Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Votat în primă lectură. Cât…

Votat în primă lectură. Cât ar putea costa indexarea pensiilor de două ori pe an

Parlamentul a votat în primă lectură inițiativa președintelui Dodon cu privire la indexarea pensiilor de două ori pe an. Inițiativa prevede costuri suplimentare lunare în mărime de aproximativ 30 de milioane de lei lunar. Respectiv, pentru anul 2020, în Bugetul de stat și Bugetul asigurărilor sociale trebuie prevăzute 90 de milioane de lei.

Consilierul președintelui, Ion Chicu, a declarat că aceste surse financiare pot fi identificate: „Bugetul asigurărilor sociale de stat, este în jur de 20 miliarde de lei. 30 de milioane de lei pentru indexare pentru cele mai vulnerabile categorii de cetățeni se pot indentifica. Dacă ne referim la deficitul acestui buget al asigurărilor sociale, acesta persistă, dar e importat să întreprindem măsuri pentru a spori veniturile proprii ale acestui buget și eu cred că noi suntrem într-o dinamică bună cu acumulările respective”.

Fracțiunea Partidului Platforma DA a declarat că această inițiativă este pozitivă, însă are mai multe lacune, motiv pentru care, în lectura a doua, va veni cu mai multe amendamente.

Proiectul de lege prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare, pentru toți beneficiarii, coeficientul de indexare reprezentând media indicelui prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani.

Începând cu 1 octombrie 2020, pensiile ar putea fi însă indexate după cum urmează:

  • pensiile, care la 30 septembrie 2020 nu depășesc minimul de existență pentru pensionari în primul semestru al anului în curs, se indexează la 1 octombrie 2020;
  • pensiile, care la 30 septembrie 2021 nu depășesc mărimea dublă a minimului de existență în primul semestru al anului în curs, se indexează la 1 octombrie 2021.
  • pensiile, care la 30 septembrie 2022 nu depășesc mărimea triplă a minimului de existență în primul semestru al anului în curs, se indexează la 1 octombrie 2022.

Conform informațiilor statistice, la 1 iulie 2019, în R. Moldova erau înregistrați 700 887 beneficiari de pensii, cu mărimea medie a pensiei de circa 1 890 de lei.

Dintre cei 700 887 de beneficiari de pensii, 527 710 persoane sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, cu o mărime medie a pensiei de 1 834 lei. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, minimul de existență pentru pensionari constituie 1574 lei, iar numărul beneficiarilor care primes pensia sub acest indicator constituite circa 400 mii de persoane.