Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Tur la Reşedinţa de…

VIDEO Tur la Reşedinţa de stat de la Condriţa. Vila prezidențială, filmată în interior de jurnaliști

Aparatul președintelui R. Moldova organizează un tur la Reşedinţa de stat de la Condriţa. Jurnaliștii au fost lăsați să vadă reședința prezidențială în interior. Aceștia au avut acces la etajul unu și doi.

Secretarul general al Aparatului Președintelui Andrei Spînu spune că, la moment, instituția este în faza de analiză a opțiunilor de utilizare a reședinței.

„O să anunțăm când vom avea o soluție pentru a folosi această clădire în interes public. Sunt mai multe idei venite de la mai multe asociații și persoane. Au fost propuneri să organizăm un spațiu pentru victimele violenței domestice, evenimente culturale și altele”, a spus Spînu.

Conform acestuia, la reședință sunt 21 de angajați care lucrează în ture. În acest an, organigrama a fost modificată, de la 28 la 21 de persoane.

În anul 2020 întreținerea reședinței de stat de la Condrița a costat bugetul de stat 2,4 milioane de lei din cele 2,6 milioane de lei planificate. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru salarii și cheltuieli standard, precum energie electrică și gaze naturale.

Spînu spune că anul trecut au operate și unele cheltuieli mai puțin justificate.

„Anul trecut au fost cheltuiți 75 de mii de lei pentru internet. Alte 55 de mii de lei au fost cheltuiți pentru întreținerea havuzului. Credem că astfel de cheltuieli nu își aveau rostul”, a spus Andrei Spînu.

Pentru anul 2021, pentru întreținerea reședinței de stat în bugetul de stat a fost planificat un buget în valoare de 2,3 milioane de lei.

Teritoriul pe care este construită vila se întinde pe o suprafaţă de 507 ha de pădure, îngrădită, accesul pentru muritorii de rând fiind interzis. Conform datelor de la Cadastru, pe acest teren sunt amplasate 7 construcţii. Cea mai mare, clădirea administrativă, are o suprafaţă de 637 de m.p., celelalte având suprafeţe cuprinse între 452 şi 19 m.p. Complexul mai cuprinde un lac artificial, un beci, dar şi o fermă de animale. Vila se află pe traseul Chişinău-Leuşeni, la 30 km de capitală, lângă satul Condriţa.

În 2010, Mihai Ghimpu, care preluase funcţia de preşedinte interimar după demisia lui Vladimir Voronin, a facilitat accesul jurnaliştilor pe teritoriul complexului de la Condriţa, fiind, practic, o premieră când persoane din afara cercului prezidenţial au intrat pe teritoriul acestuia. Atunci, Ghimpu însă nu a găsit la reședința de vacanță a familiei președintelui foarte multe, pentru că Voronin luase cu el toate animalele pe care le-a creascut acolo, sticlele de vin, dar și borcanele cu conserve. „Nu aş zice că e lux. Sunt lucruri făcute cu gust. Îmi pare foarte rău că nu cunoaştem cheltuielile pentru construcţiile din 2001 şi cheltuielile de întreţinere”, spunea liderul PL.

În 2018, în cadrul unui exercițiu de monitorizare a accesului la informații, Centrul de Politici și Reforme (CPR) a solicitat Președinției, pe data de 2 august, informații despre întreținerea reședinței de la Condrița. Președinția a declarat că este în imposibilitate de a oferi astfel de detalii, făcând trimitere la faptul că reședința se află la evidența Cancelariei de Stat. Direcția comunicarare și protocol a Guvernului a remis în răspuns doar informațiile despre întreținerea reședinței. În legătură cu cheltuielile pentru reparații, CPR a fost direcționat la Președinție, unde din nou s-a refuzat prezentarea unui răspuns. Anual contribuabilul achită aproximativ 2,5 milioane lei doar pentru întreținerea casei de vacanță a președintelui. Care a fost suma totală a investițiilor în renovarea întregii structuri rezidențiale, dar mai ales, cine a achitat nota de plată și cu ce scop, nu se comunică.

(Galerie Foto) Excursie cu acces limitat pentru jurnaliști la reședința prezidențială de la Condrița