Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Un fost „milițian” din…

DOC Un fost „milițian” din regiunea transnistreană, condamnat definitiv pentru răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești

La 8 aprilie 2021, Curtea de Apel Bălți a menținut sentința Judecătoriei Soroca, prin care Andrei Samonii, un fost „milițian” din regiunea transnistreană, a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori din raionul Florești.

Potrivit notei emise de către reprezentanții Promo-LEX, în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, Andrei Samonii, alături de alți „milițieni” din regiunea transnistreană au răpit din propria locuință un cuplu din satul Vertiujeni, raionul Florești, teritoriu controlat de autoritățile constituționale.

Aceștia u fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la „comisariatul de miliție din orașul Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furtul a doi iepuri. Cei doi concubini au fost deținuți ilegal până la 12 aprilie 2015. Doar datorită intervenției autorităților constituționale, aceștia au avut posibilitatea de a se întoarce acasă. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora, în același timp au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției ilegale”, se arată în comunicatul Promo-LEX.

La 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central), Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20.000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Sentința Judecătoriei a fost contestată de către inculpat, care a solicitat achitarea sa. La 8 aprilie 2021 Curtea de Apel Bălți (CA) a respins apelul inculpatului și a menținut fără modificări sentința contestată. Decizia este definitivă și executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Această sentință este un precedent judiciar valoros și o premieră pentru victimele torturii din regiunea transnistreană. În același timp, acest caz demonstrează că autoritățile Republicii Moldova dispun de pârghii și posibilități legale pentru a finaliza procedurile penale, și de a pedepsi corespunzător persoanele vinovate de comiterea unor abuzuri grave, chiar dacă sunt domiciliate pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale”, menționează avocatul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu.

În context, asociația Promo-LEX îndeamnă autoritățile constituționale să depună eforturi suplimentare în scopul de a investiga în mod eficient cauzele penale deschise pe fapte de răpire și/sau privațiune ilegală de libertate.