Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dosarul Filat, la final: când…

Dosarul Filat, la final: când va fi pronunţată sentinţa?

Cercetarea judiciară în dosarului ex-premierului Vlad Filat s-a încheiat. Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat curs iniţiativei procurorului pe caz, Adriana Beţişor, şi au respins cererea apărării pentru citarea şi audierea altori martori în proces, inclusiv audierea repetată a primarului de Orhei, Ilan Şor, în baza autodenunţului căruia a fost deschis dosarul. În şedinţa de marţi, 21 iunie, vor avea loc primele dezbateri judiciare, după care inculpatului i se va oferi ultimul cuvânt, iar judecătorii vor intra în deliberare.

Contactată de ZdG, Adriana Beţişor a refuzat să spună ce pedeapsă va cere şi dacă până la sfârşitul lunii ar putea exista o sentinţă a primei instanţe. Aceasta ne-a zis doar că alte informaţii vor fi oferite după şedinţa de săptămâna viitoare.

După şedinţa de marţi, 21 iunie 2016, în timp ce Adriana Beţişor afirma că cererile apărării privind audierea suplimentară a unor martori sunt neîntemeiate şi nu încearcă decât să tergiverseze dosarul, avocatul fostului premier, Igor Popa, a susţinut că au fost aduse probe că martorii au fost citaţi legal. „Am cerut ca să fie audiat suplimentar Ilan Şor, pentru a răspunde la întrebările noastre. La noi au apărut multe semne de întrebare faţă de acest personaj. El a făcut un denunţ fals şi, pentru a demonstra lipsa de temeinicie a declaraţiilor lui, am insistat să fie audiat repetat”, şi-a argumentat avocatul solicitarea, respinnsă, într-un final, de judecători.

Totodată, Igor Popa a mai declarat că în dosar nu există probe care ar stabili o legătură între Vlad Filat și învinuirea adusă, dar și că „nu este exclus faptul că sentința e deja scrisă, pronunțarea fiind o simplă formalitate”. Apărarea crede că procurorul Bețișor „are două intenții care se contrazic”, „cea de a-l salva pe Ilan Șor în calitatea de martor al acuzării în cazul dosarului Filat, și, în același timp, de a-i incrimina acestuia săvârșirea infracțiunii de administrare frauduloasă a băncii, în dosarul BEM.

Vlad Filat, care de aproape două săptămâni a intrat în greva foamei „în semn de protest faţă de refuzul instanţei de judecată de a desfăşura şedinţe publice şi de restrângerea ilegală a drepturilor şi libertăţilor sale, la care recurge administraţia Penitenciarului Nr.13”, a postat pe o pagină de socializare că „se aşteaptă să fie condamnat până la sfârşitul acestei luni”. Acesta afirmă că sentinţa ar fi o comandă: „PD-ul trebuie să meargă în alegeri cu un „ţap ispăşitor” în cazul miliardului furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Plahotniuc. Motivul este unul mai vechi: am îndrăznit să lupt cu el şi cu sistemul lui diabolic. Totodată, sentinţa mea va fi un exemplu pentru alţii care vor îndrăzni să nu i se supună. Sentinţa prevede 16-18 ani de închisoare”, a scris Filat. Totodată, fostul premier a recunoscut că în 2013, când pornise „războiul” cu Plahotniuc, s-a lăsat influenţat şi a dat dovadă de „laşitate politică” atunci când a renunţat la luptă.

Vlad Filat a ajuns în arest pe 15 octombrie 2015, după un autodenunţ depus de primarul or. Orhei, Ilan Şor, care a declarat că i-ar fi oferit deputatului mită de aproximativ 250 de milioane USD. Anterior, în dosar au fost audiaţi fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, ex-secretarul general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, fostul şef de la „Franzeluţa” Victor Cojocaru, deputatul Chiril Lucinschi, ex-preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Artur Gherman, ex-deputatul Veaceslav Ioniţă sau ex-premierul Iurie Leancă. Filat este cercetat penal într-un dosar de corupere pasivă şi trafic de influenţă, infracţiuni ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare. Totodată, politicianul riscă să fie privat de dreptul de a deţine anumite funcţii publice.

M.C.