Sergiu Chircă: Basarabie, libertatea şi progresul vin de peste Prut!

Este titlul unei cărţi cu specificarea “pentru toţi”, semnată de economistul Sergiu Chircă. În 1965 autorul este catalogat de conducerea comunistă ca fiind persoană “antisovietică cu tendinţe naţionaliste”. În 1992 a iniţiat propunerea ca Moldova să părăsească zona rublei sovietice şi să adere la zona leului românesc. În timpul agresiunii Rusiei la Nistru a creat, iniţial cu mijloace financiare proprii, un fond special de susţinere a poliţiei şi a trupelor de carabinieri. În 2010 a făcut parte din “Comisia Cojocaru”, care a studiat şi apreciat genocidul fizic şi spiritual declanşat în RSSM de către comunişti.

La prezentarea lucrării, care a avut loc săptămâna trecută, Sergiu Chircă a declarat: “Tot timpul mi-am dorit să scriu pentru un public mai larg, nu doar pentru cei care cunosc economie. Iată de ce am ales să fac şi publicistică. S-a realizat un vis, însă mai am o dorinţă – să-mi traduc cărţile în engleză şi în rusă. Cred că mi-am îndeplinit misiunea de iluminare a neamului”.

Din cuvântul-înainte al autorului:

Deranjaţi de redobândirea cetăţeniei

În jumătatea a doua a anului 2010, mass-media din Germania, Franţa şi unii politicieni din aceste ţări au acuzat România că facilitează obţinerea cetăţeniei române de către cetăţenii R. Moldova. Ulterior această avalanşă de învinuiri a fost susţinută şi de unele cercuri de interese din alte ţări , mai ales din Rusia. S-ar putea ca toţi aceştia să nu cunoască istoria sau să o ignore în mod conştient. Istoria însă ne aminteşte că, într-un timp, nemţii ne-au cedat (decizia lui Hitler din august 1939), iar ruşii ne-au ocupat (decizia lui Stalin din iunie 1940).

Germania şi Rusia din nou într-un gând

O crimă uitată ar putea să se mai repete şi să ne anihileze ca neam. Cu atât mai mult că ruşii şi nemţii se apropie oarecum iarăşi între ei, ca în 1939—1940, şi nimeni nu poate spune şi nici garanta cu ce ar putea culmina aceasta. Germania, susţinută de Franţa, se simte lider şi ţară a cuvântului primordial în UE, iar Rusia, atrăgând de partea sa Germania, se simte o supraputere, ca pe timpul lui Stalin.

George Friedman (SUA) constată în acest sens: “După criza economico-financiară din 2008—2009, lucrurile în Europa s-au schimbat şi Rusia e în situaţia de a face anumite conexiuni cu Europa, pentru că a obţinut ce voia. Germanii, care se simt inconfortabil în NATO şi în UE, au apelat la partenerul lor natural – ruşii, iar aceştia au fost cât se poate de receptivi. Ruşii le dau resurse, gaze naturale, germanii, la rândul lor, le oferă capital şi tehnologii. Germanii trăiesc un declin demografic, ei nu mai vor turci, mută fabricile în… Rusia. După criza greacă, Germanii s-au întrebat ce primesc ei de la UE. România întotdeauna revine la Basarabia şi pentru Basarabia ea reprezintă un fel de spaţiu de separare între Germania şi Rusia”.

Cât priveşte iniţiativa germană de a aborda problema transnistreană, e greu de presupus că Rusia se va retrage din stânga Nistrului. Această enclavă prezintă pentru ea o bază la frontiera cu NATO şi UE.

Ruşii în niciun caz nu vor ceda Transnistria. Înţeleg acest lucru mai marii din SUA, UE şi NATO.

Speranţe, inclusiv economice

Oare Germania e de acord ca Rusia să decidă soarta basarabenilor ca şi în 1939? Nu-mi vine a crede. Cred că nemţii îşi dau seama ce reprezintă Basarabia pentru o Europă unită şi ne vor accepta în Uniunea Europeană ca români basarabeni cu paşapoarte ale UE (româneşti), aşteptate de 71 de ani şi meritate în baza dreptului istoric şi natural al tuturor basarabenilor.

Fiecare basarabean în parte, de la vlădică până la opincă, trebuie să-şi dea seama că sunt aşa cum i-a creat Domnul, români moldoveni şi nicidecum doar nişte moldoveni aparte, cum doreşte Rusia: un moldovean într-o Moldovă aparte, dezmembrată, cronic săracă şi instabilă.

Opinii:

Petru Soltan, academician:

“Este o carte necesară pentru cei care nu mai ştiu cine sunt ei. Sergiu Chircă e un om adevărat, şi economist, om de ştiinţă, publicist”.

Nicolae Dabija, scriitor:

“Prin cărţile lui Chircă descoperim conştiinţa de sine, conştiinţa de basarabean, or am fost prea mult cotropiţi de propriile orgolii şi rătăciri. Chircă este un promotor al valorilor şi demnităţii naţionale”.

Alexandru Moşanu, ex-preşedinte al primului Parlament al RM:

“Chircă nu este doar un bun economist, este şi un bun istoric. D-lui a făcut un act patriotic. A editat din cont personal peste 10.000 de exemplare de cărţi pentru a face donaţii bibliotecilor din ţară, şcolilor şi liceelor.”

Amintim că autorul a donat 3000 exemplare de carte Ministerului Culturii pentru bibliotecile din ţară şi 4000 — Ministerului Educaţiei, pentru şcoli şi licee.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. RAZVAN

  DAR OARE CUM ACESTI TERORISTI RUSOFONI
  AU VENIT LIBERI LA CHISINAU ?
  CUM AU TRECUT EI HOTARUL DE LA NISTRU ?
  CINE LE-A DAT VOIE ?
  OARE GUVERNANTII NOSTRI DE LA CHISINAU POT OARE SA SE PLIMBE SI EI LIBERI PRIN TIRASPOL ?

 2. Marina

  Recent am citit cartea. Am gasito intamplator pe raftul micii biblioteci dintr-un hotel din Antalia (Turcia), si am ramas placut surprinsa, era unica carte in romana. Am citito dintr-o rasuflare, foarte multe lucruri interesante si chiar unele noi pentru mine. Recomand tuturor aceasta carte, este o adevarata comoara, mai ales pentru cei ce nu prea cunosc adevarata istorie a neamului nostru. In unele momente chiar iti dau lacrimi in ochi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *