Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Ziarul de Gardă a luat…

Ziarul de Gardă a luat Premiul I și III la Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020”

Două investigații realizate de colegii noștri de la Ziarul de Gardă au obținut premiul I și III la Concursul „Investigațiile jurnalistice ale anului 2020” organizat de Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) .

Locul III a fost luat de Anatolie Eșanu și investigația „Portrertului unui șef al ANP” despre Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor care locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, și care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.

Anatolie Eșanu, autorul investigației „Portretul unui șef al ANP”

Premiul I a fost luat de investigația semnată de colegul nostru Victor Moșneag „Toți oamenii Președintelui”. Este vorba despre un material legat de mai mulți oameni din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon care au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De multe dintre acestea beneficiază, din plin, și familia prezidențială.

Concursul este la a treia ediție, cele mai bune anchete reportericești fiind premiate în 2018 și în 2019. Scopul concursului este stimularea meritelor jurnaliștilor de investigație din Republica Moldova în lupta împotriva corupției și a altor fărădelegi.