Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Stare de urgență prelungită,…

VIDEO Stare de urgență prelungită, procurorul general interimar la Parlament, tensiuni între R. Moldova și Rusia după interzicerea panglicii negru-oranj și detalii despre ce întâmplă acum în Ucraina | Săptămâna de Gardă

La solicitarea prim-ministrei Natalia Gavrilița, Parlamentul a prelungit cu încă 60 de zile starea de urgență instituită în R. Moldova în contextul războiului din Ucraina. La aceeași ședință a Parlamentului, deputatul socialist Radu Mudreac a rămas fără imunitate parlamentară. Procurorul general interimar a solicitat ridicarea imunității în vederea reținerii, arestării, efectuării perchezițiilor și trimiterii în judecată a parlamentarului fracțiunii comuniștilor și socialiștilor. Pe numele deputatului a fost inițiată urmărirea penală pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

ZdG a scris anterior că alesul poporului locuiește într-o casă de milioane, iar ANI a constatat o „diferență vădită”, în mărime de 4,5 milioane de lei, între averea dobândită și veniturile obținute. Mai multe detalii despre casa de lux a lui Mudreac avem pe zdg.md.

R. Moldova a completat și transmis vineri, 22 aprilie, un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea R. Moldova la spațiul european. La ceremonia de transmitere oficială a documentului a participat președinta R. Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ambasadorul Uniunii Europene Janis Mazeiks.

Începând cu data de întâi mai gigantul rus Gazprom ar putea să rezilieze contractul de livrare a gazelor naturale în R. Moldova, însă nu există riscuri să rămânem fără gaz sau energie electrică, dă asigurări vicepremierul Andrei Spînu. Acesta susține că R. Moldova este pregătită să procure gaze naturale și energie electrică din alte surse decât cele rusești.

Situație tensionată între R. Moldova și Rusia după ce autoritățile noastre au aprobat legea care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei: literele V, Z și panglica negru-oranj. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că decizia Republicii Moldova „provoacă indignare”. 

Drept reacție, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova a anunțat convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. La o zi de la convocare, secretarul de stat Ruslan Bolbocean a avut o întrevedere cu Vasnețov. În cadrul discuției, diplomatului rus i-a fost expusă poziția Republicii Moldova în legătură cu declarațiile recente ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus și reiterată solicitarea de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al țării noastre.

Guvernul a aprobat documentul care dă undă verde vânzării către SUA a terenului fostului Stadion Republican. Prețul terenului urmează a fi stabilit în timpul negocierilor dintre instituțiile Republicii Moldova și partea americană. Informații despre membrii Comisiei de negocieri, avem pe site-ul nostru.

Evenimente importante și la capitolul justiție. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a examinat și aprobat o sesizare a procurorului general interimar, Dumitru Robu, cu privire la eliberarea acordului pentru efectuarea perchezițiilor în cazul unui judecător. Magistratul vizat este Valeriu Hudoba de la Judecăria Comrat, care este bănuit de îmbogățire ilicită.

Avem noutăți și din dosarul delapidărilor de la Calea Ferată din Moldova. Procurorii au efectuat noi percheziții și au reținut două persoane. Perchezițiile au avut loc la domiciliile și birourile a șase angajați ai unor agenți economici, bănuiți de complicitate la trucarea unor achiziții de bunuri făcute de CFM, în perioada 2018-2019. Potrivit PCCOCS, prejudiciul cauzat este de aproximativ 60 de milioane de lei.

O veste bună vine de la București. Senatul României a aprobat un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro pentru R. Moldova. Astfel, România va acorda, în următorii șapte ani, sprijin Republicii Moldova în eforturile sale ce vizează dezvoltarea durabilă şi avansarea pe calea reformelor şi integrării în Uniunea Europeană.

DESPRE RĂZBOI

Forțele ucrainene continuă să reziste atacurilor rusești din orașul Mariupol, iar situația de la uzina Azovstal, unul dintre ultimele locuri rămase încă sub control ucrainean din oraș, este critică, în condițiile în care un număr mare de civili încă se află în incintă. 

De cealaltă parte, rușii se laudă că au „eliberat” orașul Mariupol. În timpul unei discuții difuzate de ruși, Putin îi ordonă ministrului Apărării să nu ia cu asalt uzina Azovstal, întrucât operațiunea ar fi acum lipsită de sens.

Tot în estul Ucrainei, forțele de apărare au respins numeroase încercări de avans ale rușilor în regiunea Donbas, unde Rusia își concentrează toate eforturile pentru a obține astfel o victorie oricât de mică în acest război.  Deocamdată, rușii au reușit să preia controlul în Rubijne și Kremina, iar 80% din Lugansk se află, de asemenea, sub ocupație. Armata rusă a executat bombardamente devastatoare și în regiunile Mikolaiv și Harkiv.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat Rusia și Ucraina să ajungă la un acord de încetare a focului în perioada Paștelui Ortodox. Oficialul a îndemnat părțile implicate în războiul din Ucraina să oprească vărsarea de sânge și să găsească o posibilitate pentru dialog și, ulterior, pentru un acord de pace.