Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Revenco, despre acțiunile ce…

VIDEO Revenco, despre acțiunile ce urmează să fie realizate de subdiviziunile MAI pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19: „Vom monitoriza activ activitatea de comerț în puncte și centre comerciale”

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, anunță acțiunile ce urmează să fie realizate de subdiviziunile MAI, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, în contextul creșterii incidenței cazurilor de infectare și a ultimelor decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP).

LIVE TEXT

„Am solicitat mobilizarea tuturor armelor și poliția, și carabinierii, Poliția de Frontieră uniți într-un scop unic în prevenirea răspândirii tulpinii Omicron a virusului COVID-19. Am dispus întocmirea unui plan de situații excepționale pentru desfășurarea misiunilor de prevenire și control cu accent sporit pe zonele aglomerate și în orele de vârf pe întreg teritoriul țării și în special, municipiul Chișinău. De asemenea, am solicitat șefilor de arme să asigure activitatea neîntreruptă a misiunilor. Stimați reprezentanți ai piețelor, ai întreprinderilor, fiți activi în implicarea respectării acestor norme.

Ne-am propus și am solicitat ca aceste misiuni de control să țină cont de două etape. În primul rând, etapa de prevenire și informare a populației și etapa a doua – asigurarea respectării restricțiilor Comisiei în caz de încălcare a prevederilor. Un alt component al misiunilor de prevenire este ajutorarea medicilor. La nivel local, inspectorii de sector vor fi orientați spre a ajuta medicii de familie pentru a monitoriza persoanele aflate în autoizolare. La fel, ne-am propus ca la această etapă de prevenire să ridicăm gradul de responsabilizare al agenților economici prin înmânarea prescripțiilor și avertizării contra semnătură. Vom monitoriza activ activitatea de comerț în puncte și centre comerciale. Vom preîntâmpina administratorii de malluri, piețe, administratorii transportului public asupra respectării regulilor stabilite pentru combaterea virusului COVID-19”, a declarat Ana Revenco.

De luni, toate școlile vor trece în regim online pentru o perioadă de două săptămâni. Totodată, certificatul de vaccinare anti-COVID-19 devine obligatoriu pentru majoritatea activităților. Astfel, certificatul verde va fi solicitat la intrarea în malluri, restaurante, cafenele, agenții, dar și în alte spații publice închise. De asemenea, se va reduce de la 3 la 2 numărul de persoane care pot intra împreună în centrele comerciale, iar evenimentele private de orice fel vor fi sistate.

Noile măsuri au fost anunțate joi, 20 ianuarie, de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în contextul creșterii alarmante a numărului persoanelor, inclusiv copii, testate pozitiv cu noua tulpină a coronavirusului Omicron.