Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un fost „milițian” din regiunea…

Un fost „milițian” din regiunea transnistreană, condamnat la 15 ani de închisoare, a fost eliberat din detenție. Anunțul, făcut de Tiraspol în ziua în care l-au eliberat pe Adrian Glijin

Sursa imagine: zonadesecuritate.md

Un fost colaborator al așa-zisei miliții locale din regiunea transnistreană, cetățean al R. Moldova, care a fost condamnat în luna august 2020 la 15 ani de închisoare pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură, a fost eliberat din detenție. Anunțul privind eliberarea lui Andrei Samonii a fost făcut vineri, 7 aprilie, de către așa-numitul minister de externe de la Tiraspol, în aceiași zi în care a fost eliberat Adrian Glijin, cetățean al R. Moldova, răpit în 2020 și deținut ilegal de către structurile de la Tiraspol.

„Decizia luată de autoritățile judiciare moldovenești confirmă caracterul absolut ilegal, inuman și politizat al acuzațiilor aduse lui A. Samonii. Detenția nejustificată a unui cetățean al Transnistriei nu are nimic comun cu principiile democrației și arată încălcările grosolane ale drepturilor și libertăților omului de către partea moldovenească”, au afirmat reprezentanții așa-numitului minister de externe de la Tiraspol.

La 31 ianuarie 2023, termenul pedepsei aplicate lui Samonii a fost redus cu 519 zile, ca urmare a constatării aflării în detenție în condiții inumane în Penitenciarul nr. 11 Bălți și nr. 2 Lipcani. Soluția a fost menținută prin decizia Curții de Apel Bălți din 3 aprilie 2023.

La 21 martie 2023, fiind aplicate prevederile Legii cu privire la amnistie, termenul pedepsei a fost redus cu o treime, adică cu 2 ani.

Astfel, Asociația Promo-LEX „îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi și diligență maximă pentru a-și executa obligațiile pozitive asumate de a atrage la răspundere persoanele care comit ilegalități indiferent de locul comiterii acestora pe teritoriul R. Moldova”.

„Chiar dacă cauza acestuia se află pe rolul Curții Supreme de Justiție, chiar dacă victimele infracțiunilor nu au fost despăgubite, Andrei Samonii a fost eliberat din detenție. Acesta a fost privat de libertate aproximativ 3 ani și 3 luni.

Eliberarea din detenție înainte de termen a unei persoane condamnată pentru răpire, învinuită de aplicarea torturii, în cumul cu neachitarea despăgubirilor dispuse de instanțele de judecată cu titlu de prejudiciu moral în beneficiul părților vătămate, nu reprezintă o măsură echitabilă, conform principiilor drepturilor omului”, notează Promo-LEX.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Asociația Promo-LEX, la 8 ani de la răpirea și torturarea unui cuplu din Vertiujeni de către „milițieni” din stânga Nistrului, victimele continuă să-și caute dreptate.

„În noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, angajați ai „miliției” din stânga Nistrului au răpit din propria locuință un cuplu din s. Vertiujeni, r. Florești (malul drept al Nistrului). Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat și au fost transportați cu o luntre în stânga Nistrului la „comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul local de detenție preventivă și învinuite de un presupus furt a doi iepuri.

Maltratările au durat 3 zile. La data de 12 aprilie 2015, datorită intervenției autorităților constituționale, cei doi locuitori ai r. Florești au fost eliberați din detenția ilegală. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora. În același timp, au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției.

După aproape 5 ani, în ianuarie 2020, autoritățile R. Moldova, au reușit să-l rețină pe Andrei Samonii, un fost colaborator al „miliției locale”, cetățean al Republicii Moldova, implicat în abuzurile comise în privința cuplului din s. Vertiujeni, în timp ce acesta încerca să-și perfecteze actele la Agenția Servicii Publice”, se arată în comunicat.

La 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca, sediul Central, acesta a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

„Cu regret, calvarul victimelor a continuat. La data de 1 septembrie 2020, Asociația Promo-LEX a fost sesizată de rudele lui Mamontov Constantin (una dintre cele 2 părți vătămate) cu privire la reținerea acestuia la 31 august 2020, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană. Constantin a fost eliberat după 13 zile de detenție ilegală. Aparent, reținerea și privarea repetată a acestuia de libertate a fost aplicată de către reprezentanții structurilor de facto cu titlu de răzbunare pentru condamnarea la 5 august 2020 a fostului lor coleg”, susțin reprezentanții Asociației.

La 11 octombrie 2022, Curtea de Apel Bălți a decis reducerea pedepsei de la 15 la 6 ani privațiune de libertate, iar Andrei Samonii a fost condamnat doar pentru comiterea infracțiunii de răpire. Suplimentar, instanța de apel a decis achitarea condamnatului pentru actele de tortură pe motiv că „fiind colaborator al așa-numitului comisariat de miliție, care nu este recunoscut de autoritățile legale ale R. Moldova, nu poate fi subiect al infracțiunii de tortură.”

În privința acuzațiilor referitoare la comiterea infracțiunii de violare de domiciliu, instanța l-a recunoscut vinovat, dar la liberat de răspundere penală ca urmare a expirării termenului de prescripție, punctează Promo-LEX.

De asemenea, instanța de apel a redus sumele prejudiciului moral de la 20 000 de euro – la 20 000 de lei.

„Nefiind de acord cu constatările și soluția instanței de apel, avocații Promo-LEX a fost depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Bălți. În prezent, cauza penală se află pe rolul Curții Supreme de Justiție”, comunică sursa citată.

În octombrie 2021, la un de la răpirea lui Adrian Glijin, ZdG a scris că expert în drepturile omului la Asociația Promo-LEX, Pavel Cazacu, a afirmat că între cele patru persoane răpite pe 7-8 octombrie 2020 ar exista o legătură și că răpirea acestora ar reprezenta o răzbunare a pretinselor autorități transnistrene pentru dosarul lui Andrei Samonii, milițian din regiunea transnistreană, condamnat pentru răpirea unui cuplu din satul Sănătăuca. „Am observat că aceste răpiri sunt legate cu un alt dosar, care există aici, în dreapta Nistrului. Este vorba despre dosarul în care un fost polițist din stânga Nistrului a fost condamnat aici, în partea dreaptă a Nistrului, pentru fapte de tortură, de răpire. A fost condamnat la 15 ani de detenție. […] Pavel Voicu, fostul Ministru de Interne al Republicii Moldova, într-o conferință de presă  din decembrie 2020, a recunoscut acest lucru”, a spus atunci avocatul Promo-LEX.