Zonele cu cel mai mare risc pentru pietoni din Chișinău. Bilanțul Centrului de Monitorizare a Traficului

Centrul de Monitorizare a Traficului (CMT) furnizează primele analize, după primele luni de activitate, privind cele mai periculoase zone pentru pietoni din capitală. Mai mult, au fost simulate 18 scenarii diferite pentru a evalua atât starea actuală a traficului, cât și efectele posibile ale lucrărilor de modernizare. CMT anunță că au fost instalați primii senzori inteligenți de trafic.
Unul dintre aspectele-cheie analizate de CMT vizează zonele cu cel mai mare risc pentru pietoni, în special din apropierea instituțiilor de învățământ. Astfel, s-a constatat că, cele mai periculoase zone sunt cele din preajma:
- Liceului Teoretic „Alecu Russo” (sectorul Râșcani);
- Grădiniței nr. 12 (str. Mihai Eminescu);
- Liceului Teoretic Moldo-Ucrainean „Mihail Koțiubinski” (str. Mihai Eminescu).
CMT a furnizat analize tehnice esențiale pentru proiectele de reabilitare a străzilor Mesager, Industrială și bulevardul Mircea cel Bătrân. În cadrul acestui proces, au fost simulate 18 scenarii diferite pentru a evalua atât starea actuală a traficului, cât și efectele posibile ale lucrărilor de modernizare. Studiul realizat a arătat că modernizarea străzii Industriale ar putea contribui semnificativ la fluidizarea circulației, preluând o parte din traficul de pe arterele din apropiere.
De asemenea, au fost instalați primii senzori inteligenți de trafic. Până acum, au fost instalați 4 senzori de trafic în intersecția bd. Dacia – str. București – str. Ciuflea, una dintre cele mai intens circulate zone ale orașului. În perioada următoare, vor fi instalați încă 2 senzori suplimentari pe tronsonul bd. Dacia – str. Ciuflea.
„Senzorii utilizați sunt dispozitive de înaltă performanță, concepute pentru a colecta date importante în timp real, fără a înregistra imagini sau a încălca confidențialitatea participanților la trafic. În următoarele luni, datele colectate vor fi analizate de către specialiștii din cadrul CMT pentru a elabora un model digital al intersecției – o simulare detaliată a comportamentului traficului în timp real. Acest model va sta la baza testării unor scenarii de optimizare a circulației rutiere, inclusiv ajustarea timpilor de semaforizare, reorganizarea benzilor de circulație și alte măsuri menite să reducă ambuteiajele, să crească siguranța în trafic și să îmbunătățească mobilitatea urbană”, precizează CMT.
Centrul de Monitorizare a Traficului a fost lansat în noiembrie 2024. Crearea și echiparea acestuia fac parte din proiectul „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană. La doar câteva luni de la lansare, noul centru a început să furnizeze analize detaliate și suport tehnic pentru îmbunătățirea mobilității urbane și a siguranței rutiere în Chișinău.