Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Adunarea națională Moldova Europeană,…

VIDEO Adunarea națională Moldova Europeană, fondatorul „Bismobil Kitchen” a fost reținut de oamenii legii, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, iar Igor Dodon a venit în fața judecătorilor | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Fondatorul „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost reținut de oamenii legii într-o casă părăsită din orașul Durlești, după o săptămână de la evadare. Deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, președinta Maia Sandu cheamă cetățenii la Adunarea națională pe 21 mai, iar fostul președinte Igor Dodon a venit în fața judecătorilor fiind acuzat de „deținerea și folosirea unui document medical fals”.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

Noutatea săptămânii vine de la Curtea de Apel Chișinău. După ani de tărăgănări, deputatul fugar Ilan Șor a fost condamnat joi la 15 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, în dosarul „frauda bancară”. Acesta este învinuit de escrocherie și spălare de bani, și urmează să restituie statului 5,2 miliarde de lei. Decizia luată de magistrații Curții de Apel Chișinău este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. La scurt timp după pronunțarea hotărârii, Ilan Șor, care se află în Israel, a publicat o înregistrare video în care i-a amenințat pe judecători că vor ajunge, citez „foarte curând după gratii”.

Ilan Șor, deputat, președintele Partidului „Șor”: „Hotărârea de astăzi mă lasă rece, nu am de gând să mă conformez acesteia și vă asigur că va fi anulată a doua zi după schimbarea actualului regim”.

Miniștrii de externe și ai apărării din România, Ucraina și Republica Moldova s-au reunit joi, la București. Aceștia au semnat o declarație comună, în care se menționează că cele trei țări așteaptă „cu nerăbdare” decizia de a începe negocierile de aderare la UE ale Ucrainei și R. Moldova „încă în cursul acestui an”. În cadrul trilateralei București-Kiev-Chișinău, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România va continua să fie solidară cu Ucraina şi cu R. Moldova atât timp cât va fi necesar.

Președinta Maia Sandu a lansat luni inițiativa de a convoca, pe 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, o adunare a cetățenilor în care, citez „să spună lumii că noi suntem europeni și că aceasta este calea aleasă de noi”.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Chiar dacă avem anumite supărări, chiar dacă uneori avem păreri diferite, acum nu e momentul de ceartă și dezbinare. Acum e momentul să ne unim și să devenim împreună parte a familiei europene. Vin cu acest îndemn, pentru că în momentele cruciale, deciziile mari nu se iau doar de politicieni. Deciziile mari se iau de oameni în Piața Marii Adunări Naționale”.

După anunțul șefei statului, deputatul fugar Ilan Șor și liderul Partidului „Acasă Construim Europa”, Gheorghe Cavcaliuc, ambii cercetați în dosare penale, au declarat că și formațiunile lor vor participa la Adunarea națională „Moldova Europeană”, însă vor fi în opoziție față de guvernare.

Săptămâna aceasta, Curtea Constituțională a decis că simbolurile Z și V, dar și panglica bicoloră negru – oranj pot fi purtate și confecționate pe teritoriul țării, însă este interzisă utilizarea acestora pentru a justifica sau glorifica acțiunile de agresiune militară, crimele de război sau crimele împotriva umanității. După mai multe critici apărute în spațiul public în legătură cu această decizie, Înalta Curte a emis un comunicat în care menționează că instituția nu a „repus în drepturi” și nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a simbolurilor respective.  Potrivit Curții, sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională, însă pentru a sancționa o persoană, citez „trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis micșorarea tarifelor la energia electrică. Astfel, consumatorii Premier Energy, din centrul și sudul țării, vor achita 2,99 lei per kWh, cu 43 de bani mai puțin decât tariful actual, iar consumatorii operatorului „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,58 lei per kWh, cu 26 de bani mai puțin decât tariful în vigoare. Hotărârile au intrat în vigoare vineri.

Compania „GMG Production”, afiliată oligarhului Vladimir Plahotniuc, a intrat în insolvabilitate. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, după ce  „Finpar Invest” SRL, o altă companie controlată de Plahotniuc prin intermediari, a depus o cerere pentru intentarea procesului de insolvabilitate. Judecătorii menționează faptul că „GMG Production” S.R.L. a înregistrat datorii față de „Finpar Invest” S.R.L. de aproximativ 29 milioane de lei. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Zilele trecute, pe pagina de facebook a fondatorului „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, care a evadat săptămâna trecută din custodia lor, a apărut un mesaj în care autorul afirmă că „știe că într-o zi o să se predea organelor de urmărire penală, sau singuri o să-l rețină, însă până atunci o să se expună online”. Mihail Șaran susține că a fugit de oamenii legii pentru că și-ar fi pierdut încrederea în justiție și ar fi înțeles că nu avea sens să aștepte pronunțarea instanței de judecată, care examina cererea procurorilor de plasare a acestuia în arest preventiv. ZdG nu a putut să-l contacteze pe Mihail Șaran pentru a confirma dacă el a scris mesajul. Acesta nu a răspuns apelurilor noastre. Vineri, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că Mihail Șaran a fost reținut de oamenii legii într-o casă părăsită din orașul Durlești, după o săptămână de la evadare.

Eduard Baghirov, scriitor și blogger rus, condamnat în R. Moldova în dosarul „7 aprilie”, a murit la vârsta de 47 de ani. Cauzele decesului nu au fost făcute deocamdată publice, însă mai multe surse rusești scriu că Baghirov era în comă de mai mult timp. În 2015 Eduard Baghirov a fost condamnat la 5 ani de închisoare în R. Moldova după ce procurorii au demonstrat că acesta a participat la dezordinile în masă din aprilie 2009. Baghirov nu și-a ispășit însă pedeapsa, deoarece fugise din R. Moldova cu mult înainte de a fi condamnat.

Fostul sportiv Ion Șoltoianu, care până în 2019 a ispășit o pedeapsă cu închisoare pentru omor, a ajuns din nou în arest. Acesta ar fi pretins prin șantaj peste cinci milioane de lei de la un fost coleg din detenție. Potrivit Poliției, în perioada de debut a șantajului victima își ispășea pedeapsa pentru escrocherie, iar învinuitul – pentru omor. Șantajul ar fi continuat și după eliberarea celor doi din penitenciar, timp în care Șoltoianu îl amenința pe bărbat și pe familia sa cu violență fizică și cu moartea. În martie 2022 Șoltoianu a fost protagonistul unui alt incident, agresând un bărbat în sectorul Botanica al capitalei.

Șase persoane au fost reținute zilele trecute în urma unor percheziții desfășurate în cadrul mai multor cauze penale pornite pe fapte de corupție comise de angajați ai Agenției Servicii Publice din nordul țării. Conform Centrului Național Anticorupție, pentru aplicarea calificativului „admis” la examenele pentru obținerea permisului de conducere, angajații ASP cereau de la candidați sume cuprinse între 500 și 1000 euro. Joi, cele șase persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile.

Prima ședință de judecată în dosarul în care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, soția acestuia și un medic de familie sunt cercetați pentru „deținerea și folosirea unui document medical fals” a avut loc miercuri la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Socialistul a declarat că nu a încălcat nimic.

Războiul din Ucraina a adus în această săptămână în fața omenirii un nou episod șocant. După masacrele de la Bucha și Irpin, după executarea prin împușcare a unui militar ucrainean care a avut curajul să rostească „Slava Ukraine” în fața soldaților rușilor, de această dată pe rețelele de socializare a fost făcut public un clip video în care un soldat rus îl decapitează pe un prizonier ucrainean. Între timp, Banca Mondială a anunțat un sprijin financiar nerambursabil de 200 milioane de dolari pentru repararea infrastructurii energetice a Ucrainei, care până acum a suferit pagube de cel puțin 11 miliarde de dolari. 

Suntem în sâmbăta Paștelui Ortodox – sărbătoare care, în zilele noastre, este asociată cu mese bogate, pline cu tot felul de bucate. Dar cum era Paștele în timpul foametei din anii 46-47? Ziarul de Gardă a discutat cu Ludmila Cojocaru, doctoră în istorie, care a dialogat cu victimele foametei și a deportărilor staliniste, sintetizând în pagini de carte memoriile acelor vremuri.

Interviul integral cu Ludmila Cojocaru poate fi văzut pe canalul nostru, iar mâine, în prima zi de Paște, vom publica o ediție specială a podcastului ZdCe, în care colega noastră Natalia Zaharescu a vorbit despre tradițiile legate de sărbătoarea de Paște, cele care s-au pierdut și cele care mai sunt practicate în R. Moldova, cu folclorista Varvara Buzilă, șefa secției etnografie a Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală.