Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Val de caniculă fără precedent…

Val de caniculă fără precedent în Europa. Pompierii din mai multe țări luptă cu incendiile masive de vegetație

Foto: CNN

Pompierii din sud-vestul Franței s-au luptat marți, 19 iulie, pentru a stăpâni incendiile masive de pădure, iar Marea Britanie a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie, în timp ce un val de căldură care vine dinspre sud s-a instalat în vestul Europei, scrie Reuters. Zonele din sudul și vestul Germaniei și Belgia au fost, de asemenea, avertizate în privința temperaturilor care ar putea bate recorduri, în timp ce valul de căldură, pe care oamenii de știință îl atribuie schimbărilor climatice, a înaintat spre nord și est.

Temperaturi de peste 40 de grade Celsius au fost înregistrate marți, pentru prima dată, în Marea Britanie, a anunțat Met Office.

Autoritățile britanice au decretat stare de „urgență națională” din cauza temperaturilor fără precedent, în condițiile în care Marea Britanie se confruntă adesea cu dificultăți în menținerea serviciilor cheie de transport atunci când este afectată de fenomene meteorologice neașteptate.

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a declarat că ar fi nevoie de mulți ani pentru a moderniza complet infrastructura Marii Britanii pentru a face față temperaturilor ridicate, după ce cel puțin două piste de aeroport au dat semne de deteriorare, iar unele șine de tren s-au îndoit.

„Am văzut considerabile perturbări ale călătoriilor”, a declarat el pentru BBC.

„Infrastructura, mare parte din ea fiind construită din epoca victoriană, pur și simplu nu a fost construită pentru a rezista la acest tip de temperatură”, a mai spus oficialul.

În sud-vestul Franței, regiunea viticolă Gironde a cunoscut cele mai mari incendii de vegetație din ultimii 30 de ani, iar autoritățile au declarat că un bărbat a fost reținut sub suspiciunea de incendiere premeditată.

Incendiile s-au extins pe o suprafață de peste 19.300 de hectare în zona rurală din jurul orașului Bordeaux începând cu 12 iulie, forțând aproximativ 34 de mii de persoane să își părăsească locuințele.

Aproximativ două mii de pompieri, sprijiniți de opt avioane cu apă, se luptă cu flăcările.

„În ciuda intervențiilor de la sol și din aer, situația nu s-a stabilizat încă”, a declarat prefectura regiunii într-un comunicat, adăugând că nu au fost raportate morți sau răniți.

Un studiu publicat de oamenii de știință din domeniul climei în iunie în revista „Environmental Research: Climate” a concluzionat că este foarte probabil ca schimbările climatice să agraveze valurile de căldură.

Potrivit unui raport al ONU din 2022, publicat în februarie, având în vedere că schimbările climatice provocate de om declanșează secete, se așteaptă ca numărul incendiilor de vegetație extreme să crească cu 30% în următorii 28 de ani.

„Asistăm la valuri de căldură mai frecvente, iar valurile de căldură sunt mai fierbinți decât ar fi fost în lipsa schimbărilor climatice”, a declarat pentru Reuters Friederike Otto, conferențiar senior în știința climei la Imperial College London.

Deși temperatura a revenit la valorile normale de vară în Spania și Portugalia, pompierii din cele două țări au continuat să lupte cu mai multe incendii.

Peste 30 de incendii de vegetație au continuat să facă ravagii în unele zone din Spania, autoritățile acordând o atenție deosebită la patru incendii din Castilia și Leon și Galicia.