Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Viceprim-ministrul pentru reintegrare, după…

VIDEO Viceprim-ministrul pentru reintegrare, după întrevederea în format 1+1 de la Tiraspol: „Nu am reușit să ajungem la un numitor comun privind raționalizarea coordonată a consumului de gaz și energie electrică”

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat vineri, 28 octombrie, după întrevederea de lucru de la Tiraspol, în formatul 1+1, că Chișinăul și Tiraspolul nu au reușit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește „raționalizarea coordonată a consumului” de energie electrică și gaze naturale. Totuși, potrivit lui Serebrian, „în viitorul apropiat va avea loc o nouă rundă de negocieri” la care va fi abordat mai detaliat subiectul energetic.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare a menționat că reuniunea de la Tiraspol „a fost una utilă, menită să diminueze percepția de ansamblu că tensiunile dintre cele două maluri sunt în continuă creștere”.

„Chișinăul a propus o mai bună coordonare a acțiunilor în vederea raționalizării consumului de gaz și energie electrică. Din păcate, deși discuțiile au fost foarte concrete și au decurs într-o atmosferă calmă, nu am reușit să ajungem la un numitor comun. Ne-am înțeles că grupuri de experți în domeniul energetic de pe cele două maluri ale Nistrului vor analiza, în zilele care urmează, anumite detalii tehnice, dar și de ordin juridic, care ar permite soluționare, fie și parțială, a acestei probleme. Am analizat și riscurile care pot apărea în cazul sistării a importului de gaze din Federația Rusă. (…) Am convenit cu negociatorul șef de la Tiraspol că în viitorul apropiat va avea loc o nouă rundă de negocieri la care am aborda mai detaliat acest subiect. Întâlnirea de azi, deși fără rezultate palpabile pe subiectul energetic, lasă încă loc de speranțe, că anumite lucruri pot fi făcute pentru a ușura povara crizei energetice pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Am avut opinii diferite legate de modalitatea de import a medicamentelor în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă pe unul preferențial, diferențiat, cel puțin pentru perioada stării de urgență. Pe importul de produse de primă necesitate, am demonstrat delegației de la Tiraspol că nu există temei de a învinui Chișinăul de rea intenție, de presiuni economice sau de acțiuni ce ar putea duce la creșterea tensiunilor. Volumul importurilor comparat cu anul trecut nu a suferit schimbări. Pe anumite produse, cum ar fi cele farmaceutice, se atestă într-adevăr o scădere, dar în cazul produselor alimentare se remarcă la multe capitole chiar o creștere.

Pe cazul autorizației de mediu pentru Uzina metalurgică din Râbnița. Am subliniat faptul că deocamdată suntem în proces de analiză a datelor. Tema mediului, mai ales în preajma unor întreprinderi atât de mari, ridică multiple semne de întrebare în rândul cetățenilor. Până în prezent au foste efectuate trei vizite ale inspectorilor de la Agenția de Mediu, dar cu siguranță mai este nevoie să fie făcute investigații suplimentare.

Pe subiectul bancar. În luna iunie, Chișinăul a oferit agenților economici din regiunea transnistreană posibilitatea de a utiliza, pe durata stării de urgență, un mecanism bancar special ce ar permite convertirea leilor moldovenești achitați pentru plata energiei electrice, cu scopul de a achiziționa propuse de prima necesitate. Acest mecanism așa și nu a fost pus în aplicare. Delegația de la Tiraspol a invocat unele aspecte care l-ar face inaplicabil. (..) Am convenit asupra convocării a grupurilor de lucru pe subiectele bancare.

Reuniunea de azi, în pofida succesului ei limitat, a fost una utilă, menită să diminueze percepția de ansamblu că tensiunile dintre cele două maluri sunt în continuă creștere. (…) În pofida problemelor persistente, dialogul continuă, pe anumite subiecte pot fi găsite compromisuri care pot ușura viața cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

Pe 26 octombrie, Biroul politici de reintegrare a anunțat că autoritățile constituționale au solicitat convocarea unei întrevederi de lucru la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului. Decizia a venit în contextul crizei energetice „care se amplifică și a necesității discutării aspectelor problematice, clarificării unor aspecte tehnice și identificării unor soluții pentru depășirea problemelor apărute recent pe întreg teritoriul țării”.

Pe 28 octombrie, la inițiativa Chișinăului, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol a avut loc întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, subiect central al discuțiilor a constituit „criza energetică și vulnerabilitățile la care sunt expuși locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului în contextul micșorării esențiale a volumelor de resurse energetice furnizate ceea ce impune luarea unor măsuri prompte de securitate și de eficiență energetică, identificarea modalităților alternative de completare a deficitelor înregistrate și coordonarea măsurilor în comun, fiind agreată necesitatea menținerii unei interacțiuni permanente la nivelul experților de profil și întreprinderii acțiunilor ce se impun”.

Reprezentantul politic de la Chișinău a abordat la fel dificultățile întâmpinate în prezent de către Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbnița care pe parcursul ultimelor două luni se află în imposibilitatea achitării facturilor pentru utilități (apă, canalizare, consum de resurse energetice etc.), fiind date asigurări în acest sens din partea Tiraspolului că se vor desfășura clarificările necesare și problema va fi depășită.