la aceeaşi şedinţă în care juristul Gregori Diamond se arăta îngrijorat de faptul că adoptarea unui proiect de lege despre crearea unui Consiliu Civil se tergiversează, au fost aduse şi câteva cifre. S-a anunţat, bunăoară, că, din bugetul de stat, au fost alocaţi 5 mil. de lei în scopul optimizării activităţii CCCEC, în cadrul planului preliminar de reformare şi dotare tehnico-materială.

Pe de altă parte, un sondaj realizat în rândul colaboratorilor CCCEC a arătat că rata probabilităţii de depistare a unor acte de corupţie la CCCEC este de 7,9 puncte, la scara de 10 puncte.

Aneta GROSU