Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Problemele care au rămas…

VIDEO Problemele care au rămas nesoluționate după reformarea sistemului de pensii

Sistemul public de pensii a fost reformat în 2017. Guvernarea a promis pensii pe potriva contribuțiilor achitate la stat, reducerea inechităților și crearea unui sistem de pensii atractiv și sustenabil.

Schimbările esențiale ale reformei rezultă în mărirea vârstei de pensionare și egalarea acesteia pentru femei și bărbați, mărirea stagiului de cotizare, anularea condițiilor privilegiate de pensionare, valorizarea pensiilor, dreptul de recalculare pentru persoanele ce continuă să muncească după vârsta de pensionare, simplificarea formulei de calcul.

Reforma însă, nu a soluționat toate problemele din sistem. Astăzi, raportul dintre pensia recepționată și salariul mediu continuă să fie cel mai mic din regiune, iar majoritatea vârstnicilor au o pensie mai mică decât minimul de existență.

Organizația HelpAge și alte 23 de ONG-uri, care împreună formează Platforma pentru Îmbătrânire Activă, au monitorizat legile aferente sistemului public de pensii pentru a afla care este impactul reformei asupra vieții vârstinicilor, ce cunosc aceștia despre schimbările în legislație și ce categorii de pensionari continuă să fie dezavantajate.