Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: cele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: cele mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 11 martie 2022

Războiul din Ucraina continuă pentru a 16-a zi consecutiv. Orașe întregi au fost transformate în ruine, sute de civili și mii de militari și-au pierdut viața, iar milioane de refugiați caută pacea în țările vecine Ucrainei, inclusiv în R. Moldova. 

Cel mai afectat oraș de la invazia rusă este Mariupol. În urma bombardamentelor și atacurilor lansate de armata rusă, regiunea a fost practic distrusă, orașul fiind în pragul unei catastrofe umanitare. Autoritățile ucrainene afirmă că trei copii au murit, iar alte zece persoane au fost grav rănite după ce forțele ruse au lansat miercuri un atac aerian asupra unui spital de copii care includea și o maternitate.

De la începutul războiului declanșat de Putin au fost înregistrate aproape 2 mii de victime civile, dintre care peste 500 au decedat. Autoritățile ucrainene au anunțat că, printre aceștia, se numără și peste 70 de copii.

Numeroase victime se înregistrează și în rândul militarilor. În timp ce Comunitatea de informații a Statelor Unite estimează că numărul soldaților ruși uciși în primele 15 zile de război în Ucraina ar fi între 2 și 4 mii, autoritățile ucrainene susțin că au anihilat peste 14 mii de militari ruși. 

De partea cealaltă, oficialii ruși au vorbit o singură dată despre pierderile umane suferite în acest război. Au făcut-o pe 2 martie, după șapte zile de la începutul invaziei, când anunțau că au fost uciși doar 498 de militari ruși, în timp ce alți aproape 1600 erau răniți, iar circa 500 erau luați ostatici. Despre numărul militarilor ucraineni uciși în cele 16 zile de război nu au fost deocamdată publicate date oficiale. 

Între timp tot mai mulți militari ruși capturați de armata ucraineană spun că au fost mințiți că merg la exerciții militare sau să mențină pacea în Donbas, dar, de fapt, s-au pomenit în mijlocul unui adevărat război. Pe rețelele sociale au fost publicate zeci de clipuri video în care prizonierii ruși își sună părinții pentru a le da vestea despre captivitatea lor.

În cele 16 zile de război au avut loc trei runde de negocieri între reprezentanții celor două țări, dar și o întrevedere directă între ministrul ucrainean de externe și omologul său rus. În timp ce partea ucraineană a anunțat că deocamdată negocierile nu au produs vreun rezultat, Rusia susține că „au fost realizate unele progrese” în negocierile cu Ucraina. Totuși, focul nu a încetat nici pentru o zi și nici măcar în orașele în care s-a convenit crearea unor coridoare de evacuare a civililor.

După ce a atacat Ucraina, Rusia a depășit Iranul și Siria și a devenit țara supusă celor mai multe sancțiuni internaționale. Zeci de companii de renume internațional au anunțat că își închid oficiile și că se retrag de pe piața rusă. Kremlinul califică sancțiunile internaționale impuse Rusiei drept un „război economic absolut fără precedent”.

Sancțiunile au dus imediat la prăbușirea rublei și creșterea semnificativă a inflației, iar rușii au făcut cozi la bancomate pentru a-și scoate banii.

În contextul războiului din Ucraina, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a efectuat un turneu în Europa, vizitând inclusiv R. Moldova. Pe 6 martie, la Chișinău, Blinken a avut o serie de întrevederi oficiale cu reprezentanții conducerii de vârf a R. Moldova. Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat Blinken a declarat că „R. Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru primirea ucrainenilor.

În timpul aceleiași vizite, Antony Blinken a declarat că Statele Unit vor investi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic al Republicii Moldova și reducerea dependenței energetice față de Rusia.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, peste 2 milioane de oameni s-au refugiat în țările vecine. În R. Moldova au intrat peste 200 de mii de refugiați, iar jumătate dintre aceștia încă se află în țara noastră. La mai multe puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene s-au format cozi kilometrice. Ziarul de Gardă a mers la Palanca și a discutat cu oamenii care fug în aceste zile din calea gloanțelor și a bombelor rusești. 

O parte dintre ucrainenii veniți în R. Moldova s-au adăpostit în centrele pentru refugiați amenajate de guvern, iar alții sunt găzduiți de voluntari, care și-au deschis ușile caselor pentru a le oferi un adăpost. La fel a făcut și Angela Vartic din Chișinău, care a primit în locuința ei trei familii de ucraineni.

Reportajul integral filmat în casa primitoare a Angelei Vartic îl găsiți pe canalul nostru de youtube și tot acolo aflați cum s-au implicat sute de voluntari pentru a-i ajuta pe cetățenii din țara vecină cu informații, transport sau un loc de cazare.