Principală  —  IMPORTANTE   —   Zelenski: Radiațiile nu văd granițe…

Zelenski: Radiațiile nu văd granițe sau steaguri naționale. Ziua comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl

Colaj ZdG

„Radiațiile nu văd granițe sau steaguri naționale”, a spus Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei cu ocazia împlinirii a 38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl.

„De 785 de zile, teroriștii ruși au ținut ostatici oamenii de la Centrala Atomică de la Zaporojie. Este responsabilitatea întregii lumi să facă presiuni asupra Rusiei pentru a se asigura că centrala este eliberată și readusă la controlul deplin al Ucrainei, precum și ca toate instalațiile nucleare ucrainene să fie protejate de atacurile ruse. Acesta este singurul mod de a preveni noi dezastre de radiații, pe care prezența ocupanților ruși la Zaporojie le amenință în mod constant”, a declarat președintele ucrainean.

Persoanele cu dizabilităţi a căror dizabilitate se află în legătură cauzală cu catastrofa de la C.A.E. Cernobîl au dreptul la compensaţie bănească lunară

Anual, la data de 26 aprilie este marcată Ziua comemorării victimelor catastrofei de la C.A.E. Cernobîl şi ale altor avarii nucleare, instituită prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 433/1990 pentru a omagia eroismul cetățenilor Republicii Moldova, participanţi la lichidarea consecinţelor dezastrului provocat de tragicul accident, ce a avut loc 38 de ani în urmă.

În acest context, pe parcursul zilei, în R. Moldova se vor desfășura mai multe evenimente tematice, iar la ora 12.00 va începe evenimentul solemn, cu depuneri de flori la Complexul Memorial al victimelor catastrofei de la Cernobîl, situat pe strada Valea Trandafirilor din capitală, anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Statul garantează acestor categorii de persoane o serie de compensații și ajutoare materiale, printre care alocații lunare de stat în caz de dizabilitate severă, accentuată și medie, compensație unică pentru prejudiciul adus sănătăţii, ajutor material unic anual pentru însănătoşire, alocaţii nominale de stat pentru merite deosebite faţă de stat și alte prestații de asigurări sociale precum pensii pentru limită de vârstă, pensii pentru dizabilitate și pensii în cazul pierderii întreţinătorului.

Totodată, persoanele care s-au îmbolnăvit şi au suferit de boală actinică cauzată de avaria de la C.A.E. Cernobîl, precum şi persoanele cu dizabilitaţi a căror dizabilitate se află în legătură cauzală cu catastrofa de la C.A.E. Cernobîl au dreptul la compensaţie bănească lunară în schimbul asigurării cu produse alimentare şi suplimente alimentare care contribuie la eliminarea din organism a radionuclizilor. Începând cu 1 aprilie 2024, valoarea compensației constituie 1204,16 lei.

Adițional, au fost indexate cu 15% pensiile stabilite în temeiul Legii nr.909/1992 privind protecția socială a cetățenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl.

Suplimentar, în acest an, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va transmite cu titlu gratuit, în proprietatea participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl 80 de locuințe,total finisate și dotate cu minimul necesar, amplasate în mun. Chișinău, în acest sens fiind aprobată Legea nr. 323/2023 și Hotărârea Guvernului nr. 283/2024.

De Ziua comemorării victimelor catastrofei de la C.A.E. Cernobîl și ale altor avarii nucleare, marcată pe 26 aprilie, persoanele cu dizabilități a căror dizabilitate este cauzată de participarea la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, persoanele care s-au îmbolnăvit de boală actinică sau au devenit cu dizabilități în urma experienţelor nucleare, avariilor cu radiaţie ionizată şi a consecinţelor acestora la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar ori special şi familiile (soţii, iar în cazul lipsei acestora, unul dintre părinţii) participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedaţi, beneficiază de un ajutor material anual de 1000 lei. Casa Națională de Asigurări Sociale urmează să asigure transferul mijloacelor financiare pentru plata acestui ajutor la circa 1700 de persoane.