Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Referendum și alegeri în…

VIDEO Referendum și alegeri în aceeași zi, șef la Poliția de Frontieră și noua vilă a lui Șor din Israel | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

În 2024 am putea avea referendum și alegeri prezidențiale în aceeași zi, oligarhul fugar Ilan Șor s-a mutat în casă nouă, mai mare și mai luxoasă, iar guvernul a aprobat fuziunea a două spitale și a două universități.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Președinta Maia Sandu și-a anunțat, duminică, intenția de a candida pentru un nou mandat și a cerut Parlamentului organizarea unui referendum privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Cred că este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare. Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși. Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024”.

La câteva zile după anunțul președintei, Parlamentul a aprobat modificarea Codului Electoral, astfel încât referendumul republican să poată fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale.

Într-un interviu pentru presa română, Maia Sandu a afirmat că, după alegerile din 2020, Rusia și-ar fi schimbat strategia în privința R. Moldova, înțelegând că nu mai poate să mizeze doar pe partidele proruse. Asta pentru că marea majoritate a cetățenilor din R. Moldova își doresc integrarea europeană a țării, a declarat Maia Sandu. Potrivit ei, acum Kremlinul încearcă să facă jocuri și pe partea votului proeuropean, și pe partea votului prorus.

Ruslan Gălușcă a fost numit de Guvern în funcția de șef al Poliției de Frontieră. Acesta activează în cadrul instituției din anul 2009, ocupând până acum funcția de șef al Direcţiei Supravegherea Frontierei. Funcția a devenit vacantă la începutul lunii noiembrie, după ce Rosian Vasiloi și-a dat demisia.

Fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, care în prezent se ascunde în Israel, s-a mutat într-o casă nouă – mai mare și mai luxoasă. Conform unei investigații publicate de proiectul media Cu Sens, vila are o piscină panoramică în care se varsă o cascadă, iar cele trei niveluri ale proprietății se bucură de spații generoase cu finisaje și mobilier de o finețe aparte. Șor nu a răspuns întrebărilor expediate de către jurnaliștii Cu Sens, însă, în cadrul unei  apariții pe facebook, acesta i-a amenințat pe autorii investigației că îi va nimici. 

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” va fuziona cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Un proiect în acest sens a fost aprobat, miercuri, de Guvern, chiar dacă mai mulți medici au protestat împotriva comasării celor două instituții medicale. Conform autorităților din sănătate, reorganizarea are drept scop optimizarea cheltuielilor și eficientizarea proceselor administrative.

Ala Nemerenco, ministra Sănătății: „Nu mă voi axa aici pe o notă negativă ca să prezint toate datele și cifrele care vin să spună despre ineficiența gestionării la nivel de administrație a acestor instituții. Aș vrea să subliniez mai mult partea pozitivă, pentru că investițiile și restructurările necesare sunt esențiale, având în vedere experiența pandemică prin care am trecut și țara nu-și poate permite să dispună în continuare de un spital de boli infecțioase la nivel republican care să nu aibă secție de terapie intensivă și în perioada pandemică absolut toții pacienții au trebuit să fie transferați către alte spitale”.

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport va fuziona cu Universitatea de Stat din Moldova. Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării susțin că decizia urmărește consolidarea situației financiare a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport în condițiile în care, în ultimii trei ani, numărul studenților a scăzut cu aproximativ 15%.

Organele de drept au efectuat, miercuri, 9 percheziții într-o cauză penală de spălare de bani săvârșită de către „un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”. Potrivit Centrului Național Anticorupție, cinci persoane din nordul țării, „urmărind scopul introducerii în circuit a mijloacelor financiare cu o proveniență suspectă”, ar fi utilizat sistemele interbancare de transferuri rapide, pentru a introduce mijloacelor financiare ilicite pe teritoriul R. Moldova în mai multe tranșe. În acest scop, au fost racolate peste 90 de persoane fizice care, contra unui comision bănesc, ar fi oferit datele personale bancare pentru transferul și deghizarea originii mijloacelor bănești. Suma extragerilor documentate de oamenii legii este de aproape 200 de mii euro și peste 19 mii de dolari.

În 2023 R. Moldova a devenit cel mai mare exportator de prune proaspete din Europa și al treilea la nivel mondial. Conform Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2023, fermierii moldoveni au exportat peste 47 de mii de tone de prune proaspete, înregistrând venituri de peste 22,8 milioane de dolari. Cea mai mare cantitate, aproximativ 79% din exporturile de prune ale R. Moldova, a ajuns în țările Uniunii Europene, iar celelalte 17% au fost exportate în țările CSI.

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al orașului Durlești, Oleg Popșoi, a fost numit pe 18 decembrie în funcția de administrator al Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MoldATSA”. Reprezentanții Agenției Proprietății Publice, care deține întreprinderea, au transmis că acesta a fost selectat „din resursele umane cu rezervă de angajare”.  Ce spune noul administrator despre zvonurile privind relația de rudenie pe care ar avea-o cu vicepreședintele Parlamentului și PAS Mihai Popșoi, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Săptămâna aceasta, președinta Maia Sandu i-a acordat ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, „Ordinul Republicii”, citez „în semn de înaltă apreciere a profesionalismului manifestat în domeniul politicii externe, pentru susținerea constantă a eforturilor de integrare europeană a R. Moldova, precum și pentru contribuția majoră la deschiderea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană”. 

Șoferii de camioane vor putea să-și programeze ora exactă de trecere a frontierei, prin înregistrarea lor într-un rând virtual de așteptare, înainte de începerea deplasării mijlocului de transport către punctul de trecere. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, miercuri, de Guvern. 

Autoritățile dau asigurări că noul sistem va contribui la soluționarea problemei întârzierilor și staționărilor camioanelor în punctele de trecere a frontierei de peste șapte zile, dar și a perturbărilor din lanțurile de aprovizionare.

În timp ce țările lumii se pregătesc să celebreze intrarea în Noul An, soldații ucraineni continuă să lupte împotriva invaziei ruse. Zilele trecute, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a negat că armata sa ar fi cerut mobilizarea a încă 500.000 de recruți. Totodată, oficialul ucrainean a atenționat că există riscul ca forțele sale să piardă orașul Avdiivka în următoarele 2-3 luni.

Iar orașul Odesa a fost, în această săptămână, de mai multe ori ținta rușilor. În urma atacurilor cu drone kamikaze, cel puțin patru persoane au fost rănite, printre care un copil de 6 ani. Totodată, forțele ucrainene anunță că au lovit o navă militară rusească aflată într-un port al peninsulei Krimeea, eveniment recunoscut și de ministerul rus al apărării. Iar joi, SUA au deblocat un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 250 milioane de dolari.

Vă-ndemnăm să rămâneți pe canalul nostru de youtube și să vedeți cum e să fii asistent social în R. Moldova, dintr-un reportaj realizat de colegii noștri la Șoldănești. Tot aici găsiți detalii din dosarul miliardului furat, episoadele foștilor conducători ai Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu și Ion Sturzu.