Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ De pe Athos, fără…

VIDEO De pe Athos, fără carantină, direct la ședința săptămânală a conducerii statului. Igor Dodon, despre campania electorală, anticipate și reluarea procesului educațional

Prima zi de lucru a săptămânii aduce și tradiționala ședință a conducerii țării care vine după o mini-vacanță de 5 zile. Timp în care premierul Ion Chicu a reușit să facă nunta fiului său, iar în plină pandemie, Igor Dodon a plecat într-un pelerinaj pe Muntele Athos.

Se pare că nu va sta în autoizolare și a făcut mai multe declarații de presă după întrevedere. Vedeți mai jos transmisiunea live oferită de Privesc.eu.

Igor Dodon a vorbit despre reluarea procesului de învățământ, majorarea salariilor angajaților din sănătate, campania electorală, soarta coaliției de guvernare și proiectele de pe masa Guvernului și a Parlamentului.

Igor Dodon a revenit de pe Athos fără a intra în carantină și a apărut la ședința săptămânală a conducerii statului. Principalele teme:

Redeschiderea școlilor și grădinițelor

„S-a reluat procesul de învățământ. Din cele 1252 de școli din Republica Moldova, fizic nu s-au deschis doar 19, dar și acelea încep procesul de instruire la distanță. Toate instituțiile și-au reluat activitatea”, spune Igor Dodon.

Salariile personalului medical

„De astăzi începe prima etapă de majorare a salariilor cu 30% pentru cei 40 de mii de angajați ai sistemului medical din Republica Moldova”

Pandemia de COVID19

„De astăzi cetățenii din Republica Moldova care revin din țările care nu sunt incluse în țările cu zona roșie pot să revină fără să stea în carantină, cum este Rusia, Italia, Grecia, Turcia și altele. Rămân în listă țările vecine, România și Ucraina”, a mai declarat șeful statului.

Alegerile prezidențiale

„De astăzi se dă start proceselor electorale pentru alegerile prezidențiale. De la 1 la 11 sep, candidații pot să inițieze grupurile de inițiativă de colectare a semnăturilor. Mă adresez către toți candidații, vă chem la corectitudine, autoritățile vor asigura un proces democratic si transparent. Înâelegem lupta politica, mă adresez să fim corecți și să nu trecem limita legala și noi vom asigura ca acest proces să fie democratic”, a mai spus Igor Dodon care a îndemnat partenerii externi ai Moldovei și de la Est, și de la Vest să delege observatori la aceste alegeri

Situația politică din Republica Moldova

„De astăzi deputații au revenit la muncă, a fost semnată dispoziția de reluare a sesiunii toamnă-iarnă. Săptămâna viitoare sau peste o săptămână se va reuni Biroul Permanenr pentru a decide când va fi prima ședință. Astăzi vom discuta cu partidele din Coaliția de Guvernare, ședința comună PSRM-PDM să vedem cum mergem mai departe, iar eu rămân ferm pe poziție că acest parlament trebuie dizolvat și cred că marea majoritate a cetățenilor cred că trebui dizolvat și organizate alegeri anticipate. Cum? Ca următorul presedinte să nu aiba alte soluții decât dizolvare, iar noi vom propune soluții legale”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

Activitatea Guvernului

„Săptămâna aceasta va avea loc ședința Guvernului. Sunt mai multe proiecte de suport a agricultorilor, restituirea TVA, acoperirea dobânzilor la credite bancare anterioare, proiect care a primit aviz pozitiv inclusiv de la FMI. Mai este un pachet pentru a merge înainte cu memorndumul cu FMI care sa fie transmis Parlamentului. Guvernul gestioneaza eficient toate procesele, iar în august, acumulările la buget sunt cu 180 mln mai mult ca în august 2019, necătând la pandemie și secetă. Guvernul asigură gestionarea pandemiei, suportul agricultorilor și plățile sociale”, a încheiat discursul Igor Dodon.