Nr. 3
12 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Aneta Grosu

Basarabenii vanduti pe parti

Zilele trecute la Zurich a avut loc o intrunire dintre reprezentanti ai Pactului de Stabilitate, ai Consiliului Europei, ai Parlamentului Elvetiei cu participarea expertilor in probleme de trafic de organe, fiind discutat un proiect de activitati imediate pentru stoparea traficului ilegal de organe umane.

Initiativa de colaborare dintre cele doua organizatii europene a aparut dupa prezentarea in iunie 2003 a Raportului Comisiei de Sanatate a Consiliului Europei asupra traficului de organe si a cazului Moldovei in special. Expertii au studiat activitatea retelei, identificand toti participantii la aceasta activitate: donatori de rinichi, recipienti, traficanti interni si internationali, doctorii care efectueaza transplanturile si spitalele care gazduiesc aceste operatii. Ingrijorarea autoritatilor europene a crescut mult dupa prezentarea in 2003 Raportului CE, realizat de Ruth-Gaby Vermot Mangold, parlamentara elvetiana, dar si dupa semnalele din presa ca traficul de organe continua.

"Am fost in Moldova, am parcurs kilometri de drum prin sate inglodate ca sa cunosc victimele acestei forme odioase de trafic. Sunt barbati tineri, care au fost fortati de diferite consecinte sa doneze un rinichi. Sunt victime ale unei crime internationale. Cu atat mai straniu mi-a parut sa aud recent o declaratie a Ministerului de Externe al Moldovei ca aceasta problema se pare ca nu exista si Moldova abia urmeaza sa investigheze fenomenul," – a relevat pentru Ziarul de Garda parlamentara Vermot-Mangold. Ea a mai spus ca raportul a constatat doar situatia, iar acum urmeaza actiunile de stopare si prevenire a fenomenului, precum si de ameliorare a situatiei victimelor.

"Proiectul va cuprinde activitati pentru toate tarile membre ale CE si OSCE, urmand ca tarile nemembre, dar acuzate de implicare in trafic, cum ar fi Israelul, sa fie invitate la dialog," – ne-a spus Helga Konrad, reprezentant special al OSCE pentru trafic de fiinte umane, adaugand ca Moldova nu ar trebui sa ascunda sau sa se incomodeze de adevaratele dimensiuni ale acestui fenomen, deoarece a ascunde o problema inseamna doar a o amana si a agrava situatia. Este mult mai bine ca solutia sa fie cautata impreuna cu reprezentantii altor tari, fie ai celor care sunt de asemenea din tari de origine in traficul de organe, precum si ai statelor numite de destinatie, avand in vedere tarile din care provin pacientii, sau ai tarilor in care au loc operatiile.

Raportul CE vizeaza Moldova, Ucraina, Bulgaria, Romania ca tari "donatoare" de organe umane, in timp ce Turcia, Georgia, Estonia – sunt tarile in care au avut loc operatiile de prelevare a organelor, majoritatea recipientilor fiind de origine israelieni.

Reprezentantii CE si OSCE au definitivat etapa de informare, fiind facute vizite nu doar in Moldova, dar si in Turcia. Multi dintre barbatii moldoveni carora le-au fost prelevati rinichii, au declarat ca au fost operati de catre Yusuf Sonmez. Autoritatile Turciei au raspuns la solicitarea expertilor europeni, declarand ca doctorul Sonmez a fost pedepsit de cateva ori, fiind inlaturat de la operatii pe cateva luni. Doctorul "Vultur", asa a fost Sonmez poreclit de presa internationala, reusea totusi de fiecare data sa faca noi transplanturi, inchiriind sali de operatii in diferite spitale private.

Helga Konrad a declarat ca, dupa ce au fost analizate compoinentele acestei crime internationale, s-a stabilit ca tot mecanismul de captare a oamenilor saraci din Moldova si alte tari are loc cu sustinerea tacita a chirurgilor care fac operatia, de aceea efortul de baza al organismelor internationale trebuie indreptat catre clarificarea statutului si a obligatiilor doctorilor care fac operatii de transplant. "Vom solicita statelor sa asigure transparenta maxima in transplanturi si prelevare a organelor de la donatori vii. Nu mai poate fi admis ca un cetatean din Moldova sa fie operat noaptea intr-un spital din Istanbul, fara sa stie unde se afla, cine il opereaza si cui da rinichiul, fiind fortat inainte de asta sa semneze niste acte pe care nu are idee ce este scris", a declarat oficialul OSCE, adaugand ca prin aceasta victimele sunt victimizate dublu, ele semnand ca sunt de acord sa doneze rinichiul, dar fara sa-si cunoasca drepturile, mai apoi fiind santajati ca au luat bani pentru aceasta si au comis o crima.

Expertii au stabilit ca unii dintre cei care si-au donat rinichii erau orfani, bolnavi, fara discernamant sau au fost mintiti ca sunt dusi in Turcia pentru un loc de munca. Astfel, locul unde are loc aceasta crima este considerat spitalul, iar vinovatul principal este chirurgul, caci pentru asigurarea muncii acestuia se pare ca activeaza retelele de traficanti. In cadrul unor conferinte ale transplantologilor europeni care au avut loc in ultimii ani, chirurgii si-au declinat raspunderea, spunand ca ei realizeaza doar un act profesional si umanitar, efectuand o operatie si salvand viata recipientului. In acelasi timp legislatorii europeni se refera la actul de vanzare prezent in cadrul acestor prelevari de organe, deoarece s-a stabilit ca pacientii in hemodializa platesc intre 150.000 si 200.000 USD pentru o operatie, din aceasta suma fiind platit si donatorul moldovean cu cate 2-3000 USD. "Este mai mult decat o problema de etica, atunci cand cetateanul unei tari biogate poate sa cumpere organe vitale de la exponentii statelor sarace. Oamenii nu sunt vehicole sa fie vanduti pe parti, este o incalcare a Codului de Bioetica adoptat de CE, este o crima care trebuie sa intre in vizorul Natiunilor Unite", a constat raportorul CE, Gabz Vermot-Mangold.

Referindu-se la celelalte proiecte implementate in Moldova, cu referire la stoparea traficului de femei, Helga Konrad a specificat ca Moldova nu a raspuns foarte repede la initiativele organismelor europene. "Am avut nevoie de timp ca sa vedem ca oficialii din Moldova recunosc dimensiunile adevarate ale traficului de femei, acum Valerian Cristea este coordonatorul unui comitet national de combatere a traficului si are toate parghiile si tot suportul sa lupte pentru ameliorarea situatiei. S-ar putea sa avem nevoie de putin timp pentru ca Moldova sa porneasca pe drumul combaterii traficului de organe, dar vom acorda toata sustinerea ca aceste activitati sa inceapa cat mai curand," a conchis reprezentanta OSCE.


Basarabenii vanduti pe parti
Zilele trecute la Zurich a avut loc o intrunire dintre reprezentanti ai Pactului de Stabilitate, ai Consiliului Europei, ai Parlamentului Elvetiei cu participarea expertilor in probleme de trafic de organe Continuare 


"Scandalul burselor", versiunea Beniuc
De frica "exodului de minti lucide", ministrul Educatiei, Valentin Beniuc, calca pe urmele predecesorului sau Gheorghe Sima Continuare 


Lupta cu spaga
Acum cateva zile, pe peretii unui liceu din Chisinau aparu scris cu litere mari, de culoare neagra: "Profii iau mita!" Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com