Principală  —  RECOMANDAT   —   Un veteran de război și-a…

Un veteran de război și-a primit mașina blocată în vamă timp de 20 de ani, despre care a scris ZdG. „La domnul este un caz aparte”

Colaj ZdG

Acum trei ani ZdG a scris despre veteranul războiului pentru independența și integritatea R. Moldova din anul 1992, Nicolae Besedovschi care de zeci de ani s-a luptat prin instanțe cu autoritățile cu pentru a-și face dreptate.

Era anul 2005 când bărbatul a încercat să importe în R. Moldova un automobil din Olanda prin Vama Giurgiulești. Reprezentanții Serviciului Vamal au refuzat să permită vămuirea mașinii de model Volkswagen T4, pe motiv că aceasta, conform unor documente, ar fi fost fabricată în anul 1994. Conform legii care era în vigoare atunci, mașinile cu o vechime mai mare de 10 ani, nu puteau fi vămuite și înregistrate în R. Moldova. 

Recent, printr-un proiect de lege s-a făcut o excepție pentru veteranul de război și acesta și-a putut lua automobilul aflat de 20 de ani blocat în vamă.

Prin proiectul de lege s-au făcut unele modificări la Codul vamal. Deputatul Radu Marian a declarat pentru ZdG că în cazul lui Nicolae Besedovschi s-a făcut o excepție.

„În aceeași lege s-au pus mai multe prevederi, pe lângă cea care vizează persoanele cu dizabilități, a fost adăugată și o prevedere, prin derogare, ca excepție, pentru ca domnul Besedovchi să poată șă-și i-a mașina fără plata drepturilor de import. La domnul este un caz aparte, de conflicte, instanțe, procese de judecată, timp de 20 de ani. Este o excepție. Mașina a fost luată deja din vamă”, a precizat deputatul.

Mașina veteranului de război, Nicolae Besedovschi

Automobilul unui veteran de război, blocat în vamă timp de 17 ani

Acum trei ani, Nicolae Besedovschi a declarat pentru ZdG că mașina a ieșit de la fabrica Volkswagen la 21 octombrie 1994, iar conform codului VIN (număr de identificare al vehiculului), atribuit de către producător, anul de producție al mașinii este 1995. Conform standardului internațional ISO (Organizația Internațională pentru Standardizare), activ și pe teritoriul R. Moldova, pentru producători, anul de producere începe pe 1 iulie și se termină la 30 iunie. Astfel, în cazul în care mașina a fost asamblată începând cu 1 iulie, VIN codul va conține litera corespunzătoare următorului an, astfel, automobilului fiindu-i atribuit anul de producere următor.

„Prin derogare de la prevederile Codului vamal al Republicii Moldova nr. 95/2021 și ale  Codului fiscal nr. 1163/1997, se permite, cu titlu de excepție, dlui Besedovschi Nicolae, punerea in liberă circulație (import), cu scutirea de la plata drepturilor de import, a mijlocului de transport de model Volkswagen, marca Transporter T4, anul fabricării 1994”, se arată în modificările legale adoptate.  

VIDEO/ Dreptatea strâmbă: Pentru o mașină de 50 de mii de lei, un bărbat cu dizabilități este obligat să achite 240 de mii de lei, datorie vamală

La fel, la sfârșitul lunii martie, Ziarul de Gardă a relatat povestea lui Iosif Rudeanu, o persoană cu dizabilități, care era obligat să achite retroactiv în vistieria statului o sumă de cinci ori mai mare, adică circa 240 de mii de lei, după ce a importat un automobil de 2500 de euro și l-a întrebuințat timp de mai bine de un an. Potrivit experților consultati de ZdG, Iosif Rudeanu, alături de alte peste 180 de persoane cu dizabilitati devenise victima unui „vid în legislație”. Modificările aduse prin proiectul de lege l-au scutit de plata acestor impozite.