Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Fuga fondatorului Bismobil Kitchen,…

VIDEO Fuga fondatorului Bismobil Kitchen, asistența macrofinanciară din partea UE pentru R. Moldova și cauze penale transmise în instanța de judecată | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Polonia anunță că sprijină R. Moldova în drumul ei către Uniunea Europeană. Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului. Mihail Șaran, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, a evadat înainte ca magistrații să se expună asupra demersului procurorilor de înlocuire a arestului la domiciliu cu arest preventiv. Dodon explică ce a avut în vedere prin declarația „ai noștri sunt deja aproape”, iar cauza penală pentru îmbogățire ilicită în care este vizat un fost deputat transfug a ajuns pe masa magistraților.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de Youtube.

După ce s-a aflat timp de 9 ani și jumătate în gestiunea companiei „Avia Invest”, afiliată deputatului fugar Ilan Șor, Aeroportul Internațional Chișinău a revenit sub controlul statului. Președinta Maia Sandu susține că, în urma concesionării aeroportului, statul ar fi ratat venituri estimate la 1,6 miliarde de lei.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit APP-ului, administrației Aeroportului să asigure funcționarea optimă de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute, spre mai multe destinații, la prețuri accesibile”.

Din punct de vedere juridic însă, revenirea aeroportului în gestiunea statului nu este tranșată definitiv. Decizia finală urmează a fi luată de judecătorii Curții Supreme de Justiție, după ce Avia Invest a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Comisia Europeană va acorda R. Moldova 50 milioane de euro, ca parte a asistenței macrofinanciare în curs de finanțare, în valoare totală de 150 milioane de euro. Decizia vine după ce instituția europeană a concluzionat că țara noastră a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestor plăți.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a efectuat joi o vizită oficială în R. Moldova, unde a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. În timpul vizitei au fost semnate mai multe memorandumuri de înțelegere în domenii precum cel energetic, feroviar și IT. Totodată, oficialul polonez a anunțat că țara sa va oferi 20 de generatoare de curent electric pentru spitalele din R. Moldova.

Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei: „În istoria noastră a fost un eveniment foarte important când am aderat la NATO acum 25 de ani și când am aderat la Uniunea Europeană în anul 2004. Acum trebuie să facem tot posibilul ca R. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”.

Fostul președinte Igor Dodon a comentat declarația controversată „ai noștri sunt deja aproape”, făcută săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri cu alegătorii din Găgăuzia. Socialistul susține că s-a referit la „deputații săi” și nu la „ruși sau la altcineva”.

Între timp, mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor au avut o întrevedere la Moscova cu membri ai partidului președintelui Vladimir Putin „Rusia Unită”. Reprezentanții Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au anunțat miercuri că vor sesiza Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale pe acest subiect. Potrivit formațiunii politice, consultările recente ale socialiștilor la Moscova i-ar face pe aceștia „pasibili de trădare de patrie”. Serviciul de presă al PSRM a declarat pentru newsmaker că nu va reacționa, citez „la tentativele neinspirate ale unui partid de 0% rating de a se promova prin atragerea PSRM în polemici publice”.

Iar deputata Marina Tauber, cercetată în două cauze penale, a anunțat miercuri că „Mișcarea pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, oprește protestele antiguvernamentale în perioada sărbătorilor pascale și le va relua începând cu 7 mai. Anterior, Ziarul de Gardă a publicat o serie de anchete în care arătam, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest a lui Șor.  În cea mai recentă anchetă a Ziarului de Gardă pe subiectul protestatarilor plătiți vă arătăm cum sunt ademeniți cu bani mai mulți studenți din Chișinău pentru a participa la acțiunile inițiativei „Mișcarea pentru Popor”.

Facturile la energie pentru luna martie vor fi ultimele din acest sezon rece care vor mai fi compensate parțial de guvern. Începând cu luna aprilie, consumatorii vor plăti tariful integral. Explicațiile au fost oferite de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Sperăm că zilele reci nu vor dura atât de mult. Pentru acest Guvern a fost foarte important să depășim cu bine această iarnă, au fost luate decizii extrem de complicate. Toți colegii mei din ministere au trebuit să facă reduceri din bugetele proprii pentru a ne asigura că avem resurse necesare pentru a asigura compensațiile în această perioadă”.

Femeile însărcinate vor putea continua să lucreze în perioada concediului de maternitate și, concomitent, vor beneficia de indemnizație. Totodată, indemnizația de maternitate va fi calculată din venitul unuia dintre soții asiguraţi, care va determina o valoare mai mare a acestei indemnizații. Astfel, calcularea indemnizației din salariul soțului va fi posibilă doar dacă acesta confirmă că are un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau un stagiu de cotizare de cel puțin 9 luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei acordării concediului de maternitate.

Săptămâna aceasta, în mai multe localități din nordul și sudul țării au fost înregistrate precipitații sub formă de ninsoare. A nins la Edineț, Ocnița, Fălești, dar și în alte raioane, chiar în mijlocul primăverii. Chiciura și vântul puternic din această săptămână au cauzat deconectarea energiei electrice în mai multe localități din R. Moldova.

Cauza penală inițiată pe faptul îmbogățirii ilicite a fostului deputat transfug Victor Mîndru a ajuns pe masa magistraților. Procuratura Anticorupție a anunțat că în februarie 2014 – decembrie 2017, Victor Mîndru, deținând mandatul de deputat, ar fi dobândit prin intermediul fiului său, mai multe bunuri imobile, valoarea cărora depășește substanțial valoarea mijloacelor dobândite din surse legale de venit. Totodată, fostul parlamentar nu ar fi inclus în unele declarații de avere și interese personale o vilă de vacanță cu terenul aferent, dobândite în 2005, precum și un apartament din Chișinău, dobândit în 1996.

Procurorii au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată și cauza penală de învinuire a șoferului care a provocat accidentul rutier soldat cu decesul adolescentului de 12 ani, Valerian Răilean, campion al Moldovei la ciclism juniori. Potrivit procurorilor, șoferul nu și-a recunoscut vina. Acesta riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat zilele trecute că au avut loc percheziții la fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, după eliberarea acestuia din arest preventiv. Oamenii legii au stabilit că bărbatul a comunicat cu martorii din dosarul de escrocherie în care este vizat, citez „cu scopul ca să-i formeze o poziție favorabilă, să ascundă și distrugă probe”. Procurorii susțin că Mihail Șaran ar fi exercitat ingerință în desfășurarea urmăririi penale, motiv pentru care au depus un demers de înlocuire a arestului la domiciliu cu arest preventiv pentru 30 de zile.

Vineri, în timp ce judecătorul examina demersul procurorilor, Mihail Șaran a părăsit sala de judecată. Potrivit procurorilor, Șaran a plecat din sală înainte de pronunțarea deciziei și s-a deplasat în parcul „Dendrariu”, unde, citez „și-a dat jos brățara electronică în baza căreia era monitorizat de oamenii legii și a evadat”. La scurt timp, poliția a publicat imagini cu momentul în care Șaran își scoate brățara GPS, cerând ajutorul cetățenilor pentru găsirea acestuia. 

Reprezentanții Poliției susțin că Mihail Șaran a fugit într-o direcție necunoscută, folosind mașina avocatului său. De cealaltă parte, apărătorii lui Șaran declară că nu cunosc unde se află clientul lor. În lipsa lui Șaran, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile, începând cu data de 9 aprilie. 

Pe plan extern vă spunem că Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea stat membru al NATO. Țara scandinavă a aderat la Organizația Nord-Atlantică după 30 de ani de nealiniere militară. Steagul Finlandei a fost arborat marți pentru prima dată la sediul Alianței, în cadrul unei ceremonii.

Autoritățile militare ucrainene au anunțat săptămâna aceasta că orașele Mariinka și Bahmut din regiunea Donețk rămân epicentrul ostilităților. Între timp, administrația președintelui american Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,6 miliarde de dolari. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a efectuat miercuri o vizită oficială în Polonia, a fost decorat cu Ordinul „Vulturul Alb” de către președintele polonez Andrzej Duda. După întâlnirea celor doi președinți, Duda a anunțat că Polonia a transmis Ucrainei opt avioane de luptă MiG-29 și că se pregătește să trimită încă șase avioane.

Iar cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarski, fost luptător de partea rușilor în Donbas și un susținător al războiului purtat în prezent de Putin în Ucraina, a murit duminică în urma exploziei unei statuete pe care o primise cadou. Presa rusă scrie că Daria Trepova, femeia care i-ar fi înmânat bloggerului cadoul exploziv într-o cafenea din Sankt Petersburg, a fost reținută.

Duminică vă invităm să urmăriți o nouă ediție Podcast ZdCe, în cadrul căreia Natalia Zaharescu discută cu ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, despre amenințările asupra securității R. Moldova și măsurile întreprinse de organele de apărare a ordinii publice. Ministra susține că în 2023 riscurile de destabilizare au crescut, inclusiv cu implicarea oligarhilor fugari. Ea a oferit detalii despre dosarele în care sunt vizate mai multe persoane care au fost reținute pentru că ar fi planificat dezordini în masă și care ar fi coordonate din Federația Rusă. Iar dacă vreți să susțineți munca jurnaliștilor de investigație, puteți direcționa 2️% din impozitul pe venit către Asociația Media Guard, parteneră cu ZdG. Introduceți codul fiscal al organizației în căsuța M1 din secțiunea a cincea a Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit – formularul CET18 și, astfel, ajutați jurnalismul de investigație.