Vicepreședintele PAS răspunde acuzațiilor lui Ion Ceban: „Nu sunt toți proști. Nici la Chișinău. Nici la Bruxelles”
Ieri, ZdG a scris despre faptul că primarului general al municipiului Chișinău i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, dar și în tot spațiul Schengen, pe o perioadă de 5 ani, din motive de securitate. Ion Ceban, dar și colegii săi din blocul „Alternativa” au dat vina pe „regimul PAS”.
La o zi distanță, vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a venit cu o reacție în acest sens, prin care a respins acuzațiile. „Acțiunile au consecințe. Nu PAS-ul este problema. Ci faptele tale. Și nu, nu sunt toți proști. Nici la Chișinău. Nici la Bruxelles”, a punctat Perciun.
Perciun a trecut în revistă „trecutul antieuropean al lui Ceban”.
„Acțiunile au consecințe. Ani de zile iei bani de la ruși și de la oligarhi, alături de Dodon, pentru a submina parcursul european al Moldovei. Protestezi la Bruxelles împotriva Acordului de Asociere. Susții referendumul ilegal și anticonstituțional din Găgăuzia în 2014 (în timp ce Rusia invadează prima dată Ucraina). Taci complice în fața invaziei repetate a Rusiei în Ucraina. Nu explici niciodată cum se face că te afli la Moscova, în prima zi de război pe 24 februarie 2022. Accepți ajutor electoral din partea agenților FSB – Iurii Gudilin, Olga Grak.
Faci front comun cu ideologul moldovenismului primitiv, Tkaciuk, cu Stoianoglo – candidatul Kremlinului, sponsorizat de Șor și Platon, și cu Chicu – omul de paie al lui Plahotniuc. Te afișezi și susții tacit un candidat anti-european la președinția României”, a enumerat vicepreședintele PAS.
Perciun amintește despre narațiunile Moscovei, promovate de către Ion Ceban.
„Și apoi te miri de ce o vizită la Bruxelles sau București și două-trei declarații ambigue nu conving pe nimeni că vrei cu adevărat integrarea europeană.
Nu. Nu PAS-ul este problema. Ci faptele tale. Istoria ta. Legăturile tale documentate cu serviciile rusești și promovarea, ani la rând, a narațiunilor Moscovei în Moldova. Asta are consecințe. Și nu, nu sunt toți proști. Nici la Chișinău. Nici la Bruxelles”, a mai accentuat Perciun.
Ieri, într-o primă reacție după anunțul că Ion Ceban are interdicție de intrare în România, dar și în spațiul Schengen, reprezentanții „Alternativa”, bloc din care face parte și liderul MAN, au dat vina pe guvernarea PAS.
„Regimul Sandu tremură de frică. Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului Alternativa”, se arată în declarația publică.
Ulterior, același mesaj a fost promovat și Ceban.
Ion Ceban a debutat în politică alături de Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), formațiune de centru-stânga, cunoscută pentru promovarea apropierii de Federația Rusă.
În 2011, alături de PCRM, Ion Ceban devenea pentru prima dată deputat. La scurt timp, ajunge să fie unul dintre fruntașii protestelor organizate de PCRM împotriva Alianței pentru Integrare Europeană. „Noi cu toții spunem: Jos alianța!”, striga Ceban în 2012 de pe scena instalată în Piața Marii Adunări Naționale de către comuniști.
Câteva luni mai târziu, Ceban anunța că părăsește PCRM-ul lui Vladimir Voronin pentru a adera la PSRM-ul lui Igor Dodon, disociat și el de comuniști cu doar câteva luni înainte, dar nu renunță la ideea de a „distruge Alianța pentru integrare europeană”.
În scurt timp, Ceban devine secretar pentru ideologie al PSRM.
„El este un adevărat ideolog. El a fost autorul «Moldova doar alături de Rusia», «Moldova doar în Uniunea Eurasiatică», «Limba moldovenească, stăpână la ea acasă»”, îl descria ulterior Dodon pe Ceban.
Socialistul Ceban a continuat să fie lider al manifestațiilor anti-aderare la UE. În 2014, coordonând un protest la Bruxelles, în fața sediului Comisiei Europene, Ceban dădea asigurări: „Nu-mi convine semnarea Acordului de asociere cu UE. Moldova vrea în Uniunea Vamală.”
Tot în 2014, Ion Ceban era unul dintre susținătorii referendumului nerecunoscut privind independența Găgăuziei și aderarea la așa-numita uniune vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.
„Moldova astăzi este pentru Uniunea Vamală, Moldova astăzi este pentru stabilitate, Moldova astăzi este pentru relații bune cu Rusia. Și nicidecum Moldova nu vrea acolo unde ne trag ei pe noi (în Uniunea Europeană, n.r.)”, striga Ceban în 2014.
În același an (2014), este reales în funcția de deputat pe listele PSRM. Un an mai târziu însă, în 2015, Ion Ceban părăsește fotoliul de parlamentar pentru a merge în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), fiind timp de patru ani președinte al fracțiunii PSRM.
Astfel, în 2018, Ceban a candidat la funcția de primar al Chișinăului în cadrul alegerilor locale noi, fiind înfrânt de Andrei Năstase. Alegerile însă nu au fost validate.
În 2019, Ceban candidează din nou pentru a deveni primar al capitalei și reușește să ajungă în funcție, pe care o păstrează și după alegerile locale din 2023.
La doi ani după ce a fost ales pentru prima oară primar al capitalei cu susținerea PSRM, Ion Ceban anunța, de la tribuna primăriei Chișinău, că părăsește socialiștii și că lansează Mișcarea Alternativă Națională (MAN), care, potrivit lui, „va fi o alternativă a actualei guvernări”.
În perioada celui de-al doilea mandat de primar, Ceban și-a schimbat retorica, devenind brusc pro-european. Totuși, deși în spațiul public Ceban declara că a devenit susținător al integrării europene, un document elaborat de Statele Unite ale Americii, în 2022, plasa formațiunea condusă de Ceban în rândul entităților prin care Federația Rusă, prin persoana agentului FSB Iurii Gudilin, ar încerca să influențeze situația politică din R. Moldova
Potrivit documentului privind sancțiunile aplicate de SUA în privința a 21 de persoane și entități, printre care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, emis în 2022, Departamentul de Stat al SUA menționează că eforturile agentului FSB Iurii Gudilin sunt îndreptate spre a oferi susținere unei noi mișcări politice – MAN, condusă de fostul socialist, primarul capitalei, Ion Ceban.