Judecătoarea Ruxanda Pulbere nu a promovat evaluarea externă a integrității. Raportul – transmis Consiliului Superior al Magistraturii
Comisia de Evaluare a Judecătorilor anunță miercuri, 21 mai, că a finalizat procedura de evaluare a judecătoarei Ruxanda Pulbere de la Curtea de Apel Centru (anterior Curtea de Apel Chișinău) și a transmis raportul său Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu propunerea ca judecătoarea să nu promoveze evaluarea externă a integrității.
Un membru al Comisiei și-a exprimat dezacordul față de opinia majoritară care a susținut aprobarea raportului și a redactat o opinie separată. Aceasta a fost transmisă CSM pentru a fi analizată împreună cu raportul, se spune într-un comunicat al Comisiei.
„CSM urmează să examineze atât raportul Comisiei, cât și opinia separată, și să adopte o hotărâre prin care va decide dacă acceptă sau respinge propunerea de nepromovare. Până la adoptarea unei decizii definitive, rezultatul evaluării este publicat pe pagina web a Comisiei, în secțiunea „Subiecți”. Raportul integral, împreună cu opinia separată, va fi făcut public în termen de trei zile de la expirarea perioadei legale de contestare a hotărârii CSM sau, după caz, de la pronunțarea unei hotărâri definitive de către Curtea Supremă de Justiție în urma unei eventuale contestații.
Evaluarea judecătoarei Ruxanda Pulbere a fost atribuită prin repartizare aleatorie completului A al Comisiei. Întrucât membrii completului nu au ajuns la un consens, s-a decis audierea judecătoarei de către întreaga Comisie, în data de 10 februarie curent. Ulterior, au fost desfășurate acțiuni procedurale suplimentare pentru clarificarea unor aspecte relevante privind integritatea judecătoarei. În acest context, o persoană terță a fost audiată de Comisie pe 17 februarie”, precizează reprezentanții Comisiei.
Evaluarea Curții de Apel Centru se apropie de final
Din cei 18 judecători în funcție la Curtea de Apel Centru în privința cărora a fost inițiată evaluarea, nouă judecători au primit rapoarte conținând propunere de promovare, opt judecători au primit rapoarte cu propunere de nepromovare, iar un ultim raport este în proces de elaborare. Două dintre rapoartele referitoare la judecătorii acestei instanțe au fost transmise de către CSM Comisiei pentru reevaluare. Judecătorii vizați au contestat hotărârile motivate ale CSM, iar contestațiile formulate se află în prezent pe rol. După pronunțarea unor hotărâri definitive de către Curtea Supremă de Justiție, Comisia susține că va iniția toate acțiunile legale necesare.
De la începutul activității, Comisia de Evaluare a Judecătorilor afirmă că a recepționat spre evaluare 183 de persoane, în baza celor trei legi care reglementează procesul de evaluare externă. 50 de persoane au demisionat ori s-au retras din concursuri, iar patru au promovat anterior pre-vettingul.
Până în prezent, Comisia a finalizat 70 de evaluări, iar alte 59 de evaluări sunt în curs de desfășurare.