Principală  —  IMPORTANTE   —   Ziua Limbii Române ignorată de…

Ziua Limbii Române ignorată de conducerea de vârf a țării: Igor Dodon și Zinaida Greceanîi au transmis mesaje online, iar premierul Ion Chicu este de negăsit

Ziua limbii române sau sărbătoarea națională „Limba Noastră”, cum este numită oficial în Republica Moldova a fost ignorată de primele persoane din stat care au evitat să participe la manifestațiile organizate cu această ocazie.

În schimb, oficialii au venit cu mesaje pe paginile oficiale, mai puțin premierul Ion Chicu, cel care nici nu a participat la vreo ceremonie, nici nu a transmis un mesaj cu această ocazie.

Șeful statului se află în Grecia unde a anunțat că în week-end a făcut un pelerinaj pe muntele Athos. Igor Dodon a făcut apel la unitate. „Să ne mândrim că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de facebook. Mesajul însă, nu a fost dublat în limba rusă cum face de obicei șeful statului în comunicările oficiale.

Nici președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi nu a participat la vreo manifestație preferând să lase un mesaj pe pagina web a legislativului în care a evitat sintagma limba română.

„Este o sărbătoare care oferă fiecărui cetățean prilejul de a cinsti, în mod solemn, limba maternă ca parte importantă a identității și culturii sale.  

Moldova pe bună dreptate se poate mândri de o diversitate frumoasă a limbilor. La noi, toți cetățenii, indiferent de apartenența etnică, se pot bucura de dreptul sacru de a vorbi, citi și gândi în propria lor limbă. Respectul față de acest drept este un angajament al conducerii Republicii Moldova, pentru că așa este civilizat și uman. 

Diversitatea culturală și lingvistică este cartea de vizită a Republicii Moldova. De aceea ”Limba Noastră” este și sărbătoarea păcii, solidarității și demnității tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, este mesajul Zinaidei Greceanîi.

Premierul Ion Chicu, cel care sâmbătă a sărbătorit cu mult fast și împotriva recomandărilor CNSP nunta fiului său, un eveniment privat și securizat la maxim, nu a participat la manifestații și nici nu a transmis vreuun mesaj. Am solicitat o reacție din partea purtătorului său de cuvânt, Boris Harea, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Primul din oficialii de rang înalt care a lăsat un mesaj pe facebook este primarul Ion Ceban. Edilul capitalei nu a apărut nici azi la serviciu, fiind în concediu de mai bine de 2 săptămâni, iar potrivit unor surse se află în afara țării, ori în Rusia, ori în Turcia, alături de familie. La fel ca și Zinaida Greceanîi, edilul capitalei a evitat să folosească în text denumirea științifică de limbă română.

Ziua limbii române este alături de Ziua Independenței una din cele 2 sărbători naționale ale Republicii Moldova care sunt decretate și ca zile de odihnă. De regulă, pe teritoriul republcii au loc festivități de amploare care sunt deschise dimineața la Chișinău de catre oficialii de rang înalt, prin depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și la busturile clasicilor literaturii române, amplasate în Gradina Publică ,,Ștefan cel Mare”.

Sărbătoarea se încheie în mod obișnuit printr-un concert susținut în Piața Marii Adunări Naționale, care însă, din cauza pandemiei nu poate avea loc. În primii ani ai sărbătorii, fiecare 31 august aducea cu sine și dezvelirea a câte un bust pe Aleea Clasicilor din Chișinău. Acest obicei a fost întrerupt după venirea la putere a comuniștilor în 2001.