Principală  —  IMPORTANTE   —   Trei ani de la depunerea…

Trei ani de la depunerea cererii de aderare a R. Moldova la UE

Foto: Vladislav Culiomza/ Reuters

Luni, 3 martie 2025, se împlinesc trei ani de când R. Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Tot în această zi, președintele Consiliului European, António Costa, efectuează o vizită de lucru în țara noastră, pentru a reconfirma sprijinul UE pentru parcursul european al R. Moldova.

Pe 3 martie 2022, R. Moldova a înaintat cerere de aderare la Uniunea Europeană (UE). Un anunț în acest sens a fost făcut atunci de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă. Șefa statului, însoțită de fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a semnat documentul în acest sens.

„Astăzi semnăm cererea de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emmanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. R. Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această opțiune. Ei văd viitorul țării noastre în Uniunea Europeană. Știm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât, vom parcurge toate etapele pentru a construi viitorul prosper și pașnic al cetățenilor din Moldova”, declara Maia Sandu.

R. Moldova și Georgie s-au alăturat Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, cu două zile înainte, UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul invaziei ruse din ţara sa.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE.

Doi ani mai târziu, în iunie 2024, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole de negociere, grupate în șase grupuri tematice. Negocierile pentru fiecare grup se deschid ca un întreg – după ce țara îndeplinește criteriile de referință pentru deschidere. Fiecare capitol va fi abordat individual în ceea ce privește închiderea sa provizorie. 

Pe 25 iunie 2024, la Luxemburg a avut loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană, în cadrul căreia au fost lansate oficial negocierile de aderare ale țării noastre la Uniunea Europeană.