Principală  —  Ştiri   —   (VIDEO) Liderii statelor NATO, uniți…

(VIDEO) Liderii statelor NATO, uniți în fața provocărilor Federației Ruse

Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the meeting on Afghanistan with Resolute Support Operational Partner Nations at the level of Heads of State and Government

Astăzi la Varșovia continuă lucrările summitului NATO, la care participă lideri ai celor 28 de state-membre: 18 șefi de stat, 21 de premieri, 39 de miniștri ai apărării. De asemenea, la Summitul NATO participă reprezentanți ai celor 26 state-partenere NATO, inclusiv ministrul Apărării din R.Moldova, Anatol Șalaru.  Mesajul de bază al Secretarului General NATO relevă unitatea statelor NATO și a partenerilor săi în fața provocărilor Rusiei.

”Am triplat mărimea forțelor de reacție NATO, care sunt capable să se mobilizeze în câteva zile. Am creat 8 centre de facilitare a trainingului în partea de est a teritoriului acoperit de Alianță. (…)Am accelerat procesul de luare a deciziilor și am dezvoltat strategii pentru a face față provocărilor”, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că aceste acțiuni al NATO de multiplicare a forțelor și de alertă au fost întreprinse după ce au apărut provocări care pot afecta siguranța acelui miliard de cetățeni care locuiesc în zona NATO.

”E o realitate nouă – e bazată pe analize militare. Nimeni nu a discutat  în cadrul NATO  despre așa ceva, înainte de evenimentele din Ucraina si acțiunile Federației Ruse în Crimea”, a remarcat Stoltenberg, adăugând că NATO nu amenință pe nimeni, doar întreprinde măsuri pentru a asigura securitatea cetățenilor din statele-membre. Totodată, el remarcă faptul că ”NATO este instituție transparentă și predictibilă, inclusiv cu Federația Rusă”.

În câteva săptămâni va avea loc un Forum NATO-Federația Rusă unde vor fi discutate posibilitățile de dialog.