Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Demisia șefului Căii Ferate,…

VIDEO Demisia șefului Căii Ferate, aderarea R. Moldova la SEPA și sentința în cazul unui fost președinte interimar al Băncii de Economii | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

R. Moldova a depus cererea de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro, un fost președinte interimar al Băncii de Economii a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, iar șeful Căii Ferate din Moldova și-a dat demisia.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării tuturor taxelor asupra importurilor din R. Moldova. Europarlamentarul Siegfried Mureşan susține că fructele și legumele moldovenești sunt apreciate pe piața europeană și că Parlamentul European se va asigura că măsura va intra în vigoare înainte de a expira actuala decizie de liberalizare, pe 24 iulie 2024. Propunerea va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Exporturile din R. Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova a anulat, miercuri, decizia autorităților municipale privind finanțarea și gestionarea serviciilor de asistență personală, cea prin care s-a aprobat regulamentul cu privire la taxele pentru activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din capitală, dar și cea prin care a fost anulat ordinul ministrului Educației de demitere a lui Andrei Pavaloi din funcția de șef al Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău.

Reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale afirmă că nu există niciun temei legal pentru comisia municipală de a lua astfel de decizii și a solicitat Cancelariei de Stat să înștiințeze Procuratura Generală în vederea verificării acțiunilor persoanelor responsabile pentru adoptarea deciziilor respective.

Mihail Popșoi, ministrul Afacerilor Externe: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii R. Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”.

Mihail Popșoi a fost învestit, luni, în funcția de ministru de Externe al R. Moldova. La ceremonia de depunere a jurământului a participat președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Am toată încrederea că lucrurile se vor întâmpla bine. Obiectivele noastre pe domeniul politicii externe rămân aceleași – să ancorăm definitiv R. Moldova în lumea liberă, să întreprindem pași decisivi pe calea integrării europene și, bineînțeles, să reprezentăm interesele R. Moldova, interesele cetățenilor noștri, fie că vorbim de cetățenii care sunt în țară sau de cetățenii noștri din diasporă. Avem mult de lucru, avem de întreprins acțiuni importante pentru ca să pornim negocierile și pentru ca să realizăm negocierile de aderare la Uniunea Europeană”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va fi reorganizat în Ministerul Afacerilor Externe, iar Biroul pentru integrare europeană din cadrul Cancelariei de Stat urmează să preia funcțiile care se referă la procesul de integrare europeană. O decizie în acest sens a fost aprobată, joi, de Parlament.

Igor Zaharov, consilierul fostului ministru de Externe Nicu Popescu, a fost numit în funcţia de consilier al președintei Maia Sandu pentru afaceri europene și comunicare strategică. Anterior, acesta a lucrat la Ambasada Britanică din R. Moldova, unde a fost responsabil de comunicare și mass-media. 

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a semnat, marți, cererea de aderare a R. Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro. Țara noastră ar putea fi parte a inițiativei de integrare a plăților Uniunii Europene în circa un an și jumătate.

Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei: „Cu acest sistem, o plată ar putea fi făcută într-un orizont de timp de 24 de ore și în loc să plătim 20 – 30 de euro per tranzacție, am putea plăti numai 1, 2, sau 3 euro, care este un pas uriaș pentru toți cei care participă la sistemul economic. Această veste cred că va fi foarte bună și pentru toți moldovenii care trăiesc și muncesc în străinătate și transferă remiteri și agoniseala lor către rudele lor din țară”.

SEPA este o inițiativă a industriei bancare europene, lansată în 2008. În prezent, zona SEPA este formată din 36 de țări europene, inclusiv mai multe state care nu fac parte din zona euro sau din Uniunea Europeană.

Fostul președinte interimar al Băncii de Economii Viorel Bîrca a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Chișinău la 10 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, în dosarul „Frauda bancară”. Acesta este învinuit de săvârșirea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari și în interesul unui „grup criminal organizat”. Totodată, judecătorii au decis încasarea din contul lui Bîrca în beneficiul Băncii de Economii a prejudiciului material în sumă de 100 de milioane de dolari. În prezent, în privința fostului președinte interimar al Băncii de Economii Viorel Bîrca este aplicată măsura obligării de a nu părăsi țara. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Magistrații Curții Constituționale au validat, marți, mandatul de parlamentar al Veronicăi Briceag, candidată supleantă pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate. Până acum, Veronica Briceag a fost șefă de cabinet în cadrul Ministerului Mediului.

Șeful Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat, și-a depus, luni, demisia. Tofilat nu a vrut să comenteze public motivele demisiei spunând că nu ar vrea să „afecteze procesele sau activitatea operațională”.

Calea Ferată din Moldova se confruntă de mai mulți ani cu probleme financiare. Angajații întreprinderii nu și-au primit salariile pentru ultimele două luni. ZdG a publicat recent o serie de articole la acest subiect, detalii aflați de pe site-ul nostru.

În R. Moldova ar urma să fie construită o autostradă. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, drumul ar urma să unească orașele Iași-Ungheni-Chișinău și Odesa. În acest sens a fost semnat un Acord de cooperare cu Banca Europeană. Potrivit oficialului, studiul de prefezabilitate se va încheia în acest an, iar până la finalul anului 2025 ar urma să fie finalizat și studiul de fezabilitate. Abia după aceste etape va putea fi organizată licitația și demarate lucrările de construcție. 

O fată în vârstă de 11 ani dintr-o localitate din centrul R. Moldova a născut un copil. Cazul a ajuns în vizorul oamenilor legii după ce au fost sesizați de către reprezentanții centrului de sănătate la care s-a adresat copila. Pe acest caz a fost pornit un dosar penal pentru viol, comis asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani. Tatăl vitreg al fetei a fost reținut pentru 72 de ore și audiat în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de viol. Vineri, acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce magistrații au admis demersul procurorilor. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă între 10 si 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Potrivit Coaliției Naționale „Viața fără Violență”, timp de 8 luni, nicio autoritate nu a știut despre violul comis asupra copilului. Potrivit datelor oficiale, 149 de copii au fost victime ale violului în 2023, numărul real însă ar putea fi mult mai mare. Cazurile de abuz sexual împotriva copiilor pot fi raportate la numărul de urgență 112 și la telefonul copilului: 116 111.

O avocată a fost reținută, miercuri, de ofițerii Centrului Naţional Anticorupţie și procurori într-un dosar în care este cercetată pentru trafic de influență. Aceasta a fost denunțată de o altă avocată care i-ar fi transmis mijloace financiare necuvenite pentru influențarea unei decizii de judecată. Conform CNA, bănuita, cunoscând despre faptul că denunțătoarea are o problemă cu fiul său, arestat într-un dosar penal, ar fi convins-o pe aceasta că, prin intermediul unei terțe persoane, poate determina judecătorii să aplice o pedeapsă mai blândă, fără privarea de libertate. În schimbul acestui serviciu, avocata ar fi pretins și primit 1 000 de euro. Ulterior, a fost pronunțată decizia în privința fiului denunțătoarei, acesta fiind plasat în arest la domiciliu. Cercetările pe caz continuă.

Săptămâna aceasta a avut loc unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că 207 persoane au fost eliberate din captivitatea rusă. Tot în această săptămână, cei 27 de lideri europeni au convenit asupra unui pachet de ajutor multianual pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro.  Premierul Ungariei, Viktor Orban, care se opunea până acum ajutorului, a renunțat la dreptul de veto și, astfel, acordarea ajutorului a fost aprobată.

Miercuri, 31 ianuarie, site-ul Ziarului de Gardă a fost atacat de hackerii ruși și a avut probleme de funcționare aproape două ore. Atacul a fost revendicat, și de această dată, de așa numita „Narodnaia CyberArmia”, care a scris pe Telegram că, citez: „Am reamintit celei mai mari instituții de presă din R. Moldova despre noi. Am decis să le transmitem salutări”.

Regiunea transnistreană, o zonă separatistă din R. Moldova susținută de Rusia, exportă peste 70% din producția sa în țările europene. În același timp, așa-numitele autorități transnistrene insistă asupra importanței relațiilor comerciale cu Rusia, menționând că cea mai mare cifră de afaceri comercială a regiunii este înregistrată cu Federația Rusă. Ce arată datele oficiale și ce spun experții consultați de Ziarul de Gardă, aflați din materialul publicat pe canalul nostru de YouTube.