Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trump și dosarul informațiilor clasificate…

Trump și dosarul informațiilor clasificate (DW)

Fostul președinte american Donald Trump a fost inculpat pentru a doua oară în ceea ce este considerat a fi un caz mai serios, scrie Deutsche Welle. Ce știm despre ancheta privind informațiile clasificate?

A doua inculpare a fostului președinte american Donald Trump are loc sub acuzația că ar fi utilizat nepotrivit informații clasificate – cazul este considerat cea mai serioasă amenințare juridică cu care s-a confruntat până acum fostul șef de stat.

Trump a anunțat trimiterea sa în judecată pe platforma sa Truth Social, insistând că ar fi „nevinovat.” Potrivit lui, a fost convocat să apară marți în fața tribunalului federal din Miami. Este pentru prima oară când un fost președinte american este inculpat la o instanță federală.

Deși cazul rămâne închis, presa americană susține că Trump ar fi fost inculpat sub șapte capete de acuzare, legate de folosirea inadecvată de documente secrete și obstrucționarea justiției.

Cazul complică problemele cu legea ale fostului președinteși candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2024.

Tot anul acesta, Trump a fost trimis în judecată la New York într-o investigație privind plata unor sume de bani actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels, pentru ca aceasta să nu dezvăluie anumite informații despre el. Procesul ar urma să înceapă în martie 2024, în timpul alegerilor preliminare republicane.

Cum a început cazul informațiilor clasificate?

Cazul ar fi început la scurt timp după pierderea alegerilor prezidențiale din 2020 de către Trump, care a fost astfel obligat să se mute de la Casa Albă.

În primăvara lui 2021, autoritatea arhivelor naționale americane, National Archives and Records Administration, ar fi constatat că din colecția sa ar lipsi documente importante din timpul administrației Trump.

O lege prezidențială privind documentele Casei Albe (The Presidential Records Act) prevede că toate aceste documente sunt proprietatea guvernului american și trebuie păstrate.

Responsabilii Arhivei ar fi luat legătura cu reprezentanții lui Trump iar unul dintre aceștia i-ar fi informat că documente din arhiva prezidențială s-ar afla la reședința lui Trump Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida.

În ianuarie 2022, Arhiva Națională a recuperat 15 cutii cu documente de la Mar-a-Lago. Departmentul Justiției a fost ulterior informat că ar fi fost vorba și de numeroase dosare cu informații clasificate.

Totuși, nu au fost recuperate toate documentele lipsă iar în mai 2022 Trump a primit o citație de la FBI și Departmentul de Justiție prin care i se cerea returnarea tuturor documentelor clasificate aflate în posesia sa.

Săptămâni mai târziu, anchetatorii au vizitat reședința lui Trump din Florida, unde au primit zeci de documente și o declarație semnată de avocații lui Trump, prin care se preciza că ar fi fost înapoiate astfel toate informațiile cerute.

Reședința lui Trump Mar-a-Lago din Florida

De ce a făcut FBI razie la Mar-a-Lago?

Afirmația avocaților s-a dovedit însă falsă iar în august 2022 responsabilii federali au primit un mandat de percheziție și au făcut razie la Mar-a-Lago, confiscând peste 33 de cutii cu mii de documente, printre care 100 de informații secretizate.

De la părăsirea Casei Albe în ianuarie 2021, aproximativ 300 de documente clasificate au fost recuperate de la Trump, inclusiv unele la nivel top secret.

Președintele nu a negat deținerea acestor documente, dar și-a apărat acțiunile susținând că le-a declasificat când încă era președinte, dar fără a prezenta dovezi în acest sens.

Potrivit legislației americane, președinții în exercițiu pot declasifica documente, dar pierd această autoritate în momentul părăsirii funcției.

De ce este acuzat Trump?

Acuzațiile care i se aduc nu sunt deocamdată precizate. Dar confiscarea documentelor de la reședința lui Trump din Florida ar indica încălcarea a trei legi diferite, toate având legătură cu utilizarea nepotrivită a arhivelor guvernamentale federale.

Prima lege împiedică deținerea neautorizată de informații privind apărarea națională și prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Celelalte două legi, care interzic ascunderea sau distrugerea de documente de stat oficiale, prevăd pedepse cu detenție între trei și 20 de ani.

Avocatul lui Trump Jim Trusty a declarat pentru CNN după inculpare că acesta ar fi acuzat printre altele de conspirație, declarații false, obstrucționarea justiției și deținerea ilegală de documente clasificate sub Legea Spionajului.