Dosarul fraudelor de la CSJ, fără ex-vicepreşedintele instanţei

Svetlana Filincova, fosta vicepreşedintă a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), tot ea, fosta preşedintă a Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ, acuzată deschis de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) într-o scrisoare adresată Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), nu are încă niciun statut în dosarul penal gestionat de Procuratura Anticorupţie care vizează fraudarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor. Procurorul care instrumentează cazul susţine că magistrata nu a fost nici măcar audiată şi că nu se ştie dacă, până la urmă, acest lucru se va întâmpla sau nu. În acest dosar, trei angajaţi ai CSJ au statut de bănuiţi.

În decembrie 2014, Victor Micu, preşedintele CSM, a expediat CNA o scrisoare care conţine mai multe acuzaţii în privinţa unor angajaţi ai CSJ, printre care şi Svetlana Filincova, vicepreşedinta de atunci a instanţei. „În câteva dosare, toţi judecătorii au fost scoşi din program, rămânând dna Filincova singurul judecător care putea examina acel dosar. Astfel, dosarele au ajuns la ea. În alte câteva cazuri, dna vicepreşedintă, prin intermediul parolei sale, a repartizat unele dosare altor judecători”, explica Victor Micu.

Scrisoarea preşedintelui CSM

În scrisoarea adresată CNA şi semnată de Micu se precizează că, în baza unor informaţii remise CSM-ului de către Centrul de Telecomunicaţii Speciale (CTS), instituţie care administrează Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), pe 17 decembrie 2014, la CSJ, s-a depistat influenţarea repartizării prin intermediul opţiunii de blocare a utilizatorilor. „În urma unei analize am constatat că, în cadrul CSJ, s-a utilizat neîntemeiat opţiunea de blocare (bifare) a rolurilor utilizatorilor din program pe 22 de dosare civile, acestea fiind repartizate prin manipulare vicepreşedintelui CSJ, Svetlana Filincova. Accentuez faptul că, în majoritatea acestor dosare, drept una din părţi figurează Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Biroul Vamal Chişinău şi alte birouri vamale din R. Moldova, precum şi alte instituţii de stat”, se spune, printre altele, în scrisoarea lui Micu, care conţinea şi numele dosarelor repartizarea cărora ar fi fost manipulată. Preşedintele CSM îi solicita lui Viorel Chetraru să ia atitudine şi să investigheze materialele prezentate conform Codului Penal.

Ce s-a întâmplat după acest scandal cu iz penal? 16 organizaţii neguvernamentale au cerut, printr-o scrisoare publică adresată CSM, efectuarea unor controale în toate instanţele de judecată, iar rezultatele să fie publice. Solicitările, însă, nu s-au soldat cu succes. Iniţial, CSM a precizat că a luat act de solicitarea societăţii civile, ulterior, însă, la început de iunie, după un apel repetat al ONG-urilor, preşedintele CSM a anunţat că datele despre repartizarea dosarelor în instanţele din Chişinău au fost transmise Inspecţiei Judiciare, care urma să le analizeze şi să constate dacă au fost sau nu comise abateri în procesul de repartizare. De atunci, însă, nu s-a mai întâmplat nimic, iar reprezentanţii societăţii civile se pregătesc să revină cu un apel la început de septembrie, ca să solicite claritate în acest proces. Nu doar apelul ONG-urilor nu are finalitate, ci nici dosarul penal, iniţiat la sfârşit de 2014.

De ce trenează dosarul?

Octavian Iachimovschi, de la Procuratura Anticorupţie, cel care îl gestionează, ne-a spus că, în acest moment, trei persoane din cadrul CSJ au statut de bănuit. Şi, cel mai important. Svetlana Filincova, cea vizată în scrisoarea preşedintelui CSM, nici măcar nu a fost audiată. „Dna Filincova nu a fost audiată şi nu are niciun statut, or, legea nu ne permite să întreprindem măsuri speciale de investigaţii în acest dosar. Nu se ştie dacă va fi audiată sau nu. Pentru a audia o persoană, trebuie mai întâi să te apreciezi în ce calitate va fi audiată, ca martor sau ca bănuit… Atunci când audiezi o persoană în calitate de bănuit, trebuie să-ţi asumi nişte consecinţe. Iar atunci când o audiezi în calitate de martor, iar ulterior ea primeşte statut de bănuit, este protejată de lege”, menţionează procurorul.

Despre implicarea fostei vicepreşedinte a CSJ în manipularea PIGD, acesta precizează că, până acum, nu există dovezi în acest sens. „Noi am primit un răspuns de la CSJ prin care am fost informaţi că mai multe persoane aveau acces la program, 7-8. Da, au fost cazuri când ei i-au fost repartizate unele dosare, fără ca ceilalţi judecători să se afle în incompatibilitate. Tot din răspunsul primit de la CSJ, reiese că dna Filincova nu putea să-şi repartizeze dosare”. Întrebat dacă Filincova, fiind vicepreşedinte, îi putea influenţa pe subalterni să-i repartizeze ei un anumit dosar, procurorul a subliniat că „în cadrul urmăririi penale noi nu putem opera cu supoziţii de genul ar fi putut să influenţeze, dacă nu există probe în acest sens”. Octavian Iachimovschi susţine că, în dosarele care au fost repartizate fraudulos Svetlanei Filincova, nu se desprinde o tendinţă clară, care să arate că aceasta ar fi luat decizii într-o singură direcţie. „În unele dosare au câştigat instituţiile statului, în altele, persoane fizice. Şi există doar 1-2 plângeri ale persoanelor figurante din acele dosare, nemulţumite de deciziile instanţei. Totodată, nu în toate cazurile dosarele au fost repartizate dnei Filincova. Noi investigăm atât repartizările cu bifarea judecătorului, cât şi repartizări manuale sau prin alte metode care au avut loc la CSJ. Iar în aceste cazuri, situaţia este şi mai complicată”, susţine procurorul, justificând mersul greoi al anchetei.

„Încolţită” cu două dosare, şi-a dat demisia

Victor Micu, preşedintele CSM, de la care a pornit practic acest dosar, ne-a spus că încearcă să nu se implice în mersul anchetei, pentru a nu fi acuzat că ar avea interese. „După ce am depus acea scrisoare, nu m-am mai implicat. Am fost doar informaţi că s-a pornit un proces penal. Întrebaţi la Procuratură de ce durează atât de mult. A trecut mai bine de jumătate de an şi cred că ar fi timpul să se ia o decizie, fie se confirmă cele scrise de mine, fie nu”, zice acesta. Svetlana Filincova, judecătoarea vizată în scrisoare, nu a răspuns la telefon pentru a-şi expune punctul de vedere, iar anterior, aceasta a fost laconică în declaraţii, lăsând însă să se înţeleagă că ar fi fost şantajată prin acest dosar.

De precizat că, în timp ce dosarul se examina, Filincova şi-a prezentat demisia din funcţia de vicepreşedintă a CSJ şi preşedintă a Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ, demisie acceptată de Parlament pe 9 aprilie 2015. De atunci, funcţia a rămas vacantă, iar concursurile anunţate de CSM nu au avut candidaţi. Recent, pe 11 august, CSM a anunţat din nou concurs pentru suplinirea funcţiilor la care a renunţat Filincova. Până la această oră, conform precizărilor CSM, nu a fost depus niciun dosar. Reprezentanţii CSM susţin că doritorii au la dispoziţie 30 de zile, din momentul în care anunţul va fi publicat în Monitorul Oficial.

A obţinut o pensie mai mare cu ajutorul colegilor

Mai menţionăm că, tot în decembrie 2014, Filincova a ajuns în atenţia CNI, care i-a verificat declaraţia de venituri şi proprietăţi. Rezultatele controlului, făcute publice pe 26 martie 2015, cu doar câteva zile înainte ca aceasta să-şi prezinte demisia din funcţia de vicepreşedinte al CSJ, membrii CNI au constatat că ea nu a declarat venituri salariale de aproximativ 13 mii de lei, veniturile soţului de 358 mii de lei, două automobile Porsche Cayenne şi Toyota Auris, utilizate de soţul său, dar şi o construcţie accesorie de 36 m.p., lângă casa sa din Chişinău. În aceste condiţii, actul de constatare a fost remis Procuraturii Generale pentru iniţierea unui alt dosar penal pe numele judecătoarei. Doar că şi acel dosar nu s-a mişcat din loc, pentru că, pe 25 iunie 2015, judecătorul Gheorghe Mâţu, de la Judecătoria Râşcani, printr-o încheiere, a decis să anuleze actul CNI, „ca fiind ilegal în fond şi emis cu încălcarea procedurii stabilite”.

Svetlana Filincova mai figurează şi în alt dosar. De astă dată, în calitate de victimă. La început de 2015, magistrata a acţionat în judecată Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), pe care a învinuit-o că nu i-a calculat corect pensia pentru vechimea în muncă, reieşind din mărimea salariului pe care l-a avut fiind vicepreşedinte al CSKJ. Pe rând, Judecătoria Centru, prin Liuba Brânză, după care judecătorii de la Apel, Nelea Budăi, Anatolie Minciună şi Ion Muruianu, i-au dat dreptate, obligând CNAS să-i achite câte 621 de lei lunar în plus, începând cu 1 ianuarie 2014. Filincova este judecătoare din 1996. Potrivit informaţiilor plasate de „Juriştii pentru drepturile omului”, două hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Filincova au fost identificate ca obiect de examinare la CtEDO, dosare pierdute de R. Moldova, în urma cărora statul a fost obligat să achite despăgubiri de aproape 120 mii de euro.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de către A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Iacob Tofan

  Continuarea meditațiilor publice

  Ceva mai recent. Unii parlamentari, și după părerea mea, chiar și din acei ce au inclus-o în lista Miniștrilor, n-au încredere în D-na Maia Sandu, care promovează obiectivismul, rezultatul fiind reapariția simțului OMENIEI și CUMSECĂDENIEI la generația viitoare. Consider, că această promovare susținută, cu care am felicitat-o personal, v-a duce la dezrădăcinarea incompetenței absolvenților de toate rangurile.
  Domnilor, oamenii mor din cauza gripei. Ca de obicei, vinovat e cadavrul.. Rușine!!!!
  Cauza: În anii ’90, anii prihvatizărilor masive, au fost distruse și furate întreprinderi întregi de Stat. Demnitarii de Stat nu fac nimic pentru a le pune în funcție, măcar la capacități minime. Lor le este bine, mersi, și așa. Lumea simplă n-are locuri de muncă și n-are salarii. Ce mai agonisesc cumva se cheltuie pentru necesitățile primordiale. Bani nu mai rămîn. Fără bani nu te poți prezenta la medicul, care așteaptă, ( cer scuze și mă închin pînă la Pămînt în fața medicilor ONEȘTI și, la fel și în fața demnitarilor ONEȘTI ), dar nici medicamente nu pot procura fără bani.
  Am muncit o viață, care nici o dată nu poți spune că e lungă. Mi-am amenajat un cabinet de fizică, care a servit drept exponat pentru toți directorii de școli din raionul Edineț. Domnilor, am muncit și noaptea, fără să cer adaos la salariu ca judecătorii, pentru a-mi face condiții de muncă la Stat, remunerată după cei mai mici indici.
  Domnilor și Doamnelor, participați la Adunările Naționale și susțineți oamenii deștepți și cu simțul omeniei.
  Eu nu-mi pot permite să plătesc drumul 200 de lei, fiindcă unica sursă de existență a mea este pensia, obținută conform Legii Discriminatorii de pensionare a RM după 43 de ani de muncă.
  Lămuresc, de ce Discriminatorie? Anumite categorii, cunoașteți care și procentele acordate lor la calcularea pensiei, obțin dreptul la pensie după 25 de ani de muncă și cu o contribuție de 75 % din salariu la calcularea pensiei, cînd majoritatea folosesc numai 27 %. Mulți indivizi din aceste categorii, folosesc experiența acumulată, nu pentru a favoriza societatea, a aplica experiența mai departe în munca, dar în dauna ei. Fiind asigurați cu o pensie bunișoară
  (comparativ cu a muritorilor de rind, după 40 și ceva de ani de muncă ), formează cartele criminale, deoarece, chiar dacă își pierd locul de muncă, au cu ce trăi mai bine decît mine și alții ca mine. Deci, Legea Discriminatorie de
  Pensionare a RM – ”instrument de producere” a criminalilor cu experiență.
  Dovadă: Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei, polițiști – vînzători de droguri, care, sigur că-s pensionari, contrabanda cu alcool în proporții deosebit de mari, ș. a. m. d. Frauda legiuitorilor, se multiplică.
  În Republica Moldova avem o mulțime de departamente și alte organizații, care consumă din bugetul Statului,
  însă nu rezolvă nimic.
  Exemplu: Departamentul de poliție de frontieră Edineț. Am avut necesitatea de o informație foarte simplă. N-am obținut nimic. Deci, eficiența – ZERO.
  M-am adresat cu sesizare pe acest domeniu, și alte domenii, la mult stimata Curte de Conturi a RM, însă la fel eficiența a fost egală cu ZERO. Consider, rezultatele auditelor Curții de Conturi a RM în Parlament și la guvern sînt plasate direct în lada de gunoi.
  Alt departament – CPDOM. Consider, acești oameni n-au înțeles pentru ce primesc salarii. Ei n-au înțeles, că au fost
  angajați pentru servicii poporului simplu, dar nu pentru protejarea Demnitarilor de Stat. Pentru popor trebuie un răspuns simplu și cu îndrumări. Ei pentru aceasta se adresează la CPDOM.
  Și aici la putere sînt HALTURA și CORUPȚIA. Dacă le promiteam ceva poate primeam alt răspuns. N-am așa obicei.
  De la cinci adresări am avut încă un asemenea răspuns. Restul – tăcere.
  Concluzii:
  Statul Republica Moldova trebuie să plătească dividende pentru condiții nocive cetățenilor, care riscă să mai trăiască în acest Stat. Din cauza tuturor situațiilor create de incompetența dominantă în RM, care a distrus economia țării, a fugărit jumătate din populația Moldovei peste hotare.Și mai continuă.
  Domnilor și Doamnelor guvernanți, dacă lipsesc alte metode de percepere, măcar din faptul, că la alegeri căpătați careva voturi, sesizați, că și muritorii de rînd ai Republicii tot sînt oameni, dar nu animale. De fapt, OAMENII cu simțul
  omeniei și cu animalele se comportă tot omenește.
  Este valabilă unica propunere: Domnilor Guvernanți, procedați OMENEȘTE și ve-ți fi considerați OAMENI. Consider, că RĂUL cel MARE îl reprezintă listele de partide, după care noi alegem demnitarii de Stat. Dacă măcar peste jumătate din Demnitarii de Stat vor fi pătrunși adînc de simțul OMENIEI și CUMSECĂDENIEI, poate atunci va fi ceva adevăr și ordine în ȚARĂ.
  Cei lipsiți de omenie activează complet sau parțial contra societății moldovenești.
  Omenia, Cumsecădenia, Simțul Omeniei, Simțul Datoriei, și ele au fost fugărite din Moldova.
  Cazul Gheorghe Papuc și Botnari – următoarea potlogărie în activitatea Justiției Moldovenești.
  La 29.07.2015 l-am privit la Publika TV pe D-l Victor Pușcaș, care a “fugit” de la caracterizarea activității Curții Constituționale, care s-a transformat într-un SRL- emițător de Hotărîri Anti-Constituționale. Păcat. Atitudine moldovenească.
  P. S. La data de 20.08.2015 s-au împlinit 150 de zile de cînd meditațiile mele au devenit publice și citite de pe diferite site-uri și din poștele electronice (reactualizate de cîteva ori) ale Demnitarilor de Stat, la care se referă chestiunile abordate.
  A nași “Vasiki” ne citaiut, a edeat. Lor și așa li-e foarte, foarte bine. De ce? Onoarea le lipsește. Repet: Onoarea și Cumsecădenia au fost fugărite din Moldova.

 2. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?

  23.08.2015

  Meditații publice, sau ripostă Demnitarilor de Stat, care au scuipat în toate cele fundamentale, sfinte și în sufletul
  fiecărui cetățean moldovean într-un mod sau altul

  Eu aşi vrea să vorbesc despre o pătură socială foarte umilită, batjocorită şi furată, care cu greu mai supraviețuiește în RM, și anume – pensionarii.
  Pensia lor în acest an a fost indexată cu o mare exactitate, mare scrupulozitate și anume cu 7,95%! Aceasta înseamnă, că la fiecare leu al pensiei se vor adăuga mai puțin de 8 bănuți, iar costul unui kW x oră de energie electrică va crește cu 1 leu. Situație și mai gravă cu gazul, iar prețul medicamentelor a crescut cu 75% ?
  Consider, că aceasta indexare e o MARE, MARE BĂTAIE DE JOC de pensionari, mai ales, de pensionarii – muritori de rînd și cei invalizi.
  Pe scurt pățania mea.
  Exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică, am fost „FELICITAT” printr-un „şut în fund” de la locul de
  muncă de către directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar dacă activam cu jumătate de salariu. „Șutul” s-a petrecut conform punctului (1) litera c) al art. 301 al Codului Muncii al RM, discriminațional și foarte comfortabil pantru managerii corupți. Acest „Șut” m-a deprimat pentru tot restul vieții. Rezultatele proceselor judiciare m-au deprimat și mai mult. O viață am avut încredere în Justiție, am studiat legislația individual și am participat la concursuri. Martor mi-e D-l Victor Pușcaș, care mi-a strîns mîna la Televiziunea Moldovenească.
  Avînd încredere în Constituţia RM, ca Lege Fundamentală a Statului, am mers în toate instanțele de judecată fără avocat. Martori mi-s Judecătorii instanțelor, care m-au umilit, demonstrîndu-mi, că în secolul al 21-lea în Moldova, Constituţia este altceva. Ce-i aceea altceva las pe seama lor să spună.
  Actuala Justiție este sluga politicienilor și, prin urmare, umilește a cîta oară poporul simplu obijduit prin legile strîmbe, alcătuite tot de juriști. Domnilor Juriști, sesizați, că și poporul simplu contribuie la formarea salariilor D-voastră. Poate mai puțin, dar și aici e tot vina Legiuitorilor, care admit pentru unii salarii de sute de mii de lei iar alții nu ajung nici la
  zece mii, iar pensia abea dacă trece de o mie.
  Aliaţii guvernanților și altor incompetenți, Magistraţii Curţii Constituţionale, Judecătoriilor locale, de Apel regionale şi republicane au scuipat în prevederile Legii Fundamentale a Statului, Constituţia RM, apărînd minciuna spusă bîlbîit (e greu de spus minciuni în direct ) de Preşedintele Nicolae Timofte în faţa milioanelor de telespectatori ai canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie 2012 în cadrul emisiunii “Moldova în Direct”. Magistrații sînt foarte solidari. Chiar şi reprezentantul Moldovei la CEDO, Radu Panţîru a fost fidel și a apărat aceeaşi minciună, considerînd cu o ticăloșenie de grad superlativ, cererea mea la CEDO inadmisibilă. Meditînd, mi-am dat seama, că și aici încrederea mea în Legea Fundamentală a Statului mi-a jucat festa. Din cauza lipsei avocatului D-l Radu Panțăru și-a permis această ticăloșenie. Probabil, D-l Radu Panţîru va primi de la Preşedintele Nicolae Timofte o medalie ”Pentru luptă înverșunată contra condamnării Moldovei la CEDO”. Cred, că mai are medalii.
  Eduard Baghirov, Gheorghe Papuc, Ion Perju și altele – reprezintă crime grave ale Justiției moldovenești în
  secolul al 21-lea.
  Autosesizarea – acțiune inexistentă în activitatea organelor de Stat ale RM.
  Exemplu: Magistraţii Curţii Constituţionale trebuie să fie străjeri la corectitudinea legilor adoptate în Parlament, însă ei așteaptă să fie sesizați după anumit calapod. Magistraţii Curţii Constituţionale nu s-au autosesizat la modificarea neconstituţională şi discriminatorie a Codului Muncii RM, făcută de Parlament în vara anului 2012, la propunerea D-lui Mihai Șleahtițchi. Sesizarea pe acest alineat, după forma cerută, ( la a mea, care nu era după forma cerută, nici o reacție ) a fost înaintată de deputatul Sergiu Sîrbu la 6 septembrie 2012. Aceasta, sesizarea, a fost „clocită” la CC aproape nouă luni, și din această „cloceală” a ieşit hotărîrea neconstituțională și irevocabilă din 23 aprilie 2013 (a apărut înainte de 9 luni și deaceea nu-i normală), care apără aceeași minciună.
  Despre autosesizare, oare mai poate fi vorba?

  Continuarea urmează

 3. Iacob Tofan

  23.08.2015

  Referitor la incapacitatea Statului de achitare a pensiilor

  На днях министр труда, социальной защиты и семьи Руксанда Главан в интервью газете Timpul заявила, что сейчас обсуждается предложение, согласно которому молдавские пенсионеры должны будут выбирать: либо работа, либо пенсия.
  12 июня 2015 Ксения Флоря

  Ca de obicei, numai nu cum e mai reușit și mai echitabil.
  Această propunere e de tipul de a turna din gol în pustiu sau invers.
  La celelalte prevederi n-am sugestii. Sînt relativ bune.
  Cea mai relevantă, mai echitabilă rezolvare o găsiți în rîndurile următoare.
  La 19.05.2015 am primit și un răspuns mai omenesc de la Ministrul Muncii, însă tot cu termene de intrare în vigoare, care nu-s acceptabile din punctul de vedere al Democrației și al BUNULUI SIMȚ.
  Prin Legea Nr. 56 din 09.06.2011, privind modificarea şi completarea unor acte legislative au fost operate modificări în stilul HALTURĂ în Legea Discriminatorie de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998.
  Ar fi fost mult mai OMENEȘTE, mai democratic, ca din acea Lege de exclus complet privilegierea cuiva în privința pensionării și de unificat procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii.
  Toți sîntem egali.
  Aplicarea Legii Discriminatorii de Pensionare Nr. 156-XIV din 10.04.1998, guvernînd defectuos în ultimii 24 de ani, fugărind jumătate din populația autohtonă peste hotarele țării, guvernarea a contribuit la atingerea situației critice,
  cînd la un pensionar revin 1,2 lucrători.
  Excluzînd privilegierea în privința pensionării și unificînd procentul salariului la calcularea pensiei pentru toți cetățenii, Parlamentul ar apropia RM de noțiunea de Stat de Drept. Spun ar apropia, deoarece Adevărul și Dreptatea sînt
  “încătușate” de către Magistrații corupți ai Statului.
  La emiterea deciziilor Magistrații se inspiră nu din prevederile Constituției RM, dar din interesele lor personale sau de partid.
  Achitarea pensiei categoriilor privilegiate sînt suportate după cum urmează: 50% din mărimea stabilită – de la bugetul asigurărilor sociale de stat şi 50% – de la bugetul de stat.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor privilegiate reprezintă circa 75 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor neprivilegiate reprezintă circa 27% din salariul lunar.
  Oare, ajungînd la vîrsta de pensionare Valoarea și Demnitatea cetățeanului simplu se micșorează de patru ori? NU !
  Oare Valoarea și Demnitatea cetățeanului simplu e mai mică de 3 ori decît Valoarea și Demnitatea juriștilor? NU !
  Așa au hotărît legiuitorii, adică juriștii, parlamentarii și alți demnitari de Stat, pielea de pe obrajii cărora e mai groasă decît a oricărui animal de pe Pămînt.
  Avem în față dubla discriminare la gradul superlativ a cetățeanului simplu: la vîrstă de pensionare și la procentul salariului la calcularea pensiei. Este OMENEASCĂ așa o situație ? Se înțelege că NU.
  Cel mai sensibili Demnitarii noștri au fost la Discriminarea gay-lor, care, în viziunea mea sînt niște criminali sau rătăciți în Științele Naturii. Sfînta Natură, printre vietăți are doar două genuri, masculin și femenin. Restul –aberații proaste.
  Excluderea categoriilor privilegiate în privința pensionării, ar provoca nemulțumirea acestor categorii, însă toți sînt inteligenți și trebuie să înțeleagă, că cu toții sîntem oameni și trebuie să avem aceleași drepturi.
  Adăugînd cele 50% – de la bugetul de stat și cele 50% – de la bugetul asigurărilor sociale de stat, folosite pentru viitorii criminali la pensia celor legitim pensionați, ar permite ameliorarea situației mizerabile a oamenilor în etate, care au contribuit substanțial la prosperarea Republicii Moldova, iar guvernnții ultimilor 24 de ani au distrus și au furat totul ceea ce au vrut, chiar și bonurile patrimoniale ale cetățenilor.
  Din cauza pensiei mizerabile, bătrînii evită moartea din cauza foamei prin abandonarea procurării medicamentelor pentru sănătate. Rezultatul: Mor chiar și din cauza gripei.
  Prin excluderea completă a privilegiilor în privința pensionării s-ar mai rezolva încă o problemă arzătoare pentru Republica Moldova.
  După cum se știe, mulți indivizi din categoriile privilegiate, fiind asigurați cu o pensie bunișoară, nu prea regretă în cazul pierderii locului de muncă și se aventuriază la săvîrșirea faptelor criminale. Experiența este prezentă.
  Exemple: Convorbirea telefonică a criminalului Șoltoianu cu Procurorul-adjunct al capitalei, polițiști – vînzători de droguri, contrabanda cu alcool în proporții deosebit de mari, care-s săvîrșite de pensionarii privilegiați,
  ș. a. m. d. Sacul cu bani, căzut din automobil, e tot din domeniul pensionarilor privilegiați. Nicolae Vicol – încă un fugar condamnat.
  Frauda legiuitorilor se multiplică.
  Parlamentul și întregul corp al Guvernării au săvîrșit, săvîrșesc și continuă să săvîrșească încă o crimă, discriminînd cetățenii simpli, întreținînd cu suprapensii ( comparativ cu pensia cetățenilor simpli ) a unei “armate” de “pensionari”
  relativ tineri și sănătoși, capabili la fapte criminale.
  Domnilor și Doamnelor, Stimații mei concetățeni!
  Vom scăpa de corupție ? Nu.
  Corupția e susținută și propagată de către demnitarii de Stat prin exemplele lor personale.
  Vom scăpa de criminalitate ? Nu.
  Criminalitatea este popularizată de către demnitarii de Stat prin exemplele lor personale.
  Guvernarea criminală, nu modifică Legea Discriminatorie de Pensionare, nu ameliorează discrepanța nivelelor de
  salarizare, nu face nimic pentru întoarcerea miliardului furat, susține discriminarea poporului simplu, permite Halturei să “domnească” în toate departamentele.
  Cazul Gheorghe Papuc și Botnari – următoarea potlogărie în activitatea Justiției Moldovenești. Justiție de buzunar.
  P. S. La data de 20.08.2015 s-au împlinit 150 de zile de cînd meditațiile mele au devenit publice și citite de pe diferite site-uri și din poștele electronice (reactualizate de cîteva ori) ale Demnitarilor de Stat, la care se referă chestiunile abordate.
  A nași “Vasiki” ne citaiut, a edeat. Lor și așa li-e foarte, foarte bine. De ce? Onoarea le lipsește. Repet: Onoarea și Cumsecădenia au fost fugărite din Moldova.

  DOMNULE Stéphane Bridé !

  În numele tuturor Cetățenilor Republicii Moldova, instruiți de mine timp de 50 de ani, Vă rugăm foarte, foarte frumos.

  Onorați-Vă demisia. Faceți un Exemplu Major pentru Demnitarii Moldoveni în numele Poporului Statului D-vostră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *