Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Bibliotecile ca sursă a imoralităţii?

Bibliotecile ca sursă a imoralităţii?

Recent, în mass-media a apărut următoarea ştire: „Sex online în bibliotecile din capitală: Defilau goale printre rafturile pline cu cărţi”. Cităm: „Video chat cu fete în instituţii publice şi în baruri din capitală. Mai multe tinere au fost surprinse în timp ce prestau nestingherit servicii sexuale online în locuri publice din Chişinău.”
Şi: „Culmea este că scenele au avut loc în mai multe locuri publice din Chişinău, cum ar fi, de exemplu, câteva biblioteci din capitală. În spatele lor apar titlurile câtorva reviste cunoscute de la noi în limba română. Aici, fetele îşi luau cărţi de pe rafturi şi veneau în sala de lectură. Dar în loc să citească, se dezbrăcau în faţa unui computer, însă nu înainte de a se asigura că nu sunt văzute de angajaţii bibliotecii.

În alte secvenţe publicate pe internet, o blondă şi o brunetă se plimbau dezbrăcate printre rafturile pline cu cărţi şi îşi etalau părţile intime ale corpului în faţa unui client virtual. Mai mult, tinerele îşi delectau clienţii şi cu alte scene fierbinţi, sărutându-se.”

Bine că „oamenii legii” erau atenţionaţi şi gata să demareze investigaţii. „Responsabilii de la Procuratura Generală, dar şi cei de la Inspectoratul General de Poliţie spun că vor ancheta acest caz luni, când vor reveni la serviciu. Iar şeful Agenţiei de Stat pentru Protecţia Moralităţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, nu a răspuns la telefon pentru comentarii”.

Atâtea lucruri interesante aflăm despre realitatea noastră moldovenească dintr-un articol aşa de scurt (să fie el unul adevărat şi nu o farsă, pentru a trece peste o perioadă lipsită de ştiri, cum este iarna, în care preaiubiţii noştri politicieni hibernează în condominii de lux sau cabane romantice, peste hotare desigur, în România, Elveţia sau în Dubai). În primul rând, reiese că, cel puţin, unele dintre bibliotecile publice sunt cronic goale, fiind considerate de „actriţele” hobby ca cel mai ferit de ochii lumii loc din Chişinău. În al doilea rând, aflăm despre existenţa Agenţiei de Stat pentru Protecţia Moralităţii. Cu ce se ocupă ea? În orice caz, nu cu condamnarea corupţiei sau a imoralităţii funcţionarilor publici. Cel puţin, pe pagina web a acesteia nu găsim nici urmă de asemenea verticalitate. Iar inversând străvechea zicală „peştele de la cap începe să pută”, noua lozincă pare să fie: moralizarea societăţii trebuie să înceapă … „de la fund”.

La fel de ilustrativă e reacţia rapidă a „oamenilor legii”. Nici nu mă îndoiam că în câteva zile crimele fără victime directe ale acestor fete vor fi investigate. Şi asta în situaţia în care există o mulţime de jafuri, furturi, acte de corupţie la nivel înalt neelucidate. Trebuie să fie găsite doar priorităţile „corecte”. Desigur, pentru o agenţie monopolistă de stat, cum este şi poliţia, ar fi mult mai plăcut să păzească bibliotecile publice sau cafenelele de lux, în loc să meargă noaptea în cartierele periculoase. Astfel încât, ne-am putea confrunta în viitor cu situaţia în care, sunând de urgenţă la poliţie, ni se va răspunde: „Din păcate, toate efectivele sunt deplasate în bibliotecile publice pentru a preveni atacurile asupra moralităţii publice. Rugăm să reveniţi peste o oră”.

Sau totul n-a fost decât o înscenare (similară pretinselor atacuri hacker din partea Coreii de Nord asupra corporaţiei japoneze Sony) pentru a ridica numărul vizitatorilor în biblioteci, mai ales al bărbaţilor, care, ca „investigatori amatori”, vor fi atraşi în masă să frecventeze sălile de lectură, camuflaţi în spatele unui volum de filosofie existenţială?!